Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, η κυβέρνηση του Τζόνσον, προωθεί νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, με άρθρα τα οποία θα «εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κίνηση μπορεί «σαφέστατα και συνειδητά» να υπονομεύσει τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία την οποία υπέγραψε ο Τζόνσον τον περασμένο Οκτώβριο για να αποφύγει την επιστροφή στο καθεστώς των σκληρών συνόρων στην περιοχή.

Οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στο Δουβλίνο όσο και στο Μπέλφαστ έχουν προειδοποιήσει ότι αλλαγή του καθεστώτος αυτού θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή πολιτική και οικονομική αναταραχή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δημοσίευμα του BBC, αναφέρει πως αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν επιχειρούν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας για το Brexit, καθώς θα επιχειρήσουν «μόνο μικρές αλλαγές προκειμένου να εξειδικευτούν συγκεκριμένοι όροι σε πολύ συγκεκριμένους τομείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σιμόν Κοβένι, αποδοκίμασε την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον, ενώ την αντίδραση τους έχουν εκφράσει και ανώτερα στελέχη των κομμάτων Σιν Φέιν και SDLP της Βόρειας Ιρλανδίας, επικρίνοντας την απόφαση να αλλάξει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Αποδοκιμασίες και από την ΕΕ

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. «Εμπιστεύομαι τη βρετανική κυβέρνηση για το ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση μας. Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη νήσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε τον Μπορίς Τζόνσον να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην επιχειρήσει να αλλάξει τους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, γιατί οι Βρετανοί θέλουν το καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Απαιτούμε να ακολουθηθούν οι συμφωνηθείσες πολιτικές δεσμεύσεις από τον Μπόρις Τζόνσον».

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο Τζόνσον είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος ακόμα και για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε έως τότε, δεν βλέπω το πώς μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με την ΕΕ σε μια συμφωνία όπως αυτή που έχει κάνει η Αυστραλία. Είμαι απόλυτα ξεκάθαρος για το ότι ως κυβέρνηση θα ετοιμάσουμε τα σύνορα και τα λιμάνια μας για κάθε ενδεχόμενο».