Τα πλαστά επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, τη Χίο και άλλες περιοχές της χώρας αποτελούν επιχείρημα των μνημονιακών κυβερνήσεων υπέρ της περικοπής των προνοιακών επιδομάτων εν γένει. Αυτή η παρουσίαση του ζητήματος συντάσσεται με την (όχι αποκλειστικά ελληνική) αντίληψη ότι όσοι παίρνουν επιδόματα είναι ψεύτες: Στη Μεγάλη Βρετανία, ο γενικός πληθυσμός πιστεύει ότι το 34% των επιδοματούχων αναπηρίας δεν δικαιούται πραγματικά επίδομα, επισημαίνει ο Μπεν Μπόμπεργκ, λέκτορας κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κεντ. Ωστόσο, μόνο το 1,1-1,2% των επιδοματούχων αποδεικνύονται πράγματι ψεύτες. Αυτό δεν εμποδίζει τον αρθρογράφο του Telegraph Τζέιμς Ντέλινγκπόουλ να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι ψεύτικοι ανάπηροι σακατεύουν την οικονομία μας», όπου υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που απομυζούν τον φορολογούμενο με τις ψεύτικες ή τραβηγμένες αναπηρίες τους (…) Κάθε φορά που το λόμπι της αναπηρίας γκρινιάζει για περισσότερα, χάνονται κι άλλες δουλειές, κι άλλες μονάδες από την ανάπτυξη του ΑΕΠ».
 
Στη χώρα μας, παρόμοιες θέσεις υποστήριξαν πέρσι ο τότε υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων τον περασμένο Μάρτη, ισχυρίστηκαν ότι χάρη σ’ αυτήν θα εξοικονομηθούν 111 εκατ. ευρώ από ψεύτικα επιδόματα για το 2012, σε σύνολο 940 εκατ. περίπου. Εκκρεμεί, βεβαίως, να δούμε τον τελικό απολογισμό.
 
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών έλεγαν από το 2011 ότι το φαινόμενο των πλαστών επιδομάτων «επαναλαμβάνεται κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαιτίας αποκλειστικά των χτυπητών αδυναμιών του κρατικού συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας και της εκτεταμένης διαπλοκής προσώπων που εμπλέκονται στο όλο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας και παροχής επιδομάτων, όπως γιατρών, διοικητικών υπαλλήλων και πολιτικών προϊσταμένων» και καταδίκαζαν το αμαρτωλό σύστημα που «αντί να επιδιώκει την αυτοκάθαρση και εξυγίανσή του προτιμά και περιορίζεται απλά και μόνο στην καταδίκη των έτσι κι αλλιώς παρανομούντων πολιτών με χαρακτηρισμούς που απαξιώνουν γενικότερα την αναπηρία».
 
Το περιοδικό «Αναπηρία τώρα» σχολίασε πολύ γλαφυρά την υπόθεση της Ζακύνθου: «Όταν έχεις πολύ σοβαρή αναπηρία τότε σου βγαίνει η Παναγία για να πάρεις ένα επίδομα. Όταν είσαι μαϊμού, τότε το επίδομα σου το στέλνουν στο σπίτι και με συνοπτικές διαδικασίες». Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς και με τη γνωστή μέθοδο της συλλογικής ευθύνης, τα άτομα με αναπηρία χρεώνονται σήμερα τις πράξεις όσων υπέγραψαν κι όσων έλαβαν στο παρελθόν πλαστά επιδόματα.