Λίγες ώρες μετά την πολύ μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις πρόωρες βρετανικές εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν, κάνοντας άνοιγμα και σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, προκειμένου να «επουλωθούν» οι πληγές του βρετανικού λαού μετά από 3,5 χρόνια διένεξης για το Brexit.

«Προτρέπω τον καθένα από εσάς, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, έπειτα από 3,5 χρόνια όλης αυτής της στείρας αντιπαράθεσης, προτρέπω τον καθένα να βάλει ένα τέλος και να αφήσει την επούλωση να ξεκινήσει. Γνωρίζω ότι μετά από 5 εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλειμμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit.

Θέλω όλοι να καταπιαστούν με τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα χαρούμενοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν την κυβέρνηση των πολιτών, η δουλειά μας επιταχύνεται. Θέλω να κάνω το 2020 μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ελπίδας και να κάνω πραγματικότητα ένα κοινοβούλιο που θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες.

Θα ήθελα να μιλήσω, επίσης, σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή δεν με ψήφισαν και που θα ήθελαν και ίσως εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν εντός της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς στην κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τα καλά και θετικά συναισθήματά σας, της ζεστασιάς και συμπάθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο».

Σημειώνεται ότι το Συντηρητικό κόμμα ενίσχυσε κατά 48 έδρες τις δυνάμεις του στο κοινοβούλιο και κατέκτησε άνετη αυτοδυναμία με 365 βουλευτές σε σύνολο 650 εδρών, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το 1987. Οι Εργατικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 203 έδρες, χάνοντας 59 έδρες συγκριτικά με τις εκλογές του 2017.