Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις» της πατρίδας του. 

Ο Τσάβες «έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινοαμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου», δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος χαιρέτισε και την «ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «επανέλαβε την δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία».

«Άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε το μέλλον» χαρακτήρισε τον Τσάβες ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν «στενός φίλος της Ρωσίας» και «επέτρεψε να τεθούν γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων». Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής «με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .

Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο»., δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες».Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής),. «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».

Τέλος, από την Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του», ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Τσάβες. «Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή», δήλωσε.