Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού στην Αττική, με ένα από αυτά να είναι η αναστολή κάθε συναυλίας, σε κλειστό ή ανοικτό χώρο, για 14 ημέρες. Η κίνηση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στον χώρο, σε συνδυασμό και με τα πενιχρά μέτρα στήριξης του προηγούμενου διαστήματος, με το επίδομα των 534 ευρώ που λαμβάνουν άνθρωποι της Τέχνης, αν πληρούν όμως συγκεκριμένες προϋποθέσει σχετικά με την προυπηρεσία τους.

«Το πρώτο θύμα, συνεχώς και πάντα, των νέων μέτρων είναι οι καλλιτέχνες-δημιουργοί. Πρώτοι στο lockdown της άνοιξης, πρώτοι και τώρα, «Ιφιγένειες» για να σωθεί, τάχα, η υπόλοιπη οικονομία. Για να καλύψουν τα λάθη διαχείρισης της πανδημίας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Δεν έχει καμία σημασία που οι καλλιτέχνες-δημιουργοί ήταν εκείνοι που με το έργο τους κράτησαν συντροφιά και το ηθικό ψηλά στους συμπολίτες μας στην διάρκεια του πρώτου lockdown. Δεν έχει καμία σημασία ότι είναι αυτοί που χτυπήθηκαν πιο σκληρά απ’ όλους, μένοντας στην πλειονότητά τους εκτός μέτρων ανακούφισης. Δεν έχει καμία σημασία που προγράμματα όπως το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ή οι χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «έκλεισαν» στην πράξη για τους πολλούς και βοήθησαν μόνο «τα δικά μας παιδιά». Δεν έχει καμία σημασία που αν και σε δεινή κατάσταση πολλοί ετοιμάζονταν ν’ ανεβάσουν κάτι καινούργιο, μια παράσταση, μια συναυλία.

Ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον η ίδια η Υπουργός δεν κατανοούν ότι τα πολιτιστικά δρώμενα δεν κλείνουν και ξανανοίγουν κατά βούληση. Ότι το κλείσιμό τους τώρα υπονομεύει ολόκληρη τη σεζόν. Όχι μόνο δεν κατανοούν αλλά δείχνουν και να μην νοιάζονται για το γεγονός ότι ολόκληρες κατηγορίες επαγγελμάτων δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με τρίτη κατά σειρά σεζόν χωρίς καθόλου δουλειά. Και μάλιστα την στιγμή που στον δικό τους χώρο, δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού.»

«Aφήνει εργαζόμενους άνεργους και άφωνους»

«Πέρα από κάθε λογική , πέρα από κάθε πολιτική , πέρα από κάθε σεβασμό στη δουλειά μας, έρχεται η κυβέρνηση με τον παραλογισμό του διαχωρισμού αποκλειστικά και μόνο του μουσικού κλάδου, να κλείσει τις επιχειρήσεις μας και να αφήσει τους εργαζόμενους στον χώρο των συναυλιών εκτός από άνεργους και άφωνους» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, που κάνει στη συνέχεια την σύγκριση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων:

«Κινδυνεύει η διασπορά από τη μουσική και όχι από το θέατρο, που υποδέχεται το κοινό στους ίδιους χώρους με το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, με τους ίδιους ανθρώπους που κάθονται στα ίδια καθίσματα, φοράνε τις ίδιες μάσκες και κοιτάζουν την ίδια σκηνή! Επειδή έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανεκτικότητας από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να υπερασπιστούμε την ισονομία μας. Τιμάμε το θέατρο και δεν θα επιτρέψουμε στον παραλογισμό των αρμοδίων υπουργείων να μας βάλει σε διαμάχη με τους συνάδελφους θεατρικούς παραγωγούς και τους εργαζόμενους του θεάτρου, οι οποίοι πρέπει και αυτοί να εργαστούν όπως κι εμείς. Έχετε χάσει κάθε μέτρο γιατί ή θα υπάρχει ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους ή όχι. Αποφασίστε και μη μας κοροϊδεύετε.»

«Στην πραγματικότητα δεν αναρωτιόμαστε πια.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Τέχνες, Support Art Workers, με την οποία «ενώνουμε την φωνή μας ενάντια στον παραλογισμό και στον επιλεκτικό αποκλεισμό των μουσικών από οποιαδήποτε δυνατότητα εργασίας.»

«Η κυβέρνηση αφού αφέθηκε στο να δεχτεί πιέσεις από «κολλητούς», εκθέτοντας ακόμη και την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού και να πάει “ενάντια στις εισηγήσεις των υγειονομικών”, ας κρατούσε τουλάχιστον ένα επίπεδο κοινής λογικής και ισονομίας.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού και ειδικότερα των ζωντανών θεαμάτων δεν θα ακολουθήσουν το αγαπημένο κυβερνητικό τρικ που οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και την μεταξύ μας σύγκρουση, αλλά αντιθέτως θα ενώσουμε τις φωνές μας σε μια μεγάλη φωνή κατακραυγής απαιτώντας δίκαια και όσο αυστηρά μέτρα χρειάζεται κρατώντας τους χώρους εργασίας ανοιχτούς. Ο έλεγχος τήρησης είναι στα χέρια σας ούτως ή άλλως.

Αναρωτιόμαστε και εμείς όπως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (κυρίως Συναυλιών):

«Κινδυνεύει η διασπορά από τη μουσική και όχι από το θέατρο, που υποδέχεται το κοινό στους ίδιους χώρους με το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, με τους ίδιους ανθρώπους που κάθονται στα ίδια καθίσματα, φοράνε τις ίδιες μάσκες και κοιτάζουν την ίδια σκηνή! Επειδή έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανεκτικότητας από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να υπερασπιστούμε την ισονομία μας. Τιμάμε το θέατρο και δεν θα επιτρέψουμε στον παραλογισμό των αρμοδίων υπουργείων να μας βάλει σε διαμάχη με τους συνάδελφους θεατρικούς παραγωγούς και τους εργαζόμενους του θεάτρου, οι οποίοι πρέπει και αυτοί να εργαστούν όπως κι εμείς.»

Στην πραγματικότητα δεν αναρωτιόμαστε πια.
Απλά αποκαλύπτεται η απόλυτη αδιαφορία,
έλλειψη οποιουδήποτε σοβαρού σχεδιασμού
και η ανικανότητα να είναι σοβαρή στα σοβαρά
και λογική στα παράλογα που ζούμε
αυτή η Κυβέρνηση.»