Η επιστήμη έκανε το θαύμα της. Γιατρέψαμε τα σώματα. Τον φόβο και την άγνοια πώς θα τα γιατρέψουμε; «Οι γνωστοί άγνωστοι» φιλοξένησαν στο TPP τον Αντώνη Παπάζογλου και τον Μάριο Ατζέμη από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή και συζήτησαν για «την πιο στιγματισμένη ιστορικά λοίμωξη».

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου και τη Νάντια Ρούμπου

Είναι τη δεκαετία του '90 όταν στην Ελλάδα αρχίζει να ψιθυρίζεται η λέξη AIDS κάτω από ένα πέπλο φόβου και άγνοιας. Είναι η γκέι νεολαία των '80s και των '90s που θα κουβαλά για καιρό μετά μαζί της έντονες μνήμες κοινωνικού στιγματισμού και περιθωριοποίησης, αφού αναγκάστηκε να σηκώσει στις πλάτες της την τρομακτική έλλειψη γνώσης σε σχέση με το AIDS. Η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων-πενηντάρηδων ένιωσε τον έρωτά της να πλησιάζει τόσο κοντά στον θάνατο, ενώ τα μίντια αλλά και πολλοί γιατροί της εποχής ωρύονταν για τον «καρκίνο των γκέι».

Άνθρωποι πέθαναν, οικογένειες πούλησαν ακόμα και τα σπίτια τους για τα έξοδα της θεραπείας των παιδιών τους και η ενοχή εσωτερικεύτηκε. Αλλά δόθηκαν και μεγάλες μάχες: Μάχες από τους επιστήμονες, μάχες και από τους ακτιβιστές για τον αποστιγματισμό της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Μάχες που, πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά δικαιώθηκαν. 

Σήμερα, χάρη στην επιστήμη, ένας οροθετικός έχει πλέον το ίδιο προσδόκιμο ζωής με έναν οροαρνητικό (μη φορέα του HIV) εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Το AIDS δεν είναι πια μια θανατηφόρα ασθένεια εφόσον γίνει η φαρμακευτική αγωγή. Τα παιδιά με HIV -υπό θεραπεία- έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή υγεία, ενώ γυναίκες με HIV μπορούν, όχι απλώς να γίνουν μητέρες, αλλά και να γεννήσουν παιδιά που δε θα είναι φορείς του ιού. Η Κούβα μάλιστα, έγινε το 2015 η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να σταματήσει την κάθετη μετάδοση του HIV από τη μητέρα στο παιδί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι πολύ σημαντικό: Ο λόγος που ο ιός πλήττει περισσότερο τους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες είναι καθαρά πρακτικός και όχι κοινωνικός, καθώς η βλέννα του πρωκτού μπορεί να απορροφήσει πολύ εύκολα έναν ιό.

Το ξέρεις;

 
  • Η θεραπεία για τον HIV είναι δωρεάν για όλους, ακόμα και για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Το επίδομα για τους οροθετικούς είναι 1.394 ευρώ ανά δίμηνο.
  • «Όταν μπαίνεις σε θεραπεία, ο ιός καθίσταται μη ανιχνεύσιμος, που σημαίνει ότι δεν το μεταδίδεις σε άλλον. Ακόμα και αν κάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη, που φυσικά δεν το συνιστούμε, είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες να κολλήσεις.» 
  • Υπάρχουν πολλά οροασύμβατα ζευγάρια που ζουν ευτυχισμένα. Ένας οροθετικός και ένας οροαρνητικός άνθρωπος μπορούν να συμβιώνουν, να κάνουν έρωτα και να μην έχουν περισσότερα προβλήματα από ό,τι οι υπόλοιποι ανθρώποι. 
  • «Στον χώρο εργασίας μου δεν το έχω πει μέχρι σήμερα. Είχα χάπια που ήθελαν ψυγείο και δεν ήξερα πού να τα κρύψω, άσε που κουδούνιζαν συνέχεια μες στην τσάντα. Δεν μπορούσα να ταξιδέψω σε χώρες όπου οροθετικοί απαγορεύεται να μπουν και έπρεπε να βρίσκω δικαιολογίες. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις απολύσεων οροθετικών και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί γι' αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.» 

            Αντρέας, 55 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος

  • Χάρη στη Θετική Φωνή και το Checkpoint, μπορείς, όχι απλώς να ενημερωθείς σε ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον και σε μια πολύ κατανοητή γλώσσα, αλλά και να κάνεις δωρεάν και ανώνυμα το γρήγορο τεστ για τον HIV. Παίρνει μόνο ένα απλό τσιμπηματάκι στο δάχτυλο και ένα λεπτό αναμονής για τα αποτελέσματα. Δες εδώ
  • Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα  AIDS -, θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο στο φεστιβάλ «CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101) στην Αθήνα, και την 1η Δεκεμβρίου στο ΙΕΚ Ακμή (Τσιμισκή 14) στη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
*Η μαρτυρία του Γιάννη και του Αντρέα είναι από παλαιότερο ρεπορτάζ της Τζένης Τσιροπούλου.