Αναβάλλεται η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας για το 2018, εξαιτίας σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς, το οποίο προκάλεσε σειρά παραιτήσεων των μελών της Σουηδικής ακαδημίας που αποφασίζει για την απονομή της τιμητικής διάκρισης.

Σε ανακοίνωση της η Σουηδική ακαδημία, τονίζει «το βραβείο Νόμπελ 2018 θα αποφασισθεί και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Νόμπελ του 2019», γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 63 χρόνια.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν παραιτηθεί 6 από τα 18 ισόβια μέλη της ακαδημίας, λόγω του σκανδάλου #MeToo, σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση. Τα μέλη που παραιτήθηκαν φαίνεται να δηλώνουν μη ικανοποιημένα σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται, με την ακαδημία να έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 18 γυναικών κατά του φωτογράφου Jean-Claude Arnault, συζύγου της, Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία είναι μέλος της Σουηδικής ακαδημίας, όπως αναφέρει το Reuters.

 
Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα #MeToo, ξεκίνησε, με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος του παραγωγου του Hollywood, Χάρβεϊ Γουέινσταιν, ενώ στη συνέχεια πολλές γυναίκες από διαφορετικές βιομηχανίες σε όλα τον κόσμο, άρχισαν να καταγγέλλουν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
 
Ο γραμματέας της Σουηδικής ακαδημίας, Άντερς Όλσον, τόνισε σε συνέντευξη του, «τα ενεργά μέλη της Σουηδικής ακαδημίας γνωρίζουν ότι η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης δημιουργεί την υποχρέωση μακράς και ενεργητικής εργασίας μεταρρύθμισης», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε, «θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν από τον ορισμό του επόμενου βραβευόμενου. Και αυτό από σεβασμό για τους προηγούμενους και μελλοντικούς βραβευόμενους». Επιπλέον, ένα από τα μέλη που παραιτήθηκαν, ο Πίτερ Ενγκλουντ, δήλωσε, «ήταν μια αναγκαία απόφαση, κυρίως, σχετικά με την αξιοπιστία που φέρει το βραβείο Νόμπελ».
 
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, τόνισε ότι η ακαδημία θα πρέπει με κόπο να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στην επαναφορά της δημόσιας εμπιστοσύνης που έχασε με το σκάνδαλο.