Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, ο Μπ. Τζόνσον ανέλαβε τα χρέη του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην έξοδο από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζόνσον ανέφερε ότι έχουν πλέον περάσει τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit και πρέπει η Βρετανία να προχωρήσει σε δράσεις υπέρ των πολιτών της, ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αμφισβητούν τη ρήξη. Τόνισε πως η αποχώρηση από την ΕΕ θα γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ένωση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μετά από τρία χρόνια αναποφασιστικότητας, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις. Είμαστε δέσμιοι από αποφάσεις του 206, χωρίς να δίνουμε ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά. Έτσι λοιπόν, λέω στους Βρετανούς ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
Θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού και θα φέρουμε σε πέρας την δέσμευση που έχει κάνει επανειλημμένα το κοινοβούλιο προς τον λαό της Βρετανίας, βγαίνοντας στις 31 Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς “όχι και αλλά”. Θα προχωρήσουμε σε μια καινούργια συμφωνία που θα βελτιώσει κατά πολύ τις προοπτικές της Βρετανίας, ενώ παράλληλα θα μας δώσει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε με την Ευρώπη μια σχέση επωφελής και για τις δύο πλευρές σε σχέση με το εμπόριο.
Είμαι πεπεισμένος ότι εντός 99 ημερών θα τα έχουμε καταφέρει γιατί οι Βρετανοί δεν αντέχουν άλλη αναμονή. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να αναλάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε το παράδειγμα μιας αποφασιστικής ηγεσίας, έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα μας προς το καλύτερο».
Ο Μπόρις Τζόνσον, είναι πλέον ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο μεγάλος «φαν» του Brexit, διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι, βάζοντας έτσι τέλος στην πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αλλά και στη συζήτηση περί παραμονής ή εξόδου της χώρα από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον ουκ ολίγες φορές είχε κατηγορηθεί για υπονόμευση της τέως πρωθυπουργού και για στρώσιμο του δρόμου προς τη διαδοχή της. Όταν το 2018 η Τερέζα Μέι διαμήνυε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για έξοδο από την ΕΕ, πέρα από το σχέδιο «Τσέκερς», ο Μπόρις Τζόνσον της είχε επιτεθεί κάνοντας λόγο για «ψέματα» καλώντας τους Συντηρητικούς να επιστρέψουν στις παραδόσεις της χαμηλής φορολογίας και της έντασης της αστυνόμευσης. https://thepressproject.gr/antarsia-tzonson-kata-mei-stous-suntiritikous/
Η μάχη για το Brexit και η κόντρα με τη Μέι
Είναι γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από την Ένωση με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτώβρη. Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς την εκλογή του, καθώς επισημαίνουν ότι μια άτακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Ο Μπόρις Τζόνσον το 2016, νέος τότε ΥΠ.ΕΞ. είχε γράψει στην εφημερίδα «Sun», ένα άρθρο στο οποίο αναφερόταν με ρατσιστικό τρόπο στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα λέγοντας συγκεκριμένα, ότι «ο ημι-Κενυάτης πρόεδρος» ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας, λόγω «μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είχαν γίνει μετά από αυτές του προέδρου Ομπάμα ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι η Βρετανία θα βρεθεί τελευταία στην ουρά των εμπορικών συμφωνιών σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. Στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να «μαζέψει» κάπως τις δηλώσεις του λέγοντας ότι όσο αφορά την επιδίωξη καλών σχέσεων από πλευράς του υπουργείου του, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά».
Όταν στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ είχε ανακηρυχθεί ο τωρινός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, επίσης υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «ευκαιρία» την εκλογή του, ενώ παράλληλα καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να είναι αρνητικοί με τον νέο πρόεδρο. Πιο συγκεκριμένα είχε δηλώσει «Πιστεύω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι μία ευκαιρία»
Μετά την παραίτηση του Τζόνσον από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο ίδιος είχε γράψει το 2017 ένα άρθρο το οποίο είχε χαρακτηριστεί ισλαμοφοβικό. Μάλιστα οι εργατικοί είχαν αντιδράσει έντονα καλώντας τον Τζόνσον να απολογηθεί για τα γραπτά του. Σε άρθρο που είχε γράψει στην «Telegraph», είχε διαφωνήσει μεν με την απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ, ωστόσο είχε παρομοιάσει τις μουσουλμάνες που τα φορούν με «γραμματοκιβώτια» και «ληστές τραπεζών». Η υπουργός υπουργός Ισότητας του Εργατικού Κόμματος, Nαζ Σαχ, είχε δηλώσει τότε ότι «οι τελευταίες ρατσιστικές προσβολές του Μπόρις Τζόνσον δεν μπορούν να περάσουν με αστεϊσμούς, όπως συχνά συμβαίνει». Επιπλέον, είχε τονίσει ότι «το να λέει ότι οι μουσουλμάνες μοιάζουν με γραμματοκιβώτια, συγκρίνοντάς τες με ληστές τραπεζών και περιγράφοντας το Ισλάμ ως «πρόβλημα» αποτελεί μια σχεδιασμένη επίθεση» και καλώντας την τότε πρωθυπουργό της χώρας, Τερέζα Μέι, να καταδικάσει την ισλαμοφοβία.