Με την κυβέρνηση Όρμπαν να δηλώνει πως «απαραίτητο να προστατευθούν τα παιδιά από νέες, σύγχρονες ιδεολογικές τάσεις στον δυτικό κόσμο, που αποτελούν απειλή για το δικαίωμα των παιδιών για υγιή ανάπτυξη», υπεβλήθη στο ουγγρικό κοινοβούλιο την Τρίτη το εν λόγω νομοσχέδιο με την υπουργό Δικαιοσύνης, Γιούντιτ Βάργκα να δηλώνει πως πρέπει να διασφαλιστεί για τα παιδιά μια «ανατροφή που να βασίζεται σε αξίες που απορρέουν από την χριστιανική κουλτούρα της Ουγγαρίας».

«Η βάση για τις οικογενειακές σχέσεις είναι ο γάμος», ενώ «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άντρας», σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Η Ουγγαρία «προστατεύει το δικαίωμα των παιδιών στην ταυτότητα του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν», αναγράφεται στο νομοσχέδιο σε μία ακόμα προσπάθεια την Ουγγρικής ακροδεξιάς κυβέρνησης να εξαλείψει κάθε αναφορά στην ύπαρξη διεμφυλικών ανθρώπων.

Δικαίωμα στην τεκνοθεσία μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια

Δίνοντας «έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών κατά την υιοθέτηση» η εν λόγω κυβερνητική πρόταση ορίζει πως δικαίωμα στην τεκνοθεσία θα έχουν μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία θα μπορούν να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες μόνο με ειδική άδεια από τον υπεύθυνο Υπουργό οικογενειακής πολιτικής. Υπενθυμίζεται πως η τεκνοθέτηση από ομοφυλόφιλους γονείς μέχρι τώρα ήταν εφικτή, μόνο εάν ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση ως μεμονωμένο άτομο, δεδομένου ότι η Ουγγαρία απαγορεύει το γάμο ομοφυλοφίλων.

Η ILGA-Europe, η ευρωπαϊκή ομάδα της Διεθνούς Ένωσης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων καταδίκασε την απόφαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Ουγγρικού Κοινοβουλίου τονίζοντας πως η πρόταση συνιστά «ένα νομοσχέδιο που θα καταργήσει την Ουγγρική Αρχή Ίσης Μεταχείρισης τον Ιανουάριο του 2021» καλώντας, μάλιστα, Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστήσει υπόλογη την Ουγγαρία,«σχετικά με τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πολιτική ρητορικής μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη ρητορική μίσους της κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αφού ήδη από τον Μάιο οι διεμφυλικοί Ούγγροι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να περιλαμβάνεται στα επίσημα έγγραφα το φύλο και το όνομά τους όπως διαμορφώνεται κατά τη γέννηση τους αλλά όπως διαμορφώνεται από τη σεξουαλική τους ταυτότητα, μία κίνηση η οποία ενισχύει τις ομοφοβικές διακρίσεις στους χώρους εργασίας, στέγασης κ.ο.κ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Zsolt Semjen, μάλιστα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία πρέπει να απαγορεύσει τη «προπαγάνδα των φύλων» με σκοπό την προστασία των παιδιών τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέπεται στους ομοφυλόφιλους να υιοθετούν παιδιά και να ξεκινούν οικογένειες».