Της Νεφέλης Τσιάπου και του Κώστα Παπαδόπουλου

Σύμφωνα με το το ρεπορτάζ του Associated Press, το οποίο αναπαράχθηκε στην Αμερική από σχεδόν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, το ζευγάρι μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την πιστωτική τους κάρτα για να ανακαλύψει ότι οι συναλλαγές απορρίπτονταν εξαιτίας της επιβολής περιορισμών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Η ιστορία γίνεται όμως ακόμα πιο δραματική στη συνέχεια αφού σύμφωνα με την Βαλασία το όνειρό τους καταστράφηκε: «Ήμασταν πεινασμένοι και έκλαιγα για δύο μέρες» λέει στην κάμερα η Ελληνίδα, «ένιωσα άστεγη στη Νέα Υόρκη».

Και επειδή κάθε ρεπορτάζ που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει και μια θεολογική διάσταση ο δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη και από τον ορθόδοξο παππά που τους έδωσε χρήματα για να περάσουν την εβδομάδα μέχρι να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το ζευγάρι επισκέφτηκε την ελληνική πρεσβεία αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το ρεπορτάζ του Associated Press παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Καταρχάς, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι τουρίστες ως απλοί εκπρόσωποι της μέσης ελληνικής κοινωνίας είναι εξ αρχής προσβλητική. Είναι απολύτως σίγουρο ότι στην Ελλάδα της κρίσης όσο ρομαντικοί και να είναι οι άνθρωποι δεν είναι στις δυνατότητες των Ελλήνων ένα ταξίδι σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και μετά κρουαζιέρα στην Καραϊβική.

Κάναμε τον εξής υπολογισμό. Προσπαθήσαμε να κλείσουμε εισιτήρια για ένα ανάλογο ταξίδι, βάζοντας μάλιστα πολύ μεταγενέστερες ημερομηνίες προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά ναύλα. Μετά υπολογίσαμε τα έξοδα διαμονής και ένα μέσο όρο δαπάνης 80€ ανά άτομο για τις ημέρες του ταξιδιού. Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν με τα φτηνότερα δυνατά κριτήρια, παρόλο που το ξενοδοχείο που εμφανίζεται στο βίντεο του Associated Press στη Νέα Υόρκη φαίνεται πολύ ακριβότερο. Υπολογίσαμε λοιπόν ότι θα απαιτείτο ένα ποσό λίγο κάτω από 10.000€ για το συγκεκριμένο ταξίδι.

Οι περισσότεροι έλληνες δεν μπορούν να κάνουν σε μερικούς μήνες οικονομίες 10.000€, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ένας από τους δύο είναι άνεργος. Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ζευγάρι δεν βρίσκεται στην χειρότερη μοίρα από οικονομικής άποψης.

Είμαστε σίγουροι ότι η Βαλασία έκλαψε για την κακοτυχία της αφού θα στεναχωρήθηκε πάρα πολύ για το ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και για αυτό δεν θα αμφιβάλουμε καθόλου. Θεωρούμε όμως μάλλον απίθανο να έμειναν πεινασμένοι όπως είπε στον δημοσιογράφο του AP. Στον προηγούμενο υπολογισμό που κάναμε διαπιστώσαμε μάλιστα ότι ήταν αδύνατο να κλείσουμε ξενοδοχεία χωρίς πρωϊνό, οπότε μπορούμε με ευκολία να βγάλουμε και την πείνα από την εξίσωση.

Τέλος θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη του ζευγαριού στην ελληνική πρεσβεία. Γιατί χρειάστηκε να πάνε στην εκκλησία και να πάρουν ελεημοσύνη για τα έξοδα διαβίωσής τους (βλέποντας μάλιστα να κρατάνε 3 πιστωτικές κάρτες στα χέρια τους θεωρούμε ότι με 180€ την ημέρα όλο και κάτι τρως). Τους πέταξε έξω η Ελληνική πρεσβεία; Γιατί από τις πληροφορίες μας οι πρεσβείες έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για να βοηθήσουν τους έλληνες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς το ρεπορτάζ του Associated Press είναι ανακριβές ή τουλάχιστον παρουσιάζει μια πολύ διεσταλμένη ερμηνεία της πραγματικότητας. Είναι πασπαλισμένο σαν ρομαντική κομεντί και δεν παρουσιάζει παρά μόνο μια ψευδή και διαστρεβλωμένη ελληνική πραγματικότητα.

Μην νομίζετε ότι οι κατασκευασμένες ειδήσεις ή έστω τα κακοστημένα ρεπορτάζ είναι αποκλειστικό προνόμιο της χώρας μας.