«Πολεμήσαμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον. Τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη αυτών των συμμαχιών, τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή του δυτικού κόσμου, υπερασπίζοντας συχνά την ακεραιότητα του δυτικού κόσμου, την ελευθερία και τη δημοκρατία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλυ, κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων. Το συνέδριο διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια και κατ’ επέκταση ραγδαία αύξηση των προκλήσεων ασφαλείας. Σε αυτό το περιβάλλον εύθραυστης σταθερότητας, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο, τόσο στο πλαίσιο συμμετοχής της στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς (σ.σ ΝΑΤΟ) όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει δρομολογήσει» αναφερόμενος προφανώς στις επιχειρήσεις σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα που οι ελληνικές δυνάμεις ακολουθούν τις αμερικανικές.

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στην περιοχή για την παρουσία του στο συνέδριο και επισήμανε ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των συμμάχων της. Πάντα στεκόταν στο πλευρό των συμμάχων της, τουλάχιστον εκείνων που δεν αμφισβητούν την εδαφική και κυριαρχική μας ακεραιότητα. Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Επιπρόσθετα, όπως μετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η διατήρηση των άριστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών της, «και αν χρειαστεί, θα ξεπεράσει τις οικονομικές της δυνατότητες για να το επιτύχει αυτό, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν».

«Η Ελλάδα είναι μία εκ των λίγων ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν στρατό σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας και άριστης εκπαίδευσης, σε όλα τα είδη πολέμου και σε όλα τα είδη οπλικών συστημάτων. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να διατηρούμε επικαιροποιημένα τα οπλικά μας συστήματα, με σύγχρονη τεχνολογία» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ στην συνέχεια ζήτησε από τον Αμερικανό «να το αναγνωρίσει».

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να διατηρήσουμε το άριστο επίπεδο της ποιότητας του προσωπικού. Του προσωπικού που βρίσκεται σήμερα μπροστά σας. Σας ζητώ να το αναγνωρίσετε, ζητώ απ’ όλους σας να το σεβαστείτε, αλλά να σεβαστείτε επίσης και το γεγονός ότι αυτή η μικρή χώρα, με την άριστη στρατιωτική παράδοση ανά τους αιώνες, στάθηκε ορισμένες φορές ως φύλακας της ελευθερίας του δυτικού κόσμου.»

Στη Σούδα το «καμάρι» της Αμερικανικής Αεροπορίας

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σούδα βρίσκεται πλέον το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 Stratofortress, με τις αμερικανικές αναφορές να κάνουν λόγο για στάση «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

«Το Boeing B-52 Stratofortress είναι υποηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας. Το B-52 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Boeing, η οποία συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και αναβαθμίσεις. Έχει τεθεί σε υπηρεσία από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) από το 1950. Είναι ικανό να μεταφέρει φορτίο όπλων έως και 32.000 kg» αναφέρεται σχετικά στη wikipedia για το αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Ωστόσο, παρά τις αναφορές για στάση εξαιτίας της κακοκαιρίας, αξίζει να σημειωθεί πως για την παρουσία αντίστοιχων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή μας είχε γράψει από τον περασμένο Μάρτιο το CNN, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στην περιοχή ως «μήνυμα στη Ρωσία».

«Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έστειλε πρόσφατα έξι πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 στην Ευρώπη για ασκήσεις με περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ – κίνηση που θεωρείται πως στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, στην επέτειο της στρατιωτικής προσάρτησης της Κριμαίας» ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, ενώ τον ελληνικό προορισμό είχε προαναγγείλλει και η Αμερικανική Αεροπορία τότε, κάνοντας λόγο για πτήσεις επάνω από τις νορβηγικές θάλασες, τη Βαλτική και την Εσθονία, καθώς και το Αιγαίο και την Ελλάδα.

Ενδεικτικά της στενής συνεργασίας του ελληνικού στρατού με τον αμερικανικό και με αφορμή του βομβαρδιστικού, όπως έγραψε η Καθημερινή και άλλα μέσα, μόλις την περασμένη εβδομάδα «δύο ελληνικά F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης (Ακρωτήρι Σούδας) συνόδευσαν αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 που κάνει αποστολή στη Συρία και πέταξαν πάνω από την Κύπρο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμερικανικής άσκησης με την ονομασία “Global Thunder 20»”». Στο σχετικό δημοσίευμα μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως «πρόκειται για επίδειξη προβολής ισχύος στη Συρία», ενώ συμμετείχαν και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35.

Δημοσίευμα του στρατιωτικού περιεχομένου «Air Force Times» τον περασμένο Οκτώβριο, έγραφε πάντως για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών στην Ευρώπη, με αφορμή την προώθηση τεσσάρων B-52 στη Βρετανία και επικαλούμενο την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, πως «τα αεροσκάφη θα διεξάγουν εκπαίδευση ένταξης και κατάρτισης διαλειτουργικότητας με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Θα επιτρέψει επίσης στην Global Strike (σ.σ. μία μεγάλη Διοίκηση της αεροπορίας των ΗΠΑ) να ασκεί την πρακτική της διεξαγωγής βομβιστικών επιθέσεων από προωθημένες θέσεις».

«Νέες περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού»

Στην εκδήλωση της Πέμπτης, κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής, εκτός του υπουργού Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού αντιστράτηγου, παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς,

Εκτός των παραπάνω, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων το γεγονός, πως το συνέδριο συνδιοργανώνουν το ΓΕΣ με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. «Είναι ένα Συνέδριο που εξελίσσεται σε θεσμό και αυτή η συνέργεια των στρατιωτικών σχολών με την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι ένα επιπλέον στοιχείο, στο οποίο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να εργαστούμε για να την ενδυναμώσουμε. Διοργανώσεις σαν τη σημερινή αποφέρουν πολλαπλά και σημαντικά οφέλη σε όλους μας και εντάσσονται στη διαρκή εξωστρέφεια που επιδεικνύει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κοινωνία, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και πολλούς εγχώριους και διεθνείς φορείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Παράλληλα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε ειδική μνεία στη σημασία που έχουν οι χερσαίες δυνάμεις στην εποχή μας λέγοντας: «Ο πολυδιάστατος ρόλος των χερσαίων δυνάμεων αποδεικνύεται τόσο στη νέα μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων, όσο και στην αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας και ειδικά των νέων περίπλοκων προκλήσεων ασφαλείας που απαντώνται, θα έλεγα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, και στην ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίες τελικά κινούνται σταθερά και ανησυχητικά σε ένα κατώφλι μεταξύ συμβατότητας, ασυμμετρίας και υβριδικότητας. Δεν μπορώ πραγματικά να φανταστώ επιχειρήσεις χωρίς την ύπαρξη της χερσαίας διάστασης. Η σημασία της χερσαίας δύναμης στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Έχει αποδειχθεί ότι οι χερσαίες δυνάμεις συμβάλουν καθοριστικά στην αποτροπή, εγγυώνται την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και αποτελούν πυλώνα ισχύος της εθνικής άμυνας».

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα στο πλευρό των συμμάχων της, τουλάχιστον εκείνων που δεν αμφισβητούν την εδαφική και κυριαρχική μας ακεραιότητα» ανέφερε ακόμη.