O Μάτις βρέθηκε στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο μιας άτυπης καμπάνιας υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. «Είναι πολύ σημαντικό  για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών», ανέφερε ο Μάτις και τόνισε πως η Ρωσία επιχειρεί να επηρεάσει υπέρ του «όχι» τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος» και πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες. Δήλωσε με σιγουριά ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» σχετικά με το ότι η Ρωσία χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Βεβαιότητα για εμπλοκή της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ, έδειξε και η αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, Λόρα Κούπερ, υποστηρίζοντας πως από τη Ρωσία «επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη».

Διαψεύδει ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση του δεν έχει στα χέρια της καμία απόδειξη περί εμπλοκής της Ρωσίας στο επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ τόνισε πως είναι γνωστή η αντίθεση της Μόσχας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι σκοπός τους είναι να οικοδομήσουν σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες.

«Δεν έχω καμία απόδειξη ρωσικής ανάμειξης. Η Ρωσία είναι φίλη της Μακεδονίας και δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕΕ. ίναι ωστόσο αντίθετη στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και το λέει ξεκάθαρα. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την πλήρη ένταξή μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλία με όλες τις χώρες και τη Ρωσία».

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι ενήμερος για τις διαρροές ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ΜΜΕ, χωρίς όμως να γνωρίζει από ποιες χώρες προέρχονται αυτές οι διαρροές.