Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο – κλειδί στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς μπορούν να βοηθήσει τους σκοπούς της Ουάσινγκτον για ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έκανε λόγο για «δημοκρατικές αξίες» που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα από κοινού.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και-αν οι λαοί το επιλέξουν- προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού».

«Πυλώνας σταθερότητας» και για την κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας

Ερωτηθείς για αυξανόμενη ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, ο Πάιατ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει «πυλώνα σταθερότητας» και σε αυτό το κομμάτι, τονίζοντας πως θα συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού/συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και όπως έχω πει θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας . Θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Τραμπ αποφάσισε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, τονίζοντας «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή». Ο Ερντογάν τόνισε πως οι ΗΠΑ τους γύρισαν την πλάτη,  επιλέγοντας έναν πάστορα.

Αφορμή για την έντονη κόντρα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι η κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη πριν από 18 μήνες, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Ο Μπράνσον αποφυλακίστηκε στα τέλη Ιουλίου, αλλά βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, με την Τουρκία να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ για την έκδοση του.