Τελευταίο κρούσμα το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για να εκδόσουν τα ΗΑΕ τη συγκεκριμένη οδηγία, η βίαιη σύλληψη και τραυματισμός του επιχειρηματία Ahmed al-Menhali σε ξενοδοχείο του Οχάιο, μετά από τηλεφώνημα στην αστυνομία που έκανε λόγο για «ύποπτο Άραβα με λευκό ένδυμα καλυμμένο μέχρι το κεφάλι ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο και έλεγε πως είναι πιστός στο Ισλαμικό Κράτος».

Ελάχιστο χρόνο μετά το τηλεφώνημα το οποίο μάλιστα έκανε αδελφή υπαλλήλου του ξενοδοχείου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο και αφού χτύπησαν και έριξαν κάτω τον άνδρα άρχισαν να τον ψάχνουν μη σταματώντας να τον πιέζουν με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να διακομιστεί αιμορραγώντας και με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγο αργότερα, και αφού αποδείχθηκε πως οι τηλεφωνικές καταγγελίες της γυναίκας ήταν ανυπόστατες, τόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο Δήμαρχος της πόλης Avon όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο για να του ζητήσουν συγγνώμη, ενώ το θέμα από τα ΜΜΕ της χώρας έλαβαν ιδιαίτερες διαστάσεις, μετά και από σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και έδειχνε τη σκηνή της σύλληψης και η βία που ασκήθηκε στον ανυποψίαστο άνδρα. 

Η ανακοίνωση-οδηγία του Υπ. Εσωτ. των ΗΑΕ αποφεύγει να αναφερθεί στο συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο καλεί τους πολίτες να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» όσον αφορά τον τρόπο ένδυσής τους και συγκεκριμένα καλεί τους άνδρες να αποφεύγουν να φορούν τη συγκεκριμένη λευκή κελεμπία που καλύπτει και το κεφάλι ενώ ειδικά από τις γυναίκες πολίτες της χώρας ζητά να συμμορφώνονται με τους νόμους και κανόνες κάθε χώρας στην οποία βρίσκονται και να μην καλύπτουν το κεφάλι τους, πολύ δε περισσότερο με το μαντήλι που αφήνει μόνο τα μάτια, λέγοντας πως είναι θέμα προσωπικής τους ασφάλειας.


Μετά από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα τόσο σε Ευρώπη όσο και σε χώρες της Αφρικής, από πολλούς πολίτες αλλά και εκπροσώπους Αρχών σε όλο τον κόσμο η αραβική ενδυμασία παραπέμπει σε εικόνες τρομοκρατικών ενεργειών, και τα κρούσματα ισλαμοφοβίας πλέον γίνονται όλο και περισσότερα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο, ιρακινός φοιτητής του πανεπιστημίου του Berkley που βρισκόταν σε αεροσκάφος της Southwest Airlines.και λίγα λεπτά πριν αυτό τροχοδρομήσει, αποβιβάστηκε διά της βίας από το πλήρωμα επειδή, μιλώντας στο τηλέφωνο με συγγενή του, χρησιμοποίησε την έκφραση «θεού θέλοντος» (“inshallah”), κάτι το οποίο «τρομοκράτησε» συνεπιβάτιδα που τον άκουσε και απαίτησε την άμεση αποβίβασή του, φοβούμενη πως επρόκειτο για τρομοκράτη. 

Π.Κ.