Εξηγήσεις για την στάση της αστυνομίας και την επίθεση κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή να δώσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατόπιν ερωτήσεως του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέονα Γρηγοριάδη. Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικά και στο αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, το οποίο εκθέτει ΕΛΑΣ και υπουργείο για την αναίτια επίθεση.

«Θα βρεθούν επιτέλους οι υπαίτιοι και οι υπόλογοι της αναίτιας χρήσης βίας, ή μήπως βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας» ρώτησε ο βουλευτής, με τον υφυπουργό να παίρνει τον λόγο για να απαντήσει, επιλέγοντας διαφορετικό αφήγημα από αυτό του υπουργού Χρυσοχοΐδη.

Παρακολουθήστε το αποκαλυπτικό βίντεο του δημοσιογράφου:

O Αυγερόπουλος αποδεικνύει τα ψέματα Χρυσοχοϊδη για το πνίξιμο της διαδήλωσης στο Εφετείο

«Θύμα υπήρξε η αλήθεια για ακόμα μια φορά» υποστήριξε εισαγωγικά ο υφυπουργός, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και «σκιές που ρίχνουν κάποιοι» στην κυβέρνηση.

«Ενώ πλήθος φορέων οργανώσεων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και απλοί πολίτες υψώνοντας την φωνή τους ενάντια στον νεοναζισμό συνέπραξαν ώστε να διαφυλαχθεί η τάξη και ασφάλεια όλων, μια μικρή ομάδα περίπου 700 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο άκουσμα της απόφασης της έδρας επιδόθηκε εντελώς αναίτια, σε ρίψη πλήθους αντικειμένων με ιδιαίτερα ιδιαίτερη σφοδρότητα προς αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα ομάδα εξ’ αυτών με ξύλα κοντάρια κι άλλα αντικείμενα και έριξαν καπνογόνα επιτέθηκαν σε οχήματα» περιέγραψε τα γεγονότα ο υφυπουργός, προκαλώντας έκπληξη σε συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα μετά τις σκηνές ντροπής διάλυσης της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, και έπειτα για εβδομάδες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριζε πως «600 άτομα υποδέχθηκαν την απόφαση με 150 μολότοφ». Μάλιστα, για να πιστοποιήσει τα λεγόμενά του, η ΕΛΑΣ έδωσε τότε στη δημοσιότητα δύο βίντεο και 27 φωτογραφίες, καταφέρνοντας ωστόσο να διαψεύσει τον ίδιο τον υπουργό.

Εικοσιεπτά φωτογραφίες της ΕΛ.ΑΣ διαψεύδουν τον Χρυσοχοϊδη

«Η αντίδραση των αστυνομικών οφείλεται στην ανάγκη για διαφύλαξη των πολιτών» συνέχισε ο υφυπουργός, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έγινε «προσεκτική χρήση νερού και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων». Ακόμα, ο Λ. Οικονόμου υποστήριξε πως έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για την καταγγελία Βαρουφάκη για αστυνομικό των ΜΑΤ, η οποία γίνεται με κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ έχουν διαταχθεί και μια σειρά άλλων ΕΔΕ.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης στη Βουλή:

Διαβάστε για την επίθεση της αστυνομίας την 7η Οκτωβρίου:

42 δευτερόλεπτα