Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «βόμβα» του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας, επέβαλαν το δημοψήφισμα να γίνει για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Ο δε Μπαρόζο, υποστηρίζεται, συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ πίεσε για την τελική ακύρωση του δημοψηφίσματος.

 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η συνήθως ψύχραιμη Μέρκελ δάκρυσε όταν άκουσε την είδηση σε μικρή αίθουσα στο περιθώριο της Συνόδου στις Κάννες.

«Δεν είναι δίκαιο» είπε, «δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω». Εκείνες τις μέρες, σύμφωνα με μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας, «το ευρώ όπως το γνωρίζαμε μπορούσε να είχε εκραγεί». 
 

 

Εκβιασμός υπέρ του μνημονίου
 

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπολόγιζε ότι το δημοψήφισμα θα ανάγκαζε τόσο τους «διστακτικούς» στο δικό του στρατόπεδο όσο και την αντιπολίτευση να πάρουν θέση υπέρ του μνημονίου αλλά, υποστηρίζεται, οι διαβουλεύσεις είχαν γίνει μόνο με στενό κύκλο συμβούλων του και αιφνιδίασαν τους υπόλοιπους.
 
Με πρωτοβουλία του Σαρκοζί, υποστηρίζεται, ο άξονας Σαρκοζί-Μέρκελ κατέληξε στην πίεση στην Αθήνα να μην γίνει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης αλλά για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες υποδέχτηκαν με «ψυχολογικό πόλεμο» τους Παπανδρέου-Βενιζέλο στις Κάννες, όπου και σταδιακά, αναφέρεται, ο Ευ. Βενιζέλος άρχισε να παίρνει κεντρικότερο ρόλο στη συζήτηση.  

 
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο είχε πάρει πριν τη συνάντηση τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος επίσης ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα και του είπε ότι τώρα είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ενότητας».
 
Αργότερα, παρακολουθώντας την τεταμένη συζήτηση, ο Μπαρόζο φέρεται να μίλησε με τον Ευ. Βενιζέλο και να του είπε πως «πρέπει να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα», κάτι στο οποίο ο τότε ΥΠΟΙΚ «συμφώνησε γρήγορα».