Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Μιανμάρ, καταστέλοντας μια ακόμη διαμαρτυρία στην περιοχή Sanchaung της πόλης Γιανγκόν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα.

Ελάχιστες ώρες νωρίτερα η ειδική απεσταλμένη των ΟΗΕ είχε καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του φορέα να αναλάβει δράση εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης αναφορικά με τις δολοφονίες διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές/-τριες απαιτούν τον σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, που απορρίφθηκε από τον στρατό με πρόσχημα τη νοθεία και την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου, η οποία ανατράπηκε και συνελήφθη από τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση. Η χούντα, της οποίας ο ισχυρισμός περί νοθείας στις εκλογές είχε απορριφθεί από την εκλογική επιτροπή, υποσχέθηκε να διενεργήσει νέες εκλογές, χωρίς ωστόσο να καθορίσει την νέα ημερομηνία.

Οι διαδηλωτές/-τριες απαιτούν, επίσης, τον τερματισμό του χουντικού καθεστώτος και αποκατάσταση της δημοκρατίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, καθώς και την κατάργηση του συντάγματος του 2008 και την αντικατάστασή του με ομοσπονδιακό σύνταγμα, που θα παραχωρεί λιγότερες ελευθερίες στον στρατό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την Τετάρτη σκοτώθηκαν 38 διαδηλωτές/-τριες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους .περισσότεροι από 50 διαδηλωτές/-τριες. Χθες δολοφονήθηκε τουλάχιστον ένας άνδρας, ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) και ο έφηβος ανιψιός του μαχαιρώθηκαν από υποστηρικτές της χούντας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, ζήτησε με ανάρτησή του στο Twitter τον άμεσο τερματισμό της βίας εναντίον του λαού της Μιανμάρ, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση της Σου Κίι και άλλων πολιτικών κρατουμένων. 

Μετά την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ, οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες Δυτικές χώρες επέβαλαν περιορισμένες κυρώσεις. Παράλληλα, ο ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, Τόμας Άντριους, ζήτησε να επιβληθεί στη χώρα εμπάργκο όπλων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί σύντομα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία αναμένεται να αντιταχθούν στα μέτρα αυτά.