Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα, τα περιστατικά συνεχίζουν να κατευθύνονται στα Νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν πλέον εικόνα διάλυσης, αφού η μετακύλιση περιστατικών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα Εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αύξησε κατά 30-40% τον φόρτο εργασίας τους.

Θέλοντας να παρουσιάσει την κατάσταση πυ επικρατεί στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ παρέθεσε ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία:

«1. Το φθινόπωρο του 2013 ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας πως είχαν εγκριθεί και θα πραγματοποιούνταν άμεσα 416 προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν από το 2011. Τρείς μήνες αργότερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη.
 
2. Οι 800 θέσεις επικουρικών γιατρών που επρόκειτο να προκηρυχθούν το 2014 για να καλύψουν κενά σε Νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα εκατοντάδες Κλινικές του ΕΣΥ να έχουν περάσει το κατώφλι της κατάρρευσης.
 
3. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις Κλινικές Νοσοκομείων που πραγματοποιούσαν επεμβάσεις σε αναστολή χειρουργείων. Άκρως ενδεικτικό είναι πως η Οφθαλμολογική Κλινική του ''Αττικόν'' και δεκάδες ακόμη Οφθαλμολογικές Κλινικές δεν πραγματοποιούν πλέον επεμβάσεις καταρράκτη λόγω έλλειψης ενδοφακών».
Ο Δ. Βαρνάβας κατήγγειλε ακόμη ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία διαμορφώνει συνθήκες θερμοκηπίου για διενέργεια ιδιωτικών χειρουργείων από ορισμένους μεγαλοδιευθυντές σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και συνταξιούχους, τις οποίες πλέον ομολογούν απροκάλυπτα, αποκαλώντας τες «αφιλοκερδή μεταφορά εμπειρίας».
 
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως «η παραοικονομία στην υγεία αποτελεί κοινωνικό έγκλημα και δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να κάνει αποδεκτή την άθλια εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και την ακόμη αθλιότερη συμπεριφορά εκείνων που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των συνανθρώπων μας».

  • Να σημειωθεί πως από σήμερα ξεκινά η λειτουργία των μονάδων υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στην Αττική. 

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)