X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι ατελείωτες «τελευταίες πράξεις» της δίωξης του Τζούλιαν Ασάνζ από τις ΗΠΑ

Τι περιμένει τον Τζούλιαν Ασανζ και όλους όσους τον υπερασπίζονται μετά την ανακοίνωση της απόφασης της δικαστού Μπαράιτσερ στο Λονδίνο; Το βασικότερο ερώτημα που τίθεται τώρα, στο τέλος των καταθέσεων και ακροάσεων, φαίνεται πως δεν έχει μόνο μία απάντηση. Ακόμη και μετά την απάντηση όμως, ο αγώνας δεν τελειώνει: είμαστε αντιμέτωποι με την εκδικητική μανία της αυτοκρατορικής πολεμικής μηχανής.
|

Την 4η Ιανουαρίου, τις 10πμ ώρα Λονδίνου, η δικαστής Μπαράιτσερ θα ανακοινώσει την απόφασή της για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία. Ακολούθως η υπεράσπιση έχει τέσσερις εβδομάδες να ολοκληρώσει και καταθέσει τα τελικά της επιχειρήματα, ακολούθως οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έχουν δύο εβδομάδες για να απαντήσουν καταθέτοντας τα δικά τους, ακολουθεί η δεύτερη και τελευταία κατάθεση των υπερασπιστών του Ασάνζ, και, την 4η Ιανουαρίου 2021, η απόφαση.

Έξω από το δικαστήριο, μετά το τέλος της διαδικασίας, η σύντροφος και εκ των δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, μας θύμισε ότι «Αυτός ο αγώνας είναι για τη ζωή του Τζούλιαν. Αυτός ο αγώνας είναι για την ελευθερία του Τύπου… οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν το δικαίωμα να δικάσουν εκείνες οποιονδήποτε δημοσιογράφο σε οποιαδήποτε άκρη του κόσμου αν δεν τους αρέσουν τα άρθρα του… Είναι μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν».

«Έχω παρακολουθήσει πολλές δίκες και πολύ λίγες φορές είδα τέτοια κακοποίηση της διαδικασίας» Τζων Πίλτζερ

Ήταν μια περιεκτικότατη ανακεφαλαίωση όσων επί τέσσερις εβδομάδες παρακολουθήσαμε στο δικαστήριο. Μία ακόμη ανακεφαλαίωση ενός εξ όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια στη ζωή και τον αγώνα του Τζούλιαν Ασάνζ, στον αγώνα όλων μας για την ελευθερία του Ασάνζ και την Ελευθερία του Τύπου, σε όσα καταγράφει η Ιστορία στο δικό της κεφάλαιο. Η δίκη αυτή ίσως είναι «μια υποσημείωση στην Ιστορία», όσα όμως έχουν συμβεί και όσα μέλλουν να συμβούν είναι βέβαιο πως είναι πολύ περισσότερα. Όμως η πολυετής μάχη για τη δημοσιογραφία, που θα συνεχιστεί, όπως και το μέλλον του ανθρώπου Ασάνζ, που συνεχίζει να υπόκειται σε βασανιστήρια, δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ. Γιατί αυτό το «και μετά;» έχει χρόνια μπροστά του, με τον άνθρωπο Ασάνζ να χρειάζεται να υπομείνει, να ανεχθεί, να αντέξει όλα όσα έρχονται, πάνω σε αυτά που υπέμενε, ανέχθηκε και άντεξε επί σχεδόν μια δεκαετία τώρα.

Και μετά; το πρώτο «και μετά» είναι η έφεση.

Ζήτησα από το διακεκριμένο αμερικανό συνάδελφο Kevin Gosztola, την πολύτιμη γνώμη του. Ο Kevin Gosztola ήταν ένας από τους μόλις τρεις δημοσιογράφους που κάλυψαν τη δίκη της Τσέλσυ Μάννινγκ, και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μήνα που περάσαμε, ένας από την οικουμενική ομάδα δημοσιογράφων που καλύψαν καθημερινά και ανυποχώρητα την διαδικασία.

«Το βάρος σε όλη την υπόθεση έκδοσης έπεφτε πάντα στην Υπεράσπιση, που έπρεπε να πείσει τη δικαστή στο [βρετανικό] Ειρηνοδικείο να μην εκδόσει τον Ασάνζ. Οι κατήγοροι έχουν μόνο να αποδείξουν ότι έχουν «λογικές υποψίες» πως τα θεωρούμενα ως εγκλήματα είναι όντως εγκλήματα και ότι λογικά ο κατηγορούμενος διέπραξε όσα τους καταλογίζονται. Με αυτή τη λογική, η υπεράσπιση παρουσίασε εύρος μαρτύρων, για να υποσκάψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδεικνύοντας με ποιό τρόπο οι συνήθεις πρακτικές της δημοσιογραφίας διώκονται ως εγκλήματα, με ποιό τρόπο εκδικούνται τον Ασάνζ γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου και τα βασανιστήρια που έχουν κάνει οι ΗΠΑ, γιατί ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση στις αμερικάνικες φυλακές, και γιατί η ψυχική και φυσική του κατάσταση τον οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, αν εκδοθεί.

Ότι κι αν γίνει, θα κατατεθεί έφεση. Αν το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ απορριφθεί, λέω με βεβαιότητα ότι θα κάνουν έφεση. Και αν η δικαστής παραβλέψει όλες τις αποδείξεις που παρουσίασαν οι δικηγόροι του Ασάνζ και αποφασίσει την έκδοσή του, η υπεράσπιση θα ασκήσει έφεση και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον Ασάνζ».

Η Υπεράσπιση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Με όποιο τρόπο μπορεί, με όσα όπλα διαθέτει.

Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της διαδικασίας, η Γκάρεθ Πηρς κατέθεσε εγγράφως για τον «ανατριχιαστικό αντίκτυπο» που είχε στην ομάδα των δικηγόρων του Ασάνζ η αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν κάθε τους κουβέντα μαζί του μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, και η κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν όταν κατασχέθηκαν όλα του τα υπάρχοντα, και τα έγγραφα, κατά τη σύλληψή του, για να μην του δοθούν ποτέ ξανά, ούτε στον ίδιο ούτε στην Υπεράσπιση, ενώ παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του Λένιν Μορένο στις ΗΠΑ.

Η έφεση, που αναμένεται ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Kevin Gosztola, σημαίνει τη συνεχιζόμενη κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην απομόνωση, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, τους μήνες να μαζεύονται πάλι σε χρόνια, σε αυτές τις συνθήκες που και οι γιατροί και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια έχει περιγράψει τόσο καλά. Σημαίνουν ότι ο άνθρωπος που επί έτη έχει δείξει μοναδικό ψυχικό σθένος, αγωνιζόμενος για όλους μας, θα πρέπει να υποστεί ξανά και ξανά όσα φέρνει κάθε «τέλος» στην δίωξή του, μια δίωξη στην οποία η εκδικητική μανία των ΗΠΑ δεν έχει τέλος..


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις