Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της να προστατεύσει τον πληθυσμό από τον κορονοϊό, μειώνοντας τους μαθητές ανά τάξη, αυξάνοντας τα Μέσα Μεταφοράς και τα δρομολογίων αλλά και παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, επιχείρησε να στοχοποιήσει τους νέους ανθρώπους ως αιτίες διασποράς του ιού.

Σε μια νέα προσπάθεια να αποφευχθούν οι μεγάλες ευθύνες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΣΚΑΪ», υποστήριξε ότι από τα 10 κρούσματα που είχε η Θεσσαλονίκη στο τέλος του Σεπτεμβρίου ως σήμερα που η κατάσταση στη πόλη είναι σε οριακό σημείο, ο λόγος της τεράστιας αύξησης δεν είναι άλλος από τους φοιτητές, τους λίγους που δεν τηρούσαν τα μέτρα, τους εργάτες γης που ήρθαν στη χώρα μας για τις εποχικές αγροτικές εργασίες και τέλος τον καιρό.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης, στις αρχές Οκτωβρίου το 30% των φοιτητών των σχολών της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν στη πόλη, αριθμός που σύμφωνα με τον ίδιο αντιστοιχεί σε 40.000. Έπειτα για τον ίδιο οι εργάτες γης, ήρθαν ανεξέλεγκτα στη χώρα χωρίς να τους γίνουν επαρκή τεστ. Τέλος η επιδείνωση του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με τον Απ. Τζιτζικώστα.