X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης με ΟΗΕ και ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, σε περίπτωση που φέρουν εμπόδια για τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ρωσία υπογράμμισε πως «οι παράνομες πρωτοβουλίες και ενέργειες των ΗΠΑ δεν μπορούν εξ ορισμού να έχουν νόμιμες διεθνείς συνέπειες για τις άλλες χώρες», ενώ το Ιράν εκτιμά πως οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτή την κίνηση αντιμετωπίζοντας την αρνητική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Για ακόμη μια φορά ο ΟΗΕ αναλώνεται σε ευχολόγια και «αβεβαιότητα» σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, o M. Πομπέο δήλωσε το Σάββατο ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν τελούν «εκ νέου σε ισχύ», ενώ σύμφωνα με τον Έλιοτ Έιμπραμς, ειδικό επιτετραμμένο των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, «όλες οι κυρώσεις» του ΟΗΕ επρόκειτο να επανέλθουν «σε ισχύ» στις 20.00 του Σαββάτου (τοπική ώρα· 03.00 Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας snapback, που προέβλεπε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που περιλαμβάνουν την επ’ αόριστον παράταση του εμπάργκο πώλησης συμβατικών όπλων, η ισχύς του οποίου τυπικά εκπνέει τον Οκτώβριο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που έχουν ως προς αυτά τα μέτρα. Πέρα από το εμπάργκο οπλικών συστημάτων, επιλαμβάνονται περιορισμοί όπως η απαγόρευση προς το Ιράν σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και επανεξεργασίας του, η απαγόρευση δοκιμών και ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν και κυρώσεις για τη μεταφορά τεχνολογιών που σχετίζονται με πυρηνικά και πυραύλους.

Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την επιβολή αυτών των συγκεκριμένων κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν τα όσα ορίζονται από τις εγχώριες Αρχές τους για να επιβάλουν συνέπειες, προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι το Ιράν δεν πρόκειται να καταπατήσει συμφωνίες που εκπορεύονται από τον ΟΗΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today, o πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, τονίζει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την ήττα σχετικά με τις κυρώσεις που επιθυμούν να επιβάλουν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια βέβαιη ήττα σχετικά με τις κυρώσεις, ενώ αντιμετωπίζουν την ήττα και την αρνητική αντιμετώπιση της διεθνούς κοινότητας. Δεν πρόκειται ποτέ να προσκυνήσουμε τις ΗΠΑ και επιφυλασσόσαστε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ.

Η Ρωσία επιτέθηκε στις ΗΠΑ και έκαναν λόγο για παράνομες και απαράδεκτες κινήσεις της Ουάσινγκτον. «Οι παράνομες πρωτοβουλίες και ενέργειες των ΗΠΑ δεν μπορούν εξ ορισμού να έχουν νόμιμες διεθνείς συνέπειες για τις άλλες χώρες. Οι θεατρικές παραστάσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν όλον τον κόσμο να φορέσει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και δείχνει περιφρόνηση για τις αποφάσεις του και για τη διεθνή νομοθεσία στο σύνολό της. Αυτό είναι απαράδεκτο, κι όχι μόνον για μας, αλλά και για τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις