«Τη στιγμή που καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, το ΕΣΥ έχει προ πολλού φτάσει στα όριά του, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, η κυβέρνηση επιμένει να περικόπτει τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λήψη μέτρων προστασίας για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, κάτι που αποτυπώνεται καθαρά στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2021. Άλλοτε ισχυρίζεται ότι έχουν δοθεί ήδη αρκετά χρήματα και άλλοτε ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, αντίθετα, από τις εκκλήσεις και τα αιτήματα των υγειονομικών» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα των 4 οργανώσεων, που προσθέτουν:

«Τα επιχειρήματα αυτά εξαφανίζονται βέβαια όταν πρόκειται για εξοπλισμούς και συνολικότερα για κοινωνικές δαπάνες. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνονται 5.5 δις ευρώ για την κάλυψη αγοράς νέων όπλων, μισθολόγια αξιωματικών, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών συντήρηση στρατοπέδων και βάσεων. Μάλλον δε θα είναι αρκετά γιατί ήδη ανακοινώνεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων σε Κάρπαθο και Σκύρο, ενώ ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα για τη βάση στην Καλαμάτα.

Την Πέμπτη 14 Γενάρη η κυβέρνηση φέρνει στην ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την έγκριση της συμφωνίας για την αγορά 18 πολεμικών αεροσκαφών rafale. Βιάζεται για να μη γίνει ορατή η πραγματικότητα γιατί, ένα rafale κοστίζει πάνω από 1000 ΜΕΘ ή ένα μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς παρουσιάσει.

Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα δε σταματούν εδώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα  11.2 δις μέχρι το 2024. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται η προμήθεια πυραύλων αέρος Meteo και ΕXOCET που προορίζονται για τα πολεμικά πλοία. Επίσης προχωρά η αναβάθμιση των F-16 και ετοιμάζεται η αγορά 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (μάλλον θα επιλεχθούν αυτές των ΗΠΑ ως πιο ευέλικτες, και όχι οι γαλλικές Μπελχάρα). Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υποβάλει σύντομα στο αντίστοιχο των ΗΠΑ αίτημα για την αγορά των «αόρατων» και υπερσύγχρονων F-35. Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση προτίθεται  να αυξήσει και τη στρατιωτική θητεία.

Αυτός ο πακτωλός χρημάτων θα διατεθεί όταν η πανδημία και η οικονομική κρίση αφήνουν πίσω τους θύματα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους τους συνταξιούχους. Και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μόνιμη φοροδιαφυγή τους θα είμαστε εμείς, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία που θα πληρώσουμε το κόστος τους. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια μεγάλων αστικών μέσων ενημέρωσης, με τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων, προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για την ισχυροποίηση της χώρας στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για επιθετικούς και όχι αμυντικούς εξοπλισμούς. Η κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και από τις δύο μεριές του Αιγαίου έχει γονατίσει τους λαούς.

Όλα αυτά γίνονται για την άμυνά «μας» στο Αιγαίο, για την ισχυροποίησή «μας» στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ποτέ οι πολεμικές προετοιμασίες δεν απομάκρυναν την πιθανότητα πολεμικών επεισοδίων. Ούτε όταν γίνονται ενόψει διαλόγου. Ταυτόχρονα οι εξορμήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκθέτουν τους εργαζόμενους και την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στα παιχνίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με μόνους κερδισμένους ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα ενάντια στα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή αλλά και ενάντια στη συμμαχία της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Για να σταματήσει αυτή η τρέλα και να μπει στοπ στις πολεμικές προετοιμασίες είναι απαραίτητο να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ σε νέα όπλα, σε πανακριβά πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες. Να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και όχι το στρατό.

Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να βρει ισχυρή αντίσταση σε όλους τους χώρους»

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΓΕΝΑΡΗ / 5.30ΜΜ / ΒΟΥΛΗ

[τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας]

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Αναμέτρηση – ομάδα κομμουνιστών/τριών

Αριστερή Ανασύνθεση

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Παράλληλα, το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής ( ΜΕΤΑ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη σύμβαση που συζητείται στη Βουλή και η οποία προβλέπει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, συνολικού κόστους 2,3 δισ. ευρώ. «Είναι σαφές ότι αυτή η εξοπλιστική προμήθεια – μαμούθ είναι συνδεδεμένη με ξένα, προς το λαό της χώρας μας, συμφέροντα. Αυτό που πραγματικά υπηρετεί η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών είναι οι πολεμικοί και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου» υποστηρίζει και συνεχίζει λέγοντας:

Το ποσόν των 2,3 δισ. ευρώ που θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων είναι ιλιγγιώδες αν γίνουν οι αναπόφευκτες, αδυσώπητες και προκλητικές συγκρίσεις: ένα μόνο Rafale στοιχίζει περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος «Θώραξ», το κόστος κατασκευής μιας ΜΕΘ κυμαίνεται από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Κάθε Rafale δηλαδή αντιστοιχεί σε 1.300 ΜΕΘ! Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά για τέσσερις περίπου μήνες το 2020, γιατί, πέραν των άλλων, δεν διασφαλίζεται η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με 25 μαθητές ανά τμήμα, είναι γεγονός ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν για ένα μόνο Rafale θα μπορούσαν να ανεγερθούν 30 τουλάχιστον σχολικά συγκροτήματα.

Υπάρχει και συνέχεια: ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα 11,2 δισ. μέχρι το 2024. Φέτος, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνονται 5,5 δισ. ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 57% σε σύγκριση με το 2019) για αγορά νέων όπλων, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών συντήρηση στρατοπέδων και βάσεων, ενώ ήδη ανακοινώνεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων σε Κάρπαθο και Σκύρο και υλοποιείται πρόγραμμα για βάση στην Καλαμάτα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι-ες αντιμετωπίζουμε διαρκώς τις δραματικές συνέπειες στην υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας καταγράφει δυστυχώς ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο λόγω covid-19. Το τραγικότερο είναι ότι το τελευταίο δίμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 80%) των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, γιατί δυστυχώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες.

Η σύμβαση, την κύρωση της οποίας προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, συνιστά αιτία πολέμου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πολέμου ταξικού, όχι μεταξύ των λαών, για τα κέρδη των λίγων, των πολεμικών βιομηχανιών και των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν τις παγκόσμιες ελίτ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συνύπαρξη των εργαζομένων όλων των χωρών του κόσμου και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία και την παιδεία του λαού μας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, την Πέμπτη 15 Γενάρη 2021 και ώρα 5.30μμ., έξω από τη Βουλή – την ώρα που θα συζητείται στην Ολομέλειά της η σύμβαση αγοράς των Rafale- για να επιδώσουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα, διεκδικώντας: