Ρεπορτάζ: Τζένη Τσιροπούλου, Θάνος Καμήλαλης

Κείμενο, Φωτογραφίες: Τζένη Τσιροπούλου

«Έχεις δει ποτέ πόλεμο;»

«Όχι»

«Στη Μάνδρα θα δεις ένα χωριό σαν να έγινε πόλεμος»

Κλείσαμε το τηλέφωνο με τον 34χρονο Γιώργο που ζει στη Μάνδρα και σε λίγο βγήκαμε στον δρόμο που βγάζει στην Εθνική οδό.

Παίρνοντας την έξοδο 1 για «Ελευσίνα-Θήβα» δεν άργησε να μας καλωσορίσει η μαρμάρινη επιγραφή «Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας». Το τοπίο γύρω μας, όμως, δεν θύμιζε τίποτα το ειδυλλιακό. Μπουλντόζες, άνθρωποι με κίτρινες νιτσεράδες και ένα-δύο περιπολικά. Πυξίδα μας για να μπούμε μέσα στη Μάνδρα ήταν οι ατέλειωτες λάσπες που οδηγούσαν κατά κει.

Ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας, ακολουθώντας την αντίθετη φορά από τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το όρος Πατέρας που στέκεται πάνω από τη Μάνδρα. Το αποψιλωμένο όρος Πατέρας έζησε μια μεγάλη πυρκαγιά το 1985, αλλά πυρκαγιές ξέσπασαν και το 2016 καθώς και το φετινό καλοκαίρι. Ίσως η φύση θα μπορούσε να είχε προστατεύσει τη Μάνδρα από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη στις 15 του Νοέμβρη, και εξαιτίας της οποίας 23 άνθρωποι είναι νεκροί τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2396aa1511810601.jpgΣτους πρόποδες του χωριού κείτεται μισοκατεστραμμένο το νεκροταφείο. Μνήματα είναι σπασμένα, ενώ το νερό της βροχής έγινε ο τυμβωρύχος πολλών ανοιγμένων τάφων. «Θα χρειαστούν μη σας πω και δύο χρόνια για να τα φτιάξουμε όλα αυτά» μας λέει ο κύριος Νίκος που εργάζεται στον Δήμο. Λίγοι άνθρωποι πάνε πάνω-κάτω στο κοιμητήριο και σχεδόν μονολογούν.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2398aa1511810738.jpg

«Αύριο περιμένουμε βροχή. Η Παναγιά μαζί μας»

Η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου στο νεκροταφείο έχασε όλο της το εμπόρευμα, ενώ το ψυγείο που συντηρούσε τα λουλούδια της καταστράφηκε ολοσχερώς. «Η ζημιά φτάνει τα 20.000 ευρώ περίπου. Στην πλημμύρα του 2015 είχα καταστροφές στο σπίτι μου. Κάναμε τις αιτήσεις που μας είχαν πει να κάνουμε, αλλά δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ακόμα. Από το 2015. Άρα τι να περιμένουμε τώρα;» λέει η κ. Σωτηρία απογοητευμένη, ενώ καθαρίζει τα λίγα πλαστικά βάζα που έχουν απομείνει όρθια.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2400aa1511810899.jpg«Αύριο περιμένουμε βροχή. Η Παναγιά μαζί μας» μονολογεί και κάνει τον σταυρό της. Εκείνη τη στιγμή περνάει ένας δημοτικός σύμβουλος και η γυναίκα δε σταματά να τον ρωτάει αρκετά μπερδεμένη πού πρέπει να κάνει αίτηση και από πού θα πάρουν ποιο επίδομα από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο δήμος, από τη μεριά του, υποσχέθηκε να χορηγήσει 585 ευρώ επίδομα βοήθειας στους κατοίκους. «Για τα διαλυμένα μαγαζιά απευθυνόμαστε στην περιφέρεια. Ήρθε εδώ η περιφέρεια, λοιπόν, και μου ζήτησαν να τους δείξω τιμολόγια» λέει η γυναίκα ενώ βγάζει από μια μπλε πλαστική σακούλα κάτι κουβάρια από λάσπη και χαρτί: τα τιμολόγια.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2401aa1511811368.jpgΤο εμπόρευμα.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2405%CE%B1%CE%B11511811497.jpgΤα τιμολόγια.Το ότι «δεν υπάρχει κράτος» και το «ποιος φταίει;» μπλέκονται στα χείλια όλων, μαζί με κατηγορίες για διαφθορά και αδιαφορία από τους τοπικούς άρχοντες μέχρι όσο ψηλά φτάνει.

Ανηφορίζοντας, σκοντάφτουμε πάνω σε ντάνες με μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού που, όπως μας πληροφορούν, είναι δωρεές από σούπερ μάρκετ που τα μεταφέρει στη Μάνδρα ο στρατός. Ένα πανό κρέμεται παραδίπλα από το Δημαρχείο διεκδικώντας «Αντιπλημμυρικά έργα τώρα και αποζημιώσεις». Ακριβώς από κάτω, ξύλινα καφάσια κουβαλάνε πορτοκάλια και ρούχα από αλληλέγγυους, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται οι κάτοικοι της Μάνδρας. https://www.thepressproject.gr/photos/img_2412aa1511811658.jpgΣτο τζάμι του δημαρχείου, μια κόλλα άσπρο χαρτί λέει με μαύρα γράμματα «Δήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντής», ενώ έξω από τον Άγιο Κωνσταντίνο εργατικές λέσχες και συλλογικότητες που έχουν έρθει από διάφορες γωνιές της Αθήνας κρεμάνε το πανό τους: «Η κοινωνία δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μια γροθιά. Δικές μας οι ζημιές. Δικές τους οι ευθύνες» διαβάζουμε.

«Πολλοί οι υπεύθυνοι μα πιο πολλοί οι ανεύθυνοι» θα μας πουν σε λίγο στο μοναδικό ανοιχτό καφενείο της Μάνδρας.

https://www.thepressproject.gr/photos/img_2414aa1511811816.jpg

«Υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, αδήλωτοι εργάτες Πακιστανοί» – Διαψεύδει το Θριάσιο νοσοκομείο και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος

Τρεις-τέσσερις άντρες συζητάνε στο καφενείο γύρω από ελληνικούς καφέδες και ρακές. «Κερασμένα από εμάς» μας λένε ενώ στήνεται η κουβέντα. Εκεί θα ακούσουμε για δεύτερη φορά πια ότι «οι νεκροί στη Μάνδρα δεν είναι μόνο όσοι λένε επίσημα. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, ίσως και οι διπλάσιοι. Γιατί δεν το λένε; Γιατί είναι εργάτες Πακιστανοί που δεν έχουν χαρτιά και τους είχαν και δούλευαν μαύρα. Τι άλλο; Δεν τους ψάχνει κανείς και δε μιλάει κανείς» επιμένουν.

«Εδώ ήμασταν βοσκοτόπια, γύρω από μια μεγάλη μάντρα, εξ ου και “Μάνδρα” το χωριό μας. Μετά γίναμε βιομηχανική ζώνη και δουλεύουν εδώ πολλοί μετανάστες. Η πλημμύρα έγινε 7 παρά το πρωί, την ώρα που οι Πακιστανοί πάνε στη δουλειά με τα ποδήλατά τους. Επίσης, αυτοί ζουν σε υπόγεια και τους πήρε και τους σήκωσε πρώτους από όλους» μας λέει ένας ηλικιωμένος άντρας που αυτοσυστήνεται ως ακροδεξιός χρυσαυγίτης.

Αρκετοί ακόμα Μανδραίοι θα μας επαναλάβουν την ίδια καταγγελία, ενώ το θέμα τέθηκε και από τον Ριζοσπάστη.

Στην επικοινωνία μας με το Θριάσιο νοσοκομείο (που βρίσκεται δίπλα στη Μάνδρα) το πρωί της Δευτέρας, 27 Νοεμβρίου, η διοίκηση απορρίπτει πλήρως την παραπάνω καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι «οι νεκροί είναι όσοι δηλώνεται επίσημα, δηλαδή 23». Το ίδιο μας απάντησε και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, προσθέτοντας ότι «εκεί ζουν πολλοί Πακιστανοί και είμαστε σαν οικογένεια. Αν είχαμε χάσει δικούς μας ανθρώπους, θα το ξέραμε σίγουρα».


Μπουλντόζες, καντηλάκια, κίτρινα αδιάβροχα και η Ίρμα

Κυριακή, έντεκα μέρες μετά τη θεομηνία και στον μοναδικό ανοιχτό φούρνο οι προμήθειες λιγοστεύουν αφού, όπως μας λένε οι κοπέλες στο ταμείο, «Κανείς δε μας φέρνει τίποτα γιατί φοβούνται. Ακούνε οι προμηθευτές ότι θα πέσουν δύο ψιχάλες και δεν έρχονται».

Μερικοί ντόπιοι κρεμάνε τις κίτρινες νιτσεράδες τους και κάνουν διάλειμμα για καφέ.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2419aa1511811949.jpgΗ κυρία Μαρία και η κυρία Μαρίνα, οι δίδυμες, είναι έξω από την «Αμβροσία», μια ψησταριά μέχρι την προηγούμενη βδομάδα.«Εγώ στο σπίτι μου δεν έχω ούτε παράθυρα και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη» Μια καθαρίζουν και μια ξαποσταίνουν για ένα τσιγάρο και λίγο καφέ. Από το ραδιόφωνό τους ξεχύνονται σε όλο τον δρόμο ελληνικά λαϊκά. «Άναψα ένα κεράκι στην Αγία Αικατερίνη και από αύριο Δευτέρα επιστρέφω στη δουλειά μου. Μας έδωσαν άδεια χωρίς δεύτερη σκέψη. Τι να κάνουμε; Ό,τι έγινε έγινε. Πρέπει να συνεχίσουμε τώρα» μας λέει η κυρία Μαρία, ενώ μετά την καταστροφή μένουν στο ξενοδοχείο «Melissa» στην Ελευσίνα μαζί με άλλα 40 άτομα. «Το ξενοδοχείο είναι πληρωμένο από τον δήμο. Θα μείνουμε εκεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αλλά μετά πού θα πάμε; Εγώ στο σπίτι μου δεν έχω ούτε παράθυρα και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη» προσθέτει η αδερφή της, ενώ μας λέει ότι έχει δύο γιους που δουλεύουν για έναν εργολάβο για 350 ευρώ τον μήνα.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2435aa1511812053.jpgΗ κυρία Μαρίνα.
Αδέσποτα περνάνε από δίπλα μας και η Ίρμα τούς γαυγίζει από ψηλά. Πολλοί έσπευσαν τη μέρα της ανελέητης νεροποντής να σώσουν τα σκυλάκια τους ή και αδέσποτα, ενώ δυστυχώς πολλά έμειναν αβοήθητα και πνίγηκαν ή αγνοούνται. «Φοβάται πολύ και την έχουμε να κάθεται ψηλά» λέει η κυρία Μαρία.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2426aa1511887523.jpgΜπουλντόζες περνάνε κάθε λίγο, περιπολικά διασχίζουν τους δρόμους σε επαγρύπνηση για πλιάτσικο, πράγματα που μέχρι πριν δέκα μέρες συνέθεταν σπιτικά, σήμερα είναι μπάζα ατάκτως ερριμμένα, σκισμένες ελληνικές σημαίες κρέμονται από μπαλκόνια και όσο πιάνει το μάτι, παντού λάσπη, κοκκινωπή υγρή λάσπη.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2450aa1511812303.jpg«Συνεχίστε. Πηγαίνετε πιο πάνω και στην κεντρική οδό, την Κοροπούλη, να δείτε εκεί χαλασμό. Εδώ στη γωνία, το νερό πήρε μια ηλικιωμένη, την πέταξε στα κεραμίδια και πέθανε. Γειτόνισσά μας ήταν, φίλη μας» μας λέει η κυρία Μαρία, δείχνοντάς μας ένα σπίτι με κιτρινωπούς τοίχους.

Παραδίπλα κάποιοι ντόπιοι έχουν αφήσει στο πεζούλι αναμμένα καντηλάκια, λουλούδια και μια εικόνα.https://www.thepressproject.gr/photos/img_2458aa1511812419.jpg

«Όσοι έχουν τη δύναμη, ψυχική και οικονομική, θα τα ξαναφτιάξουν. Όσοι δεν έχουν…»

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει το βιος τους. «Και τώρα τι θα κάνετε;» είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ αμήχανη ερώτηση. «Όσοι έχουν τη δύναμη, ψυχική και οικονομική, θα τα ξαναφτιάξουν. Όσοι δεν έχουν…» Εκεί συνήθως οι φράσεις κόβονται και τα χείλη σφίγγονται.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2447aa1511966096.jpgΜπροστά από έναν χώρο που μέχρι πρότινος έβγαζε ζεστό ψωμί, δύο αγόρια με τα χέρια στις τσέπες σκοτώνουν την ώρα τους. «Σχολείο;» «Σχολείο δεν έχουμε τώρα. Θα ανοίξουμε στις 4 Δεκεμβρίου αν όλα πάνε καλά» μας απαντάνε.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2451aa1511813013.jpgΗ γραμμή με πράσινο σπρέι υποδηλώνει ότι το σπίτι έχει ελεγχθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.Οι κάτοικοι δείχνουν ψύχραιμοι μετά την καταιγίδα, είναι θυμωμένοι με όλους τους ιθύνοντες, αλλά μοιάζει σαν ο θυμός αυτός να είναι τόσο διαχρονικός και γνώριμος και η αίσθηση της ματαίωσης τόσο οικεία, που νιώθουν ότι τελικά πρέπει να βασιστούν μόνο στα χέρια τους, τις δυνάμεις τους και τους δικούς τους ανθρώπους.

Στη Μάνδρα μάς καλοδέχονται και συζητάνε μαζί μας «αρκεί να μην είμαστε από κάνα κανάλι».

Ένας κύριος που ζητάει να μας μιλήσει ανώνυμα, λέει ότι είναι αγανακτισμένος με την άνιση κατανομή τής βοήθειας: «Μεγάλες εταιρίες στέλνουν στον δήμο ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες δεν τις είδε ποτέ κανείς μας μέχρι τώρα. Εξαφανίζονται με έναν περίεργο τρόπο. Και τα φαγητά και οι κουβέρτες πάνε στο δημαρχείο και μετά όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Θα έπρεπε να διανέμονται δίκαια και πόρτα-πόρτα» υποστηρίζει.

Βραδιάζει και ο κεντρικός δρόμος της Μάνδρας, η οδός Κοροπούλη είναι πίσσα σκοτάδι. Η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί μετά τη φονική πλημμύρα. Κάπου-κάπου παρέες κάθονται στις αυλές των σπιτιών και σε προσανατολίζουν οι φωνές τους, ενώ τη σκοτεινιά σπάει πού και πού ο μπλε φάρος των περιπολικών.

Εντύπωση μας κάνει η συνύπαρξη νεόδμητων αστραφτερών σπιτιών δίπλα-δίπλα με πέτρινες μονοκατοικίες που χτίστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Το ορμητικό νερό δεν έκανε διακρίσεις, αλλά σίγουρα, τα παλιά χαμηλά σπίτια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ περισσότερο. Τη σημερινή οδό Κοροπούλη διέτρεχαν κάποτε δύο ρέματα -ένα από τη δεξιά και ένα από την αριστερή μεριά της- και εκεί είναι που οι άνθρωποι υπέστησαν τώρα τις μεγαλύτερες καταστροφές. Στα πλάγια της ασφάλτου, καταλαβαίνεις ότι το τσιμέντο ήρθε μεταγενέστερα να καλύψει κάτι άλλο. Μια ανομοιομορφία προδίδει την ανθρώπινη παρέμβαση που έχει γίνει.

«Ένας από τους κυριότερους καταπατητές του ρέματος ήταν ο δήμος»

Τα ρέματα άλλοτε αποτελούσαν ιερούς χώρους και ήταν συνυφασμένα με την κοινωνική ζωή. Σήμερα δεν μπορούν να εντοπιστούν περισσότερα από 70 ρέματα από τα 700 που κυλούσαν κάποτε σε όλη την Αττική. Κανένας δεν είχε αρμοδιότητα ή κανένας δεν ήθελε να έχει. Για κάποια χρόνια την ευθύνη την είχε ο δήμος, μετά πέρασε στη νομαρχία και πιο πρόσφατα στην περιφέρεια.

Ως καθηγητής τού μεταπτυχιακού «Πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών», ο σήμερα ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, πήγαινε τους φοιτητές του για έρευνα και μελέτη στη Μάνδρα.

«Επιλέγαμε περιοχές που ήταν αντιπροσωπευτικές για κάθε είδος κινδύνου. Όταν, λοιπόν, θέλαμε να καλύψουμε τις πλημμύρες είχαμε 2-3 περιοχές στη δυτική Αττική που ήταν οι κλασσικές περιπτώσεις πλημμυρικού κινδύνου λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Κίνδυνος χωρίς ανθρωπογενή παρέμβαση δεν υπάρχει. Μελετάγαμε την περιοχή από το 2005 μέχρι το 2014, όταν και σταμάτησε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Η πρώτη μας στάση ήταν η Μάνδρα. Το 1996 πέθαναν δύο άνθρωποι πάλι εκεί από πλημμύρα. Η Μάνδρα είναι χαρακτηριστική περίπτωση ενός μεγάλου δικτύου ρεμάτων που ο κύριος κλάδος του ρέει κατά μήκος της (παλιάς) Εθνικής οδού και διεκόπτετο επί πολλές εκατοντάδες μέτρα από επιχωματώσεις στα βόρεια της Μάνδρας, στα παλιά μεταλλεία βωξίτη. Είναι ακριβώς το σημείο όπου έγινε τώρα η μεγάλη ζημιά. Εκεί συσσωρεύτηκε όλη η λάσπη λόγω του μπλοκαρίσματος της φυσικής εκροής. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο» λέει ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι: «Ένας από τους κυριότερους καταπατητές του ρέματος ήταν ο ίδιος ο δήμος, που αντί να προστατεύει το ρέμα, έχτισε ένα αμαξοστάσιο πάνω του. Έτυχε κάποτε, ένας από τους φοιτητές μου να είναι από τη Μάνδρα και όταν κατάλαβε τι συμβαίνει, ευαισθητοποιήθηκε και έκανε τη διατριβή του για τη Μάνδρα. Ως ντόπιος είχε επαφές με τον δήμο και άλλους φορείς και τους ενημέρωνε. Εμένα η δουλειά μου δεν είναι να στέλνω χαρτιά. Οι μελέτες μας είναι όλες κατατεθειμένες στο Πανεπιστήμιο και μπορεί να τις ζητήσει ο οποιοσδήποτε. Είχα σαφή εικόνα μεν, αλλά ήλπιζα ότι αργά ή γρήγορα θα το διευθετήσουν οι αρμόδιοι φορείς, γιατί είχαμε ακούσει για κάποιες μελέτες που γίνονταν. Οφθαλμοφανείς για τους επιστήμονες περιπτώσεις, η πολιτεία δεν καταφέρνει να τις αντιμετωπίσει».https://www.thepressproject.gr/photos/img_2444aa1511813102.jpg

«Κανένας δεν είναι αθώος. Όλοι ήξεραν και όλοι δεν ήθελαν να ξέρουν» 

«Τέτοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί, όπως είπαμε. Κανένας δεν είναι αθώος. Όλοι ήξεραν και όλοι δεν ήθελαν να ξέρουν. Κανένας δεν είχε αρμοδιότητα ή κανένας δεν ήθελε να έχει. Για κάποια χρόνια την ευθύνη την είχε ο δήμος, μετά πέρασε στη νομαρχία και πιο πρόσφατα στην περιφέρεια. Εμπλέκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, εμπλέκονται όλοι αυτοί που έδωσαν άδειες να χτιστούν κατασκευές πάνω στο ρέμα, χωρίς να τους επιβάλλουν ποτέ το πού επιτρέπεται να χτίσουν» λέει ο κ. Παπανικολάου.«Τους είπα από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να αφήσουν τις συζητήσεις και να μπουν οι μπουλντόζες για να ανοίξουν κάποια συγκεκριμένα εκατοντάδες μέτρα που έχουν μπαζωθεί.»

Τι μπορεί να γίνει τώρα όμως; είναι η κρίσιμη ερώτηση.

«Εγώ θύμωσα και στεναχωρήθηκα με ό,τι συνέβη. Τους είπα από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να αφήσουν τις συζητήσεις και να μπουν οι μπουλντόζες για να ανοίξουν κάποια συγκεκριμένα εκατοντάδες μέτρα που έχουν μπαζωθεί. Πρόκειται για το αμαξοστάσιο και κάποιες ιδιοκτησίες γύρω από αυτό.

»Δεν ξέρω αν χρειάζεται να γκρεμιστούν, αλλά προσωρινά πρέπει να υπάρξει ένας αγωγός για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα διατρέξουμε παρόμοιο κίνδυνο μέχρι να γίνει μια σωστή μελέτη. Γιατί αν περιμένουμε μέχρι τη σωστή μελέτη, μπορεί να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Μετά τη θανατηφόρα πλημμύρα του 1996, σκεφτείτε ότι κινητοποιήθηκαν να κάνουν μελέτη δέκα χρόνια μετά. Κι όταν διευρύνθηκε η παλιά Εθνική οδός από δύο σε τρεις λωρίδες, δεν έκαναν αντιπλημμυρικά έργα. Από πού να το πιάσεις και πού να τελειώσεις;» απαντάει ο καθηγητής που επισκέφτηκε αυτές τις μέρες τη Μάνδρα για να δει την κατάσταση από κοντά και είδε ότι ο δήμος «δε διστάζει να επεκταθεί κι άλλο πάνω στο ρέμα όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες, υποτιμώντας κι άλλο τη δύναμη του ρέματος».

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα καζάνια με το ζεστό φαΐ: Αλληλεγγύη και ελπίδα μέσα στη ματαίωση

Πίσω στη Μάνδρα, την ησυχία στην οδό Κοροπούλη σπάει μια παρατεταμένη κόρνα και ένα μικρό κομβόι με άσπρα φορτηγάκια που σε ένα από αυτά αναγράφεται «Hertz». Το πρόσωπο μάς είναι γνώριμο από τα δημοσιεύματα των ημερών. Είναι η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, μαζί με την αντιδήμαρχο, οι οποίες μοιράζουν σακούλες με απορρυπαντικά και τρόφιμα πόρτα-πόρτα. Η κόρνα είναι το σύνθημα για να βγαίνει ο κόσμος να τις παραλαμβάνει.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2479aa1511813163.jpgΠιάνουμε την κουβέντα με μια πολυμελή οικογένεια, στην οποία η πλημμύρα στοίχισε 4 αυτοκίνητα και το ισόγειο τού διώροφου κτίσματός της. «Ωραία μας τα φέρνουν τα τρόφιμα, αλλά πού θα τα μαγειρέψουμε; Αφού ξέρουν ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πια κουζίνες» απορούν δικαιολογημένα με πικρία. «Αφήστε που ούτε το νερό είναι πια πόσιμο μετά την καταστροφή. Υπέστη μεγάλη ζημιά το αντλιοστάσιο και το νερό έχει μολυνθεί με λύματα και για ένα μήνα είναι ακατάλληλο προς χρήση. Το υγειονομικό μάς είπε ότι απαγορεύεται να το χρησιμοποιούμε. Ούτε καν για μπάνιο» λέει η κυρία Αιμιλία Καμπέρη, ενώ πιστεύει ότι για τα 1.512 κτίρια που έχουν πληγεί, κανείς δε θα πάρει τελικά την αποζημίωση από το κράτος. Τα παιδιά της οικογένειας δεν έχουν σχολείο να πάνε, οι γονείς πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ο παππούς και η γιαγιά πονάνε για τους κόπους χρόνων που τους πήρε το ρέμα. https://www.thepressproject.gr/photos/img_2467aa1511813227.jpgΣτο κομμωτήριο η παρέα καθαρίζει λάσπες και στολίζει το δεύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χρονιάς. Το πρώτο το πήρε το νερό. Κάνουνε πλάκα, γελάνε και μας λένε: «Ένα πράγμα γράψτε από εμάς σας παρακαλούμε. Ότι υπάρχει ελπίδα. Τίποτα άλλο. Για αυτό στολίζουμε, για να νιώσουμε ότι συνεχίζουμε τη ζωή μας». https://www.thepressproject.gr/photos/img_2481aa1511813284.jpgΕίναι 8 το βράδυ, αλλά μοιάζει σαν να είναι μεσάνυχτα. Δεν κυκλοφορεί πια σχεδόν κανένας στους σκοτεινούς δρόμους. Κατηφορίζοντας προς τα πίσω για να αφήσουμε τη Μάνδρα, κάπου βλέπουμε να υπάρχει ζωή και να μοσχοβολάει φαγητό.

Στο νηπιαγωγείο οι κουτάλες στριφογυρνάνε μέσα σε μεγάλα τσίγκινα καζάνια με φασολάδα που ετοιμάζει η αλληλέγγυα ομάδα μαγειρικής Mano Aperta, η οποία μαγειρεύει σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων. Πράγματι, μοιάζει σαν να έχουμε προπονηθεί για αυτό το σκηνικό μέσα από τα βιώματα με τους πρόσφυγες.
https://www.thepressproject.gr/photos/img_2488aa1511813355.jpgΣτην κουζίνα, γυναίκες πλένουν τις κατσαρόλες και συσκευάζουν σε ατομικές μερίδες ρύζι με γλυκόξινη σάλτσα. Μας κερνάνε φαγητό και συστήνονται: «Εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα να μαγειρεύουμε στα σπίτια μας και να μοιράζουμε το φαγητό γιατί είχαμε την τύχη να μην πάθουμε ιδιαίτερη ζημιά. Μετά πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε έναν χώρο από τον δήμο για να φτιάξουμε μια κοινωνική κουζίνα ώστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που προέκυψαν. Τις πρώτες ύλες μάς τις στέλνουν σύλλογοι Ποντίων και διάφοροι φορείς και ιδιώτες έμποροι. Η στήριξη είναι μεγάλη και έχουμε υλικά για να βγάλουμε άλλη μία βδομάδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξαναμπούν οι άνθρωποι στα σπίτια τους» λέει η Βαρβάρα Παρασκευοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων και Φίλων Μάνδρας.

«Αυτό που έγινε οφείλεται σε συσσωρευμένα λάθη πολλών ετών και σε ένα φυσικό φαινόμενο χωρίς προηγούμενο. Δεν το ‘χαμε φανταστεί ποτέ. Εγώ έχω δύο παιδιά και η κόρη μου έρχεται κανονικά σε αυτό το νηπιαγωγείο. Η πλημμύρα έγινε στις 7 παρά το πρωί. Μία ώρα αργότερα να γινόταν, την ώρα του σχολείου, δε θέλω ούτε να σκεφτώ πόσα παιδιά θα θρηνούσαμε τώρα».

Σε λίγο, αφήνουμε πίσω μας τη δυτική Αττική, τη Μάνδρα και το Θριάσιο πεδίο. Το Θριάσιο, λέει ο μύθος, έχει πάρει το όνομά του από τις Θρίες, τις τρεις φτερωτές νύμφες με τις μαντικές ικανότητες. Οι Θρίες μάντευαν το μέλλον από την κίνηση των χαλικιών μέσα στο νερό. Τι μέλλον θα μάντευαν άραγε σήμερα για τη Μάνδρα;