Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών, που ζητά μεταξύ άλλων την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απορρίπτεται καθώς 121 από τους 129 Δήμους της χώρας είναι αντίθετοι και κατά συνέπεια το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

«Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα διαλύσει τους δήμους, γι αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το ν/σ δεν γίνεται δεκτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» θα προσθέσει νέες δυσκολίες στο ήδη προβληματικό νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

«Το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση που δόθηκε για διαβούλευση, επιχειρεί να παρέμβει στο υπάρχον προβληματικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Ένα πλαίσιο που δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε καινούργια προβλήματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, το εύρος των επιχειρούμενων αλλαγών δεν είναι τέτοιο που να διαμορφώνει ένα νέο ριζικά αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο ώστε να απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν ανατρέπει το υφιστάμενο μοντέλο των μονοπρόσωπων εκπροσωπήσεων.Την ίδια στιγμή εισάγει την απλή αναλογική που ακόμη και σε αυτή της τη μορφή, αποτελεί δημοκρατική τομή κόντρα στο υφιστάμενο πλειοψηφικό σύστημα που φαλκιδεύει τη λαϊκή ψήφο. Ως Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρούμε ότι η κοινή αντιμετώπιση των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης δεν λαμβάνει υπόψη της, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε βαθμού».

Ο Γ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να το αποσύρει, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης «λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ”’Οχι” στο σχέδιο απορρύθμισης της αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στον θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο».

Δεν υποχωρεί για την απλή αναλογική ο Σκουρλέτης

Κατά την ομιλία του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ την Παρασκευή, δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των αυτοδιοικητικών εκλογών την Β΄ Κυριακή, σε περίπτωση που «μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής». Υπογράμμισε ότι η απλή αναλογική «θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που συνεργάζονται με τη ΝΔ, επισημαίνοντας πως δεν εξυπηρετούν σωστά τον ρόλο τους. «Κάποιες φωνές περισσότερο θυμίζουν μια προσπάθεια να συμπαραταχθεί η αυτοδιοίκηση στο πλάι αντιπολιτευτικής λογικής και όχι να αρθρώσει τον δικό της αυτόνομο λόγο και αυτό είναι λυπηρό και την προσβάλλει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της, δεν είναι παρακολούθημα είτε προσωπικών στρατηγικών, ούτε στρατηγικών που αναφέρονται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο».