Ο κρατούμενος φοιτητής μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου βρισκόταν για να είναι κοντά στην σχολή του και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.Η νίκη του Βασίλη Δημάκη έρχεται μετά από τον πολυήμερο αγώνα του, αλλά και το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών, με ψηφίσματα, ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και φορέων αλλά και δηλώσεις καλλιτεχνών.
Την ενημέρωση έκανε ο συνήγορός του, Θανάσης Καμπαγιάννης, με ανάρτησή του στο facebook:
Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ.Καμπαγιάννης ενημέρωσε σχετικά με το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Φυλακών Γρεβενών, μετά από επικοινώνια του με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
«Ο Βασίλης νίκησε γιατί είχε όλες και όλους εσάς»
Τις συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των φυλακών Γρεβενών αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις ώρες λίγο πριν γίνει δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη καταγράφει στη δήλωσή του ο συνήγορός του. «Ο Βασίλης ετοιμάζει τη δήλωση λήξης της απεργίας πείνας και δίψας. Νίκησε γιατί είχε όλες και όλους εσάς: είχε τους καθηγητές του, τους συμφοιτητές του, τον κόσμο που κινητοποιήθηκε, έβγαλε ψηφίσματα, υπέγραψε, μίλησε ανοιχτά» τονίζει, μεταξύ άλλων.
Ολόκληρη η δήλωσή του
Σήμερα, η μέρα ξεκίνησε με την υποβολή συμπληρωματικού Υπομνήματος στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών, στο οποίο η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβίβασε το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για επαναμεταγωγή. Επρόκειται για την αποθέωση της “διάσωσης του προσώπου”: η απόφαση της επαναμεταγωγής μετά τον σάλο έπρεπε να ληφθεί από άλλο όργανο από αυτό που αποφάσισε τη μεταγωγή. Και ενώ η διεύθυνση των φυλακών Γρεβενών πραγματικά έσκυψε με ευαισθησία στο πρόβλημα και ήταν <span class=”text_exposed_show”>καθ’ όλα πρόθυμη και τυπικη, το Συμβούλιο των Φυλακών δεν μπορούσε να συγκληθεί λόγω κωλύματος (ή “κολλήματος” όπως θα έλεγε και το Υπουργείο) των μελών του. Αντιπροτείναμε με καλή πίστη την διά περιφοράς λήψη της απόφασης, αλλά υπήρχε ζήτημα. Ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα γινόταν “διαδικαστικό” και “γραφειοκρατικό”. Κληθήκαμε από διάφορες πλευρές (όχι από τη διεύθυνση των φυλακών Γρεβενών) να πιέσουμε τον Βασίλη Δημάκη να διακόψει με μια “προφορική δέσμευση”. </span>Αλλά αντί για αγωγοί της πίεσης προς το Βασίλη, επιλέξαμε εξαρχής να είμαστε παραστάτες στον αγώνα του.
Η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γενική Γραμμάτέα Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν εξίσου ατελέσφορη με την πρώτη: μας είπε “κάντε ο,τι θέλετε”, αλλά ότι η ίδια δεν μπορεί “να παρέμβει σε ανεξάρτητο όργανο”. Στο τέλος αυτού του δραματικού εξάωρου, το τηλέφωνο χτύπησε, το Συμβούλιο είχε συνεδριάσει “διά περιφοράς” και η απόφασή του ήταν η εξής: “Το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου, ήτοι τη μεταγωγή του σε κατάστημα κράτησης πλησίον του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο οποίο σπουδάζει”.
Ο Βασίλης ετοιμάζει τη δήλωση λήξης της απεργίας πείνας και δίψας. Νίκησε γιατί είχε όλες και όλους εσάς: είχε τους καθηγητές του, τους συμφοιτητές του, τον κόσμο που κινητοποιήθηκε, έβγαλε ψηφίσματα, υπέγραψε, μίλησε ανοιχτά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κυριάκο Αθανασίου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έσωσαν μια ζωή: απέδειξαν ότι είναι δάσκαλοι. Και αυτή είναι μια μεγάλη λέξη.
Η εμπειρία της νομικής συμπαράστασης είναι μια ιδιαίτερη ανθρώπινη εμπειρία, ειδικά όταν παραστέκεσαι σε έναν άνθρωπο σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης. Υπήρξαν σήμερα στιγμές που η καρδιά μου πήγε να σπάσει. Είχα ευτυχώς, εκτός από τον Βασίλη, συμπαραστάτη και συνοδηγό σ’ αυτή τη μάχη έναν πολύ εκλεκτό άνθρωπο, τον Πέτρο Δαμιανό Αν και τον ξέρω κάποια 24ωρα, νιώθω ήδη πως με συνδέει μαζί του μια βαθιά φιλία. Σας ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα, δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα, σας φιλώ όλες και όλους!
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη.
Ένα σύντομο ιστορικό
*Παίρνοντας τη ζωή στα χέρια του ξανά μαζί με την μεγάλη απόφαση από το 2015 έως και το 2017, μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες, και όντας κρατούμενος, συνεχίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση αρχικά ως κατ’ ιδίαν διδαχθείς στη φυλακή Γρεβενών και -κατόπιν μεταγωγής του ένα μόλις μήνα πριν τις εξετάσεις στη Φυλακή Πατρών- στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Πατρών, στα αντίστοιχα σχολικά έτη.
Την περίοδο της φοίτησής του στο σχολείο διακρίθηκε για τις μαθητικές επιδόσεις του, πετυχαίνοντας να βγάλει γενικό μέσο όρο 17.4. Το να μελετά κανείς στη φυλακή σε ένα κελί με άλλους 4 κρατούμενους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες αντιξοότητες, όμως, ο Δημάκης αποφοίτησε με 19 και 9, όντας αριστούχος μαθητής.
Έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Κατάφερε μάλιστα να εισαχθεί δεύτερος σε κατάταξη, ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.
Η ιστορία της εκπαιδευτικής του πορείας είδε το φως της δημοσιότητας με αρκετά αφιερώματα στον Τύπο. Ακόμα και η συντηρητική «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρα σχετικά με την επιτυχία του Βασίλη Δημάκη, τη μαθητική διαδρομή του, την επιμονή του αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησε ως κρατούμενος στην προσπάθειά του να φοιτήσει πια στο Πανεπιστήμιο, από τον Αύγουστο του 2017.
Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, επιτυχία για την οποία ο Δημάκης έλαβε και έπαινο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Ξεκινώντας από αυτό που είχε εγκαταλείψει πριν από 20 χρόνια, το σχολείο, κατάφερε να αναγεννηθεί, αρχίζοντας τη φοιτητική ζωή μέσα από τις φυλακές και έχοντας θέσει νέους, υψηλότερους στόχους.
Πρωτοετής φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής, πλέον, έχει περάσει με υψηλότατη βαθμολογία τα μαθήματα που έχει δηλώσει όπως «Κοινωνιολογία», «Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, «Εισαγωγή στο Δίκαιο», καταρρίπτοντας και το τελευταίο επιχείρημα που του στερούσε ήδη αυθαίρετα το δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας, όπως αυτή έχει καθοριστεί με βάση τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
*Απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Γιώργου Μουργή για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη που δημοσιεύτηκε στο ThePressProject τον Απρίλιο του 2018.