Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι εδώ και 15 μέρες δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των 100 περίπου “σπιτιών”, που έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Χτες πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε… αναγκαστική αργία βρίσκονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι οίκοι ανοχής, γύρω από τις οδούς Φυλής και Θήρας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταστήσει σε 24ωρη βάση ομάδες περιφρούρησης και επεμβαίνουν ειδοποιώντας την αστυνομία, μόλις δουν κάποιο από τα φωτάκια των εισόδων να ανάβει, ένδειξη ότι… το “κατάστημα” λειτουργεί!

Το πρωτότυπο, όσο και δυναμικό, μέτρο, στο οποίο κατέληξαν τον τελευταίο καιρό, προήλθε μετά τη ραγδαία αύξηση τον τελευταίο χρόνο των οίκων ανοχής και τη με γεωμετρική πρόοδο υποβάθμιση της περιοχής τους. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ένας περιορισμένος αριθμός νόμιμων οίκων ανοχής θα ήταν ανεκτός, ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού από την Πλατεία Αμερικής μέχρι και την Πλατεία Βικτωρίας έχουν καταμετρηθεί 102 παράνομοι οίκοι ανοχής, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.

Χτες μόνο, οπότε οι κάτοικοι πραγματοποίησαν μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της περιοχής τους, απαιτώντας να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το πρόβλημα, μετρήσαμε τρία τουλάχιστον νεοκλασικά και μονοκατοικίες κατά μήκος της οδού Φυλής που ανασκευάζονται, ώστε ανακαινισμένα να λειτουργήσουν και αυτά ως οίκοι ανοχής. Και δεν είναι υπερβολή η παρατήρηση της Ευανθίας Μπουγιούρη,που γεννήθηκε, μεγάλωσε εκεί και είναι μέχρι σήμερα κάτοικος της περιοχής, πως δεν έχει απομείνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, νεοκλασικό που να μην έχει γίνει “σπίτι” με ενοίκια μάλιστα από 700.000 και 800.000 δραχμές.

Μια δεύτερη, σημαντική διάσταση του ίδιου προβλήματος, όπως επισήμανε η Αγγελική Μαργαρίτη – Δρακοπούλου,πρόεδρος του Α Δημοτικού Διαμερίσματος, είναι ο μεγάλος αριθμός καφετεριών, καφενείων, μπαρ και λεσχών που έχουν κατακλύσει την περιοχή γύρω απ' τους οίκους ανοχής. Πρόκειται για καταστήματα που άνοιξαν με άδειες που τους παραχώρησε η αστυνομία, πριν περάσει στους δήμους αυτή η αρμοδιότητα, τα οποία κατά γενική ομολογία λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικά, ο δήμος έχει δώσει μόνο μία άδεια, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα απειλών ακόμα και μέσα στα γραφεία του Διαμερισματικού Συμβουλίου, όταν αυτό αρνούνταν τη χορήγηση αδείας για ανάλογα καταστήματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 1981 και μετά δεν υπάρχει νόμος που να αντιμετωπίζει τη λειτουργία οίκων ανοχής και δεν προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις γι' αυτήν. Υπάρχουν μόνον προσωπικές άδειες για τις ιερόδουλες, αλλά η λειτουργία οίκων ανοχής είναι παράνομη. Αλλά και για τις άδειες των ιερόδουλων, όπως σημείωσε η δικηγόρος Μαρία Κωστούρου,ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν στην Αττική 712, στην οδό Φυλής μόνο εργάζονται περισσότερες από 2.000! Το 90% δε δηλώνουν ότι είναι ιερόδουλες… Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των κατοίκων.

Γ. ΤΡ.

Ριζοσπάστης, 10 Μάρτη 1995