X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οδηγός αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας

Το Ελληνικό Φόρουμε Μεταναστών παρουσίασε την έκδοση ενός απλού οδηγού με βήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, είτε κάποιος είναι μάρτυρας είτε θύμα ρατσιστικής βίας / εγκλήματος, σε 11 διαφορετικές γλώσσες:
|

Αναλυτικά:

SPEAK UP / REPORT HATE CRIME

Ρατσιστικό έγκλημα είναι οποιοδήποτε έγκλημα* κατά το οποίο το θύμα στοχοποιείται λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου (άρθρο 81Α Ποινικού Κώδικα).
* Έγκλημα: ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, βιασμός, ασέλγεια, κλοπή, ληστεία, εμπρησμός, φθορά, εξύβριση, απειλή, διατάραξη οικιακής ειρήνης κ.λπ.

Είσαι θύμα ή μάρτυρας ρατσιστικού εγκλήματος;
• Κάλεσε αμέσως το 100 (Ελληνική Αστυνομία – ΕΛ.ΑΣ.)
• Αν εσείς ή το θύμα, χρειάζεστε ιατρική φροντίδα, κάλεσε το 166 (ΕΚΑΒ) και εξήγησε ότι πρόκειται για θύμα ρατσιστικής βίας. Εξασφαλίστε ιατρική βεβαίωση από νοσοκομείο και κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Θες βοήθεια ή φοβάσαι να κάνεις καταγγελία;
Μίλα, ακόμα και ανώνυμα, εδώ:
• 210 7233 216 Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN), www.rvrn.org, email: [email protected]
• 11414 Τηλεφωνική γραμμή Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. (όλο το 24ωρο / διασφαλίζεται ανώνυμο & απόρρητο της επικοινωνίας)
• Τμήματα & Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (Αθήνα: 210 6476 751, Πειραιάς: 210 4178 714, Θεσσαλονίκη: 2310 388 436)
Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσετε να κάνετε καταγραφή του περιστατικού στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ή στις οργανώσεις – μέλη του Δικτύου (περισσότερα εδώ: http://rvrn.org)

Αν οι θύτες είναι αστυνομικοί ή άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι,
καταγγείλετε εδώ:
• 10301 ή 210 8779 700 Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (όλο το 24ωρο με αστική χρέωση πανελλαδικά)
• 210 7233 216 Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN), www.rvrn.org, email: [email protected]
• 213 1306 600 Συνήγορος του Πολίτη

ΔΩΡΕΑΝ δικαστική διαδικασία από την Πολιτεία: Εφόσον καταγγελθεί και καταγραφεί το περιστατικό ως ρατσιστικό έγκλημα, η διαδικασία κινείται αυτεπάγγελτα & ΔΩΡΕΑΝ από την Πολιτεία […διώκονται αυτεπαγγέλτως και τα θύματα (οι παθόντες) δεν υποχρεούνται στην καταβολή παραβόλου κατά την υποβολή της μήνυσης ή για την παράσταση πολιτικής αγωγής.]

Προστασία θυμάτων: Σε θύματα & μάρτυρες εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ρητορικής μίσους (Ν. 927/1979) που είναι πολίτες τρίτων χωρών, χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ή ασκηθεί ποινική δίωξη, μέχρι το τέλος της ποινικής διαδικασίας. Οι προϋποθέσεις διαπιστώνονται από τον/την Εισαγγελέα.

Η δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος AGAINST HATE CRIME, TRAINING for MIGRANT and REFUGEE COMMUNITIES με την υποστήριξη του European Anti-Racism Network ENAR.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ τον οδηγό σε μορφή pdf, πατώντας εδώ:

Greek

English

Albanian

Arabic

Ethiopian

Farsi

French

Georgian

Russian

Ukrainian

Urdu


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις