X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Τσίπρας συμφωνεί με την κυβέρνηση για το κλείσιμο των συνόρων

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σύμφωνος με το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι διαφωνεί με τις επικοινωνιακές φιέστες του Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές πομφόλυγες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» και άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Nikos Libertas / SOOC
|

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο κύμα προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει τα ελληνικά σύνορα, αλλά δήλωσε πως δεν χρειάζονται οι επικοινωνιακές φιέστες και έφερε ως παράδειγμα την πράξη της δικής του κυβέρνησης για κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο.

«Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να περάσουν στην Ευρώπη. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις.

Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούν συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους δυστυχισμένους να έρθουν, είναι λάθος. Σωστά κλείσαμε τα σύνορα αλλά δεν βοηθάνε οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές πομφόλυγες».

Ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη καταλογίζοντας του πως δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως επιτάσσουν οι περιστάσεις, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

«Υπήρξε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τη πλευρά Ερντογάν. Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και οφείλουμε οι πολιτικές δυνάμεις. να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης».

Κατέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή δεν πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ άφησε αιχμές και για τους Ευρωπαίους που «μας χτυπάνε την πλάτη» χωρίς να παίρνουν κάποια ουσιαστική απόφαση.

«Η  Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης. Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις