X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για ιδεολογική εμμονή «με ό,τι συμβολίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας πως έχει ιδεολογική εμμονή που αφορά «το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας», ενώ τον κατηγόρησε για μεροληψία υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έκανε λόγο για «υπερδεξιά ιδεολογία» της ΝΔ που «σερβίρεται με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου».
|

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το διυπουργικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται από την κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας πως έχει ιδεολογική εμμονή με τα όσα συμβολίζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας. Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «υπερδεξιά ιδεολογία» της κυβέρνησης με ακραίους εκφραστές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να «σερβίρει» αυτή την ιδεολογία με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου.

«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου».

Δήλωσε ότι και σήμερα η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν είναι απαραίτητο, ενώ υποστήριξε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες σχολές σε εστίες έντασης. «Προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Σημείωσε ότι η ΝΔ διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Παράλληλα, δήλωσε σύμφωνος με το να συνδέεται η έρευνα στα πανεπιστήμια με την αγορά. «Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική. Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Για τις αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός. Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», ενώ πρόσθεσε πως φέρνουν φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις