Διαβάστε το Α΄ μέρος στο περιοδικό ΖΗΝ του Μαΐου.

Τα σχόλια του Stables καταγγέλθηκαν στην αστυνομία και όταν έψαξαν το σπίτι του βρήκαν ένα μεγάλο μαχαίρι, ένα τσεκούρι και ένα εγχειρίδιο κατασκευής βομβών. Καταδικάστηκε για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας. Προέκυψε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Stables όσο ήταν παιδί είχε διαγνωστεί με το σύνδρομο Άσπεργκερ και τον Σεπτέμβριο του 2006 έγινε εμμονικός με το ναζισμό. Μέσω ίντερνετ επικοινωνούσε με άλλους εξτρεμιστές και διενεργούσε έρευνα προκειμένου να προετοιμαστεί για έναν φυλετικό πόλεμο. Ήταν άνεργος και κατηγορούσε τους μετανάστες για τα προβλήματά του. «Βιάζουν τη χώρα μου», έγραψε μια μέρα σε ένα μήνυμα στο WhatsApp. «Μπορεί και να γίνω σκίνχεντ και να σκοτώσω ανθρώπους».    

Ο TOMMY ROBINSON, του οποίου τα διαδικτυακά ποστ διάβαζε ο δράστης της επίθεσης στο τζαμί του Λονδίνου, αποκλείστηκε πρόσφατα από το Twitter για παράβαση της «πολιτικής κατά των εκδηλώσεων μίσους» αλλά παραμένει ενεργός στο Facebook και στο YouTube, όπου έχει ένα συνολικό κοινό μεγαλύτερο των 900.000 ατόμων. Ο Robinson αναδείχθηκε ως ο αρχηγός της ομάδας English Defence League (Αγγλική Αμυντική Συμμαχία), μια ακροδεξιά  οργάνωση που έλεγε ότι ανησυχούσε «για το πώς οι μη μουσουλμάνοι περιθωριοποιούνται» στη βρετανική κοινωνία.

Το 2013, ο  Robinson παραιτήθηκε από αρχηγός της English Defence League λέγοντας ότι ανησυχούσε για «τους κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού». Συνέχισε όμως έκτοτε να επιδίδεται σε προσωπική εκστρατεία για τα ίδια θέματα. Η σελίδα του στο Twitter, πριν απαγορευτεί, προσέφερε μια σταθερή ροή μηνυμάτων που παρουσίαζαν τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ σαν υπαρξιακές απειλές της βρετανικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας, Rowley, είπε ότι ο Robinson ήταν ένοχος για εξάπλωση «επικίνδυνης παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» και υποστήριξε ότι ήταν το δεξιό ανάλογο ενός βρετανού ισλαμιστή ιεροκήρυκα ονόματι Anjem Choudary, ο οποίος φυλακίστηκε το 2016 για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. Σε ένα λόγο του τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο, ο Rowley είπε ότι ο Robinson χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για «να επιτίθεται συνολικά στη θρησκεία του Ισλάμ συγχέοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες με την πίστη».

Ο Robinson δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για να σχολιάσει• έχει στο παρελθόν αρνηθεί κατηγορίες ότι η ρητορική του θα μπορούσε να εμπνεύσει την δεξιά τρομοκρατία.

Τους τελευταίους μήνες, ο Robinson καθιέρωσε μια ανεπίσημη συμμαχία με μια νέα ομάδα που αυτοαποκαλείται Generation Identity (Γεννιά Ταυτότητα), η οποία προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Generation Identity, ένα ακροδεξιό κίνημα νέων που ξεκίνησε στη Γαλλία, αγωνίζεται ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «μεγάλη αντικατάσταση» – μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι λευκές ευρωπαϊκές χώρες θα καταληφθούν από μουσουλμάνους μετανάστες. Σύμφωνα με την ομάδα, «παράλληλες ισλαμικές κοινωνίες» και μαζική μετανάστευση θα οδηγήσουν σε «σχεδόν ολική καταστροφή των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε μερικές δεκαετίες, αν δεν ληφθούν αντίμετρα».

Η ομάδα, που φροντίζει την εικόνα της, έχει μια κομψή ιστοσελίδα, δημοσιεύει βίντεο με επαγγελματικής ποιότητας παραγωγές, οργανώνει κατασκηνώσεις με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση και διδάσκει στους υποστηρικτές της ότι πρέπει να έχουν «φροντισμένη εμφάνιση». Όσοι δηλώνουν συμμετοχή στις δραστηριότητες της ομάδας ελέγχονται προσωπικά, και πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση που τους ζητάει να εξηγήσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις και πέντε προσωπικότητες από τα κοινωνικά μέσα που προτιμούν. Επίδοξα μέλη αυτού του μυστικοπαθούς οργανισμού πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση ότι δεν είναι «δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, ούτε πληροφοριοδότες με σκοπό να καταγράψουν ήχο ή βίντεο».

Η ομάδα επιμένει ότι δεν είναι ούτε εξτρεμιστές ούτε ρατσιστές. Αντίθετα υποστηρίζει ότι το μόνο που θέλει είναι να διατηρήσει την ευρωπαϊκή εθνική ταυτότητα και αυτοαποκαλούνται «ταυτοτιστές». Αλλά πίσω από τη φροντισμένη όψη και ορολογία, η Generation Identity είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με την ακροδεξιά. Η πεποίθησή της ότι οι μετανάστες θα εξαλείψουν τους λευκούς Ευρωπαίους – εκτός αν οι λευκοί Ευρωπαίοι αντισταθούν – θυμίζει την πάγια ακροδεξιά αντίληψη για τον επικείμενο φυλετικό πόλεμο. Σε αντίθεση όμως με παλαιότερες ακροδεξιές ομάδες που στοχοποιούσαν Εβραίους ή μαύρους, η Generation Identity κατευθύνει την οργή της κυρίως προς τους μουσουλμάνους.

«Η ιδεολογία της Generation Identity είναι στην πραγματικότητα πολύ ακραία» λέει ο Mulhall, ο ερευνητής του Hope Not Hate (Ελπίδα Όχι Μίσος). «Είναι πολύ πονηροί σε ό,τι αφορά την ορολογία και τη γλώσσα τους• προσπαθούν να πακετάρουν ακραίες ιδέες έτσι ώστε να είναι ελκυστικές σε νέους ανθρώπους.  Προς το παρόν είναι μια πετυχημένη στρατηγική, και αυτό είναι ανησυχητικό».

Ο 29χρονος Martin Sellner είναι ο εκπρόσωπος της Generation Identity στην Ευρώπη. Ο Sellner, που είναι Αυστριακός και σπουδάζει νομική στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, είπε στο The Intercept ότι «ο συνδυασμός μαζικής μετανάστευσης, υπογεννητικότητας και πολυπολιτισμικών πολιτικών» θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. «Ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα αλλάξει την νομοθεσία, θα αλλάξει την κουλτούρα, και στο τέλος θα καταστρέψει την ταυτότητα και την ελευθερία που έχουμε στην Ευρώπη» είπε ο Sellner. Αρνήθηκε ότι είναι υπέρ της λευκής υπεροχής, ότι είναι ρατσιστής ή εξτρεμιστής και είπε ότι αποτάσσεται τη βία. «Το μόνο που κάνω είναι να μεταφέρω ένα μήνυμα» είπε. «Απλά λέω δημόσια αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται να πουν».

Στις 9 Μαρτίου ο Sellner προσπάθησε να μπει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βγάλει έναν λόγο στο Λονδίνο, όπου ένα μικρό γκρουπ από μέλη της Generation Identity προσπαθούσαν να στρατολογήσουν νέα μέλη. Όταν όμως έφτασε στο αεροδρόμιο του Λουτον (Luton), δεν επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα ούτε σε αυτόν ούτε και στην συνταξιδιώτισσά του, την αμερικανίδα Brittany Pettibone, γνωστή ακροδεξιά στο διαδίκτυο. Ο Sellner συνελήφθη με βάση με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του Η.Β. (U.K.’s Terrorism Act) και απελάθηκε πίσω στη Βιέννη. Η αστυνομία τού είπε ότι η παρουσία του στο Η.Β. δεν «συνέβαλε στο δημόσιο καλό» γιατί η προγραμματισμένη δημόσια εμφάνισή του θα προκαλούσε διχασμό στην κοινότητα.

Μια εβδομάδα αργότερα, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση στη βορειοανατολική γωνία του Hyde Park στο κεντρικό Λονδίνο. Ο Robinson, ο πρώην αρχηγός της English Defence League, είχε ανακοινώσει ότι θα έβγαζε το λόγο που ο Sellner είχε εμποδιστεί να βγάλει. Στο πλήθος ήταν άντρες και γυναίκες ηλικίας από λίγο περισσότερο από 20 έως σχεδόν 60 χρόνων, μερικοί από τους οποίους ήταν εξαγριωμένοι και κρατούσαν σημαίες του Η.Β. και πανό με συνθήματα όπως «Να λογοκρίνετε το Ισλάμ, όχι τον ελεύθερο λόγο» και «Θα μισώ ό,τι θέλω».

Ο Robinson έφτασε με λευκό φορτηγάκι, συνοδευόμενος από αρκετούς σωματώδεις άνδρες που φορούσαν μαύρα μπουφάν με την επιγραφή «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» στην πλάτη. Το πλήθος άρχισε να φωνάζει το όνομα του Robinson καθώς κινούνταν ανάμεσα στο πυκνό πλήθος στο πάρκο, σε μικρή απόσταση από την περίφημη μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου.

Μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν κραυγές και σπρωξίματα. Μια ομάδα διαμαρτυρομένων – κάποιοι φωνάζοντας «Allahu akbar» – αντιτάχθηκαν στους οπαδούς του Robinson και ξέσπασε συμπλοκή. Μέσα στη φασαρία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε στο πρόσωπο, είτε με γροθιά είτε με ένα αντικείμενο. Έτρεχε αίμα στο μάγουλό του. Ζαλισμένος και κρατώντας με δυσκολία την ισορροπία του, ο αστυνομικός απομακρύνθηκε από το πλήθος από ένα συνάδελφό του και οδηγήθηκε στο πίσω μέρος ενός ασημένιου αστυνομικού φορτηγού όπου ακούμπησε σε μια θέση κρατώντας έναν χοντρό άσπρο επίδεσμο στο πρόσωπο του να απορροφά το αίμα.

Πριν μπορέσει να μιλήσει ο Robinson, ένας μεσήλικας, φορώντας ένα σκούρο πράσινο καπέλο και άσπρο πουκάμισο, προσπάθησε να ανεβεί σε ένα κιβώτιο και να δηλώσει την αντίθεσή του στον πρώην αρχηγό της English Defence League. Το πλήθος, που μερικές στιγμές νωρίτερα φώναζε «ελευθερία του λόγου», άρχισε να τον βρίζει, του πέταξε κουτιά μπίρας και του πήρε το καπέλο από το κεφάλι. Ακούστηκαν κραυγές «Βγάλε το σκασμό!» και «Άντε γαμήσου!» ενώ ο άνδρας, σαστισμένος, σπρώχτηκε από το κιβώτιο πίσω στο πλήθος.

Ο Robinson, φορώντας τζιν κι ένα μαύρο μπουφάν, μοίρασε αντίγραφα του λόγου του και μετά άρχισε να τον διαβάζει δυνατά. «Όχι στην ισλαμοποίηση!» φώναξε μέσω επευφημιών. «Όχι στη μαζική μετανάστευση και στη μεγάλη αντικατάσταση!»

«Η τυραννία σάς έχει παγιδεύσει από την παιδική σας ηλικία», είπε. «Σας ζητώ, σας διατάζω: Απελευθερωθείτε! Πατριώτες του Η.Β. φανερωθείτε! Κάντε ορατή την διαφωνία σας, με πράξεις αντίστασης που θα εμπνεύσουν κι άλλους!».

Ο Robinson κατέληξε προειδοποιώντας τη βρετανική κυβέρνηση ότι μπορεί «να φιμώσει τον ομιλητή, αλλά δεν μπορεί να αποσιωπήσει τα λόγια του». Εμποδίζοντας τον Sellner και άλλους ακροδεξιούς ακτιβιστές να μπουν στη χώρα, είπε, η κυβέρνηση «άναψε ξανά τη φωτιά και τον αγώνα του βρετανικού λαού».

Ο Robinson άνοιξε δρόμο ανάμεσα στο πλήθος και επέστρεψε στο καταφύγιο του άσπρου φορτηγού του. Μερικοί από τους υποστηρικτές του παρέμειναν στην Γωνιά των Ομιλητών του πάρκου (Speakers’ Corner ). Ακτιβιστές της Generation Identity μοίρασαν φυλλάδια που εξηγούσαν την υποστήριξή τους στη «διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας». Κοντά σε ένα φράχτη στην άκρη του πάρκου, μερικοί νέοι Άραβες ήταν συγκεντρωμένοι πίσω από ένα μικρό κιόσκι, όπου έδιναν πληροφορίες σχετικά με το Κοράνι. Μια ομάδα από αυτούς που είχαν παρακολουθήσει τον λόγο του Robinson τούς πλησίασαν.

«Το ότι τόσα πολλά εγκλήματα έχουν γίνει από μουσουλμάνους είναι η απόδειξη ότι προξενείτε δυσανάλογο κακό στην κοινωνία μας» φώναξε ένας από τους άντρες, ο 26χρονος Jamie, που φορούσε γυαλιά με μαύρο σκελετό και τζιν. «Η θρησκεία σας δεν είναι καλή για τη Βρετανία».

«Ε λοιπόν, είμαστε ακόμα εδώ και δεν θα πάμε πουθενά» απάντησε ο Asem, ένας 29χρονος μουσουλμάνος, που είπε ότι είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο βόρειο Λονδίνο. Είχε φροντισμένη γενειάδα και φορούσε μια γκρι φόρμα κι ένα πράσινο κασκέτο. «Τι θα κάνεις λοιπόν με εμένα; Δεν έχω τίποτα στο ποινικό μητρώο μου», είπε. «Το να γενικεύεις για εμάς ως θρησκεία είναι ηλιθιότητα».

Ο καυγάς συνεχίστηκε για περίπου 10 λεπτά ώσπου κανείς δεν είχε τίποτα άλλο να πει.

«Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό» είπε ο Asem. Γύρισε κι έφυγε ακολουθούμενος από περίπου έξι φίλους του.

«Ναι, πήγαινε σπίτι σου!» είπε ένας από τους νέους υποστηρικτές του Robinson, οποίος έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτή η σκηνή ήταν μια εικόνα των βαθιών διαιρέσεων που υπάρχουν σε αυτό το διχασμένο βασίλειο. Καθώς ο ήλιος έδυε πάνω από το Hyde Park, άρχισε να χιονίζει. Το πλήθος διαλύθηκε, πατώντας επάνω σε σπασμένα γυαλιά και πεταμένα πανό, σκορπισμένα στο έδαφος.

* Η μετάφραση έγινε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101.