Μέχρι τις 20 Απριλίου είχε τεθεί επισήμως σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ωστόσο μετά από μαζικές αντιδράσεις των φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας, η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις και προχώρησε στην απόσυρση του από τη διαβούλευση. 

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι φορείς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μειώνει τα πρόστιμα για την κακοποίηση ενώ τονίζεται ο κίνδυνος να αυξήσει τελικά τον αριθμό των αδέσποτων ζώων.


Μάλιστα, την επανεξέταση όλων των κρίσιμων διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα φέρεται να ζήτησε το Μέγαρο Μάξιμου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή».

Την ίδια ώρα, αίτημα για απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ και αντικατάστασή του με νέο κάνουν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής Σαρωνικού, τα σωματεία ‐ μέλη τους και οι οργανώσεις Animal Action Hellas, Dogs’ Voice. 

Παράλληλα, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα περισσότερες από 36.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε διαδικτυακό ψήφισμα που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
 

Από το 2012 έως το σήμερα του νομοσχεδίου


Ο νόμος για το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2012, γι’αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκρινε αναγκαία την αναπροσαρμογή του. Η προδιαβούλευση είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017 με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Αγρότικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, να έρχονται σε αντίφαση με όσα υποστηρίζουν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις σχετικά με τη μη πρόσκληση τους στο διάλογο.

Ο Γ. Τσιρώνης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Δεδομένου ότι ο νόμος βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2012, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκρινε αναγκαία την αναπροσαρμογή του, καθώς χρήζει βελτιώσεων σε κάποιες διατάξεις του σχετικά με ασάφειες και κενά που τον διακατέχουν». 

Η προδιαβούλευση είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017 με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργό Αγρότικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη να έρχονται σε αντίφαση με αυτά που υποστηρίζουν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις σχετικά με την μη πρόσκληση τους στο διάλογο.

«Στο διάλογο που ξεκίνησε από το καλοκαίρι είχαν κληθεί άπαντες. Άνθρωποι οι οποίοι αντί να συνεισφέρουν στο διάλογο απλά ζητούν απόσυρση του νόμου και θέλουν ηθελημένα ή αθέλητα να μείνει το παλαιό καθεστώς με τόσα χιλιάδες ζωάκια αδέσποτα. Το αδέσποτο είναι ύβρις για τον άνθρωπο», είχε σχολιάσει ο υπουργός.
 

Στις 22 Μαρτίου του 2018 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γιάννης Τσιρώνης παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους το προσχέδιο 52 σελίδων. «Στόχος μας είναι να θεσπίσουμε ενιαία και επίκαιρη νομοθεσία. Έχουμε στο αρχείο μας προτάσεις των ενιαίων φορέων και μια σημαντική εμπειρία από το διάλογο που έχει προηγηθεί. Επιδίωξή μας είναι να συνυπάρξουν οι φιλοζωικές οργανώσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση» είχε πει κατά την παρουσίαση ο Β. Αποστόλου.

Τι καταγγέλλουν οι φιλοζωικές
 

Όπως υποστηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις που ζήτησαν την απόσυρση του ν/σ, το νέο νομοσχέδιο «ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο. Καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν αυτή την απόφαση. Παράλληλα, μειώνει δραστικά τα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, κυνομαχίες και παράνομη εκτροφή ενώ επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς που την καθιστούν αβάσταχτη για πολλούς πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδώσουν το κατοικίδιο τους στους Δήμους ή να το εγκαταλείψουν στο δρόμο.»

Οι φιλοζωικές ομοσπονδίες και τα σωματεία αναφέρουν ακόμα πως «ο νόμος είναι εγκληματικός για τα ζώα, στερείται κάθε επιστημονικής προσέγγισης και καταργεί όποια πρόοδο σημειώθηκε στην προστασία των ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, γυρίζοντας την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα».

Μάλιστα, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο ασκεί έντονη και αναλυτική κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες τίθενται περιορισμοί στη δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου, η πρακτική αυτή απαγορεύεται, με την εξαίρεση των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και της πώλησης ζώων συντροφιάς για τα οποία αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης τους, καθώς και ο αριθμός άδειας εκτροφής τους ή του καταστήματος πώλησής τους.


Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο νόμου επιφορτίζει τους Δήμους της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες στις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθούν. «Είναι γνωστό σε όλους , ότι 15 χρόνια τώρα που οι Δήμοι έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους.
 
Τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ,αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, θα πολλαπλασιαστούν και θα πλημμυρίσουν τις πόλεις και τα χωριά αφού βάζει ταφόπλακα στον εθελοντισμό των πολιτών χάριν των οποίων όλα αυτά τα χρόνια προστατεύονται από την σκληρή ελληνική πραγματικότητα της ζωής στους δρόμους και υιοθετούνται».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λίγες βδομάδες πριν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε καταθέσει σε άσχετο σχέδιο νόμου τροπολογία με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων οι οποίες επισήμαναν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης προσβάλλουν βάναυσα τα αισθήματα φιλοζωίας και πολιτισμού κάθε σκεπτόμενου πολίτη με αποτέλεσμα να αποσυρθεί τότε η σχετική διάταξη.

Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση: