X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ΟΙ ΗΠΑ «σέρνουν» την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για τα «αμφισβητούμενα» θαλάσσια σύνορα

Λίγες μέρες αφού η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να οδηγηθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας. ΟΙ ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay) ή αλλιώς «Χάρτης της Σεβίλλης», που αποτελεί τη βάση για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν αποτελούν «δεσμευτικό νομικό έγγραφο». Η κοινοποίηση από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα έγινε λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.
Nick Paleologos / SOOC
|

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24 – 25 Σεπτεμβρίου) για την ανατολική Μεσόγειο και ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay), που αποτελεί τη βάση για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν αποτελούν «δεσμευτικό νομικό έγγραφο».

«Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με θαλάσσια όρια, παγκοσμίως. Αναφορικά με το νομικό κύρος του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική αξία. Κατανοούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Τα θαλάσσια όρια επαφίεται να καθορίζονται από τα κράτη με συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον διάλογο με καλή πίστη και τις διαπραγματεύσεις και παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να επανεκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η σχετική ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η αναφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα έγινε με αφορμή τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης, τον οποίο αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος. Με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ κρατών.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (της Σύμβασης του Montego Bay). Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

 

Με τον τρόπο αυτό καθορίζονται τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, όπως προβλέπονται από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές. Η Άγκυρα απορρίπτει τον χάρτη αυτόν, κρίνοντας ότι τέτοιες οριοθετήσεις είναι άδικες, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως η εγγύτητα στις τουρκικές ακτές και το μέγεθος των νησιών  με ξεχωριστή αναφορά στο Καστελόριζο το οποίο διαγράφει από τον χάρτη της.

Εν αναμονή της άφιξης Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, λίγες ώρες αφού θα έχουν «κλειδώσει» θεωρητικά οι όποιες αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Πομπέο αναμένεται να βρεθείς την Ελλάδα από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει σε συνέδριο, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις