του Μιχάλη Γιαννεσκή

Στις προηγούμενες εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί πήραν 36,9% των ψήφων, και οι Εργατικοί 30,4%. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τα αντίστοιχα νούμερα σήμερα να είναι 44% και 35%, με τη ψαλίδα να κλείνει καθημερινά. Η Μέι κατάφερε να προσελκύσει πολλούς πρώην ψηφοφόρους του UKIP, αλλά ταυτόχρονα οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων συσπειρώνονται σταθερά γύρω από τους Εργατικούς, ενώ ταυτόχρονα πολλά κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά υποστήριζαν τους Συντηρητικούς  απογοητεύτηκαν από το πρόγραμμα που ανήγγειλε η Μέι την περασμένη βδομάδα.

Τα αυτογκόλ της Μέι

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Αγγλίας (όπου στην ουσία θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών) θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις από το πρόγραμμα της Μέι:

  • Η κατάργηση των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία θα επιβαρύνει τουλάχιστον 900.000 οικογένειες με έξτρα κόστος περίπου 500 ευρώ το χρόνο.
  • Η μείωση της προστασίας των συντάξεων του δημοσίου θα επιβαρύνει κάθε συνταξιούχο.
  • Η κατάργηση του επιδόματος ενέργειας θα στοιχίσει μέχρι 360 ευρώ το χρόνο σε εκατομμύρια ηλικιωμένους.
  • Πολλά άτομα με άνοια θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις στο κόστος περίθαλψης, ένα μέτρο που στην ουσία ισοδυναμεί με 100% φόρο κληρονομιάς για τις οικογένειές τους. Ο όρος «φόρος άνοιας» κυριαρχεί πλέον στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕ.

Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής για τα παραπάνω μέτρα, ακόμα και από ΜΜΕ που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη Μέι, είναι κυρίως αρνητικές.

Οι νέοι ψηφοφόροι αυξάνονται

Ωστόσο η πλειοψηφία που επιδιώκει η Μέι δεν απειλείται μόνο από τις αντιδράσεις των ηλικιωμένων, οι περισσότεροι των οποίων συνήθως υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς . Η καμπάνια των Εργατικών που παρότρυνε τους νέους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους φαίνεται να έχει πιάσει τόπο. Μέσα σε ένα μήνα από την ανακήρυξη των εκλογών, 0,6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18-25 ετών και 0,6 εκατ. ηλικίας 25-35 ετών γράφτηκαν στους καταλόγους.

Η πλειοψηφία των νέων δεν υποστηρίζει τους Συντηρητικούς και σε περίπου 44 εκλογικές περιφέρειες οι ψήφοι των νέων μπορεί να οδηγήσουν σε νίκη των Εργατικών. Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι οι ψήφοι των νέων σε ορισμένες περιφέρειες θα εξισορροπήσουν την μετακίνηση των ψηφοφόρων του UKIP προς τους Συντηρητικούς. Βέβαια το προβάδισμα της Μέι εξακολουθεί να  είναι αρκετά μεγάλο, αλλά οι δημοσκοπήσεις ως επί το πλείστον δεν λαμβάνουν υπόψη τους νέους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, οι Συντηρητικοί μπορεί να χάσουν μερικές έδρες λόγω των ανεπίσημων εκλογικών συμμαχιών μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πύρρειος νίκη στον ορίζοντα;

Ο πήχης παραμένει αρκετά ψηλά για τους Εργατικούς, παρότι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του Κόρμπιν αποδείχθηκε δημοφιλές, ενώ το αντίστοιχο της Μέι απογοήτευσε πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Εάν όμως η άνοδος των Εργατικών συνεχιστεί με παρόμοιο ρυθμό στις επόμενες 18 μέρες, η πλειοψηφία που θα μπορέσει να επιτύχει η Μέι ίσως αποδειχθεί Πύρρειος νίκη.

Πρώτον, διότι τα μέχρι σήμερα σιωπούντα στελέχη των Συντηρητικών όπως ο Μπόρις Τζόνσον, θα βρουν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά της Μέι για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες. Δεύτερον, διότι θα ενταθούν οι διαμάχες μεταξύ Συντηρητικών βουλευτών, ειδικά όσο αφορά την πρόσβαση στις αγορές και στο εργατικό δυναμικό της ΕΕ μετά το Brexit.

Επιπλέον, εάν οι Εργατικοί επιτύχουν – όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις – να αυξήσουν αρκετά τα εκλογικά τους ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ο Κόρμπιν θα παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών. Αν μη τι άλλο, ο Κόρμπιν επανέφερε στο προσκήνιο κάτι που είχε θαφτεί στο χρονοντούλαπο της βρετανικής και παγκόσμιας πολιτικής για 3 δεκαετίες, τη φορολόγηση των πλουσίων για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και την επανακρατικοποίηση όλων των βασικών υπηρεσιών: ένα μη αμελητέο επίτευγμα στην εποχή της αυξανόμενης λιτότητας.