«Οι αγορές θα διδάξουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν το σωστό» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκιούντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του σε Γερμανό δημοσιογράφο για λογαριασμό της Deutsche Welle.
 
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο προχώρησε σε μία άλλη δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Ιταλία. Τονίζοντας πως «η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Ίσως θα θέλουν να τους διαβάσουν ξανά», ο αξιωματούχος της ΕΚΤ έστειλε ακόμα ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Ιταλίας, αυτή τη φορά μέσω του γερμανικού Spiegel.
 

«Όπως με την Ελλάδα»

 
Στο μεταξύ, εκτεταμένα ήταν την Τρίτη τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.
 
«Είναι το ίδιο όπως και με την Ελλάδα. Η ισχυρή στην Ευρωζώνη Γερμανία επιμένει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα λιτότητας και δεν βλέπει ποιες συνέπειες θα είχε αυτό για στη χώρα. Την ίδια ώρα η Ιταλία σκόπιμα αγνοεί την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έφερναν ανάπτυξη» σημειώνει το n-tv σε σχετικό δημοσίευμα, παραπέμποντας στις ελληνικές εξελίξεις του 2015.
 
«Όπως και με το παλιό δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, έτσι και τώρα όλα δείχνουν ότι μια νέα ιταλική κυβέρνηση θα προκαλέσει σύγκρουση. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν θα εγκαταλείψουν έτσι απλά τις κεντρικές τους [προεκλογικές] δεσμεύσεις. Και αυτές οι δεσμεύσεις δεν συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Έτσι η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Αυτό οφείλεται, επίσης, στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ' ό,τι η Ελλάδα. Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ό,τι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις € , δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας» εξηγεί το γερμανικό μέσο στο δημοσίευμά του, συνεχίζοντας τους παραλληλισμούς με το ελληνικό ζήτημα.
 
«Όπως στην ελληνική κρίση έτσι κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παιχτεί ένα Chicken Game. Πρόκειται για γνωστή τακτική διαπραγμάτευσης κατά την οποία δίνει κανείς την εντύπωση στον αντίπαλό του ότι δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα. Στόχος είναι να υποκύψει ο αντίπαλος από φόβο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μην υποχωρήσει καμία πλευρά και να χάσουν στο τέλος και οι δύο» καταλήγει το n-tv.
 
«Η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ τόνισε από το Βερολίνο ότι “υπάρχει η βούληση” για συνεργασία με την Ιταλία, αλλά “έχουμε φυσικά και ορισμένες αρχές”. Η ΕΕ έβγαλε την Ελλάδα από το ζενίθ της κρίσης και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχει το ίδιο και με την Ιταλία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Sueddeutsche Zeitung.
 
«Φυσικά και μπορεί να υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις με μια νέα κυβέρνηση στη Ρώμη. Ωστόσο όπως είπε η Αγκέλα  Μέρκελ με τον τρόπο αυτό θέλησε να θυμίσει την περίοδο που ανέλαβε η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και με αυτόν, σύμφωνα με την ίδια, χρειάστηκαν πολλές “νύχτες συζητήσεων” μέχρι να τα βρουν. “Θα πρέπει να ανταποκριθώ σε αυτό γιατί η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ”, όπως είπε η καγκελάριος» σημειώνει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
«Οι περασμένες εβδομάδες στην Ιταλία έφεραν διαδοχικές αποτυχίες – και εκτός συνόρων. Πέρα από τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό θα πρέπει να αναρωτηθούν για τις ευθύνες τους και εκείνοι που δημιούργησαν “φασαρία” στο εξωτερικό. Διότι το γεγονός ότι οι λαϊκίστικες δυνάμεις κατάφεραν να γίνουν τόσο ισχυρές οφείλεται εν μέρει και στην αλαζονεία με την οποία συχνά κάποιοι αντιμετωπίζουν την Ιταλία» αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα η Stuttgarter Zeitung.