Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας ότι πλέον το ενδεχόμενο αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.

Ο Τζόνσον έχει στείλει επιστολή στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι θα δώσει στη Βουλή άλλη μία ευκαιρία να ψηφίσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, αλλά ταυτόχρονα θα καταθέσει και το αίτημά του για γενικές εκλογές.

Σε περίπτωση που η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Ωστόσο, αν παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, προτείνοντας οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ ρυθμιστής για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών στη Βρετανία

Αρνητικοί οι Εργατικοί

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι οι Εργατικοί δεν πρόκειται να ταχθούν υπέρ των πρόωρων εκλογών αν δεν φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

«Το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό ο Τζόνσον. Μέχρι τώρα το κοινοβούλιο έχει παύσει νομοθετικά το ενδεχόμενο αυτό, αλλά ο Τζόνσον επιμένει. Δεν επιθυμώ την άτακτη αποχώρηση μας, λόγω των ζημιών που θα προκαλέσει στις εργασίες των πολιτών.

Θα ξέρουμε την Παρασκευή την απόφαση της ΕΕ για την παράταση του Brexit. Μετά την απόφαση θα μπορώ να τοποθετηθώ συγκεκριμένα. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Περιμένοντας την τοποθέτηση της Γαλλίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποφασίσουν για το αν θα δοθεί τρίμηνη παράταση στην ημερομηνία του Brexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δηλώνει την Πέμπτη αισιόδοξος και να τονίζει ότι «το αίτημα της Βρετανίας μπορεί να γίνει δεκτό, αρκεί να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως πρέπει να πάρουν μια συγκεκριμένη απόφαση. Το Brexit αφορά το μέλλον των φίλων μας στη Βρετανία, αλλά και η ΕΕ δεν αδιαφορεί καθόλου για την εξέλιξη του. Είναι μια πολύ κρίσιμη απόφαση και είναι λογικό να χρειάζεται ένα μικρό χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Γαλλία έχει σταθερή θέση και αναμένεται να αρνηθεί μια ακόμα πολύμηνη παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας, ζητώντας να αποσαφηνιστεί το αν θα πραγματοποιηθούν στη Βρετανία καινούργιο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές.

Η γαλλίδα υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amelie de Montchalin, ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρο πλάνο για τις επόμενες κινήσεις των Βρετανών. «Είτε η συμφωνία για αποχώρηση θα επικυρωθεί, σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι για να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση για να αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο, είτε θα πρέπει η ΕΕ να γνωρίζει το αν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα.

Η Γαλλία δεν μπορεί να συμφωνήσει στην επέκταση της περιόδου αβεβαιότητας. Είναι στο χέρι του βρετανικού κοινοβουλίου το να εξετάσει την συμφωνία αποχώρησης. Θα εξετάσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αν θα δοθεί μια επέκταση αμιγώς τεχνικής φύσης για λίγες μέρες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, αποκλείεται να συνεχίσουμε στο να δοθεί μια επέκταση για να αγοράσουν χρόνο ή για να διαπραγματευτούμε εκ νέου τη συμφωνία».