Δημοσιεύτηκε στο The Intercept.

Όπως το έθεσε η Humane Society, έπειτα από μια εκτενή έρευνα πάνω στις απερίγραπτες αγριότητες της συγκεκριμένης βιομηχανίας: «Ίσως τα πιο κακομεταχειρισμένα ζώα εκτροφής, σχεδόν 280 εκατομμύρια κλώσσες στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στριμωγμένες σε κενές συρμάτινες κλωβοστοιχίες, τόσο περιορισμένες που τα πουλιά δεν μπορούν καν να απλώσουν τα φτερά τους».

Καθώς οι καταναλωτές έχουν ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τις βάρβαρες συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανία αυγών, έχουν ξεκινήσει σταδιακά να στρέφονται σε πιο ανθρώπινες εναλλακτικές, όπως τα αυγά εκτροφής ελεύθερα κλωβών, καθώς επίσης και σε πραγματικά ανθρώπινες επιλογές, όπως τα αυγά ελευθέρας βοσκής από μέρη όπως η Vital Farms.

Η αγορά, καθώς λένε, μιλάει. Όσο οι Αμερικανοί ενημερώνονται σχετικά με τις ηθικά απεχθείς πρακτικές αυτής της βιομηχανίας, αρνούνται ολοένα και περισσότερο να επιβραβεύουν βάρβαρες πρακτικές και να αγοράζουν αυγά που αποτελούν υποπροϊόντα βιομηχανικών βασανιστηρίων.

Σε απάντηση αυτών όμως, η ισχυρή βιομηχανία της πτηνοτροφίας – η οποία για καιρό επικαλούνταν τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς» για να δικαιολογήσει τη διάθεση προϊόντων της στους καταναλωτές που προέρχονταν από βασανισμό- έχει τώρα αντιστρέψει την τακτική της. Με τους καταναλωτές να επιλέγουν πιο ανθρώπινα προϊόντα αυγών, οι λομπίστες της πτηνοτροφικής βιομηχανίας πιέζουν για νόμους που θα αναγκάζουν τα καταστήματα να διαθέτουν τα δικά τους προϊόντα ακόμη κι αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλονται οι ηθικές τους ευαισθησίες και η ηθική τους κρίση.

Στην Αϊόβα, την πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή αυγών στη χώρα, οι νομοθέτες, υπό τις εντολές του πτηνοτροφικού λόμπι, κάνουν την πιο επαίσχυντη απόπειρά τους να καταπολεμήσουν το κύμα της αλλαγής: κάνοντας απλώς υποχρεωτικό για τα καταστήματα τροφίμων να διαθέτουν αυγά που έχουν παραχθεί σε απάνθρωπες συνθήκες. Ένα καινούριο νομοσχέδιο στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Αϊόβα πέρασε τη Δευτέρα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αϊόβα με συντριπτική πλειοψηφία, 81 ψήφων υπέρ και 17 κατά, το οποίο θα αναγκάζει οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ της Αϊόβα συμμετέχει στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για γυναίκες, βρέφη και παιδιά και πουλάει αυτά που στο νομοσχέδιο αναφέρονται ως «εξειδικευμένα αυγά» να προμηθεύεται και να διαθέτει επίσης και «συμβατικά αυγά». Τα «εξειδικευμένα αυγά» είναι αυγά εκτροφής εκτός κλωβοστοιχιών, αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής ή αυγά από «εμπλουτισμένες με αποικίες κλωβοστοιχίες» – δηλαδή αυγά που παράγονται σε μεγαλύτερες κλωβοστοιχίες με κούρνιες και άλλες ανέσεις. Τα «συμβατικά αυγά» είναι αυτά που προέρχονται από όρνιθες εγκλεισμένες σε κλωβοστοιχίες.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου παρουσιάζουν το μέτρο ως ζήτημα καταναλωτικής επιλογής, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες της Αϊόβα δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε πιο φτηνά αυγά. Οι υποστηρικτές της καλής διαβίωσης των ζώων βλέπουν τα κίνητρα διαφορετικά.

«Αυτά τα νομοσχέδια είναι σχεδιασμένα ώστε να κρατήσουν στη ζωή βιομηχανίες που πεθαίνουν, τις οποίες οι καταναλωτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να στηρίξουν», λέει ο Κόντυ Κάρλσον, συνήγορος της οργάνωσης Ευσπλαχνία για τα Ζώα (Mercy for Animals). «Αυτή είναι μια βιομηχανία που αρνείται να αλλάξει με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο».

Το 2010 ο Κάρλσον, στα πλαίσια μυστικής έρευνας, εργάστηκε σε δύο βιομηχανικές φάρμες αυγών στην Αϊόβα, καταγράφοντας κρυφά τις απάνθρωπες πρακτικές της παραγωγής αυγών. Αυτός και οι συνάδελφοί του, είπε στο Intercept, περπατούσαν κατά μήκος απέραντων σειρών συστοιχιών κλωβών ψάχνοντας για μουμιοποιημένα πτώματα πτηνών, κολλημένα στο πάτωμα. Οι κλωβοί ήταν χοντρικά μεγέθους ενός φούρνου μικροκυμάτων, με επτά έως δέκα κλώσσες στριμωγμένες στον καθένα. Τα πατώματα ήταν κατασκευασμένα από τραχύ συρμάτινο πλέγμα, έτσι όταν τα πουλιά πέθαιναν – συχνά από δίψα ή πείνα, αφότου ο εγκλεισμός τους είχε προκαλέσει ατροφία στους μυς και τα οστά τους παραλύοντάς τα – οι ζωντανές κλώσσες στεκόντουσαν πάνω στα αποσυντιθέμενα πτώματα ώστε να ξεκουράσουν τα πόδια τους. Εργάτες όπως ο Κάρλσον ήταν υπεύθυνοι για την αποκομιδή των ποδοπατημένων πτωμάτων.

«Το αποκαλούσαμε “τράβηγμα χαλιών”», μας είπε.

«Ήταν συνηθισμένο στα μέρη που εργάστηκα να βρίσκεις κλώσσες των οποίων τα φτερά, πόδια, λαιμοί και ωάρια με πρόπτωση πιάνονταν στα σύρματα, καταδικάζοντάς τις σε δραματικούς, παρατεταμένους θανάτους από αφυδάτωση ή λόγω ποδοπάτησης από τους συνέγκλειστούς τους», έγραψε σε ένα email του προς το Intercept ο Κάρλσον. Τα ωάρια στα οποία αναφέρεται είναι το αντίστοιχο της μήτρας για τις κότες, η οποία συχνά έχει πρόπτωση γιατί εκτρέφονται με σκοπό να παράγουν πάρα πολλά αυγά. «Όταν το επισήμανα αυτό στον προϊστάμενό μου και προσφέρθηκα να βοηθήσω να ξεμπλέξουμε κάποιες από τις κλώσσες, εκείνος μου είπε ότι δεν είναι η δουλειά μας και ότι πρέπει να περιμένω μέχρι να πεθάνουν για να τις μετακινήσω», πρόσθεσε ο Κάρλσον.

Τα κλουβιά με τα οποία εργάστηκε ο Κάρλσον ήταν στοιβαγμένα σε ύψος 3,5 μέτρων, κατά μήκος 180 μέτρων. Οι κλώσσες ήταν τόσο πυκνά στοιβαγμένες, που η κάθε μία τους διέθετε λιγότερο χώρο στο έδαφος απ’ ότι η επιφάνεια ενός iPad, μέσα στον οποίο πέρναγε όλη της τη ζωή. Δεν μπορούσαν να απλώσουν τα φτερά τους, και μέχρι να κλείσουν το πρώτο έτος της ζωής τους «είναι πλέον εντελώς ξεπουπουλιασμένες από το τρίψιμο μεταξύ τους και στα σύρματα των κλουβιών», σημείωσε ο Κάρλσον. Έπειτα πρόσθεσε:

«Μη έχοντας τίποτα να κάνουν όλη μέρα, τα πουλιά φυσικά αρχίζουν να τσιμπούν το ένα το άλλο από βαρεμάρα. Αντί να απαλύνει το στρες τους δίνοντάς τους περισσότερο χώρο, η απάντηση της βιομηχανίας είναι να τα ακρωτηριάζει, αφαιρώντας με οδυνηρό τρόπο τις άκρες των ραμφών τους (τα ποια είναι γεμάτα με νευρικές απολήξεις) με τη χρήση ενός καυτού σίδερου. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν να τρελαίνονται λόγω πνευματικής και φυσικής στέρησης, αλλά στερούνται της δυνατότητας να αντιδράσουν.

Επειδή τα αρσενικά κοτόπουλα δεν γεννούν αυγά και δεν εκτρέφονται τόσο γρήγορα όσο τα κοτοπουλάκια, είναι άχρηστα για την βιομηχανία. Κατά κανόνα πετιούνται σε μια μηχανή που τα κιμαδοποιεί ζωντανά ή πετιούνται σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα όπου αφήνονται να πεθάνουν από ασφυξία».

Οι δύο εγκαταστάσεις στις οποίες εργάστηκε ο Κάρλσον δεν ήταν περιθωριακές, σύντομες, κομπιναδόρικες δουλειές. Ανήκαν σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυγών της χώρας. Οι συνθήκες τις οποίες διαπίστωσε σε καθημερινή βάση είναι τυπικές για τη βιομηχανία.

Θα ήταν πρόκληση να σχεδιάσει κανείς μεθόδους βασανισμού που να προκαλούν περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία στις κλώσσες από αυτές που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υπήρξε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα βαναυσότητας απέναντι στα ζώα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς τα κοτόπουλα γενικώς θεωρούνται λιγότερο ευφυή και λιγότερο πολύπλοκα συναισθηματικά σε σχέση με τους σκύλους, τα γουρούνια, ή ακόμα και τις αγελάδες, κάνοντάς το κάπως πιο δικαιολογημένο ηθικά, ή τουλάχιστον λιγότερο οδυνηρό, να τους προκαλεί κανείς τρομερό πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι τυπικές πρακτικές στις φάρμες αυγών είναι ανάμεσα στις πιο βάρβαρες και βασανιστικές στη βιομηχανία ζωικής παραγωγής.

Ένα βίντεο, παραγωγή της Mercy for Animals, που λήφθηκε μυστικά, αποκάλυψε τόσο σοκαριστικές εικόνες, που η εταιρεία, η Eggland’s Best, ανακοίνωσε ότι «θέτουμε ως στόχο την συνεργασία με τους προμηθευτές και τους πελάτες μας για την μετάβαση σε παραγωγή εκατό τοις εκατό αυγών ελευθέρων-κλωβών έως το 2025», και ισχυρίστηκε ότι «έχει υπάρξει στην αιχμή της βιομηχανίας πάνω στις ορθές πρακτικές σε πλήθος τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας τροφίμων, της υγείας των πτηνών, της ευζωίας των ζώων και των ελέγχων από τρίτα μέρη».

Παρόλο που έχουν υπάρξει κάποιες πρόσφατες μεμονωμένες περιπτώσεις μεταρρυθμίσεων, η σοβαρή κακοποίηση σε όλη την έκταση της βιομηχανίας παραμένει συνηθισμένη, ακόμη και αφότου ενεργοποιήθηκε η πλήρης απαγόρευση των συστοιχιών κλωβών για κλώσσες παραγωγής αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012. Η Humane Society αναφέρει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κλωσσών παραγωγής αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται περιορισμένες σε συστοιχίες κλωβών».

«Δεν υπάρχει πιο βασανισμένο ζώο εκτροφής από την κλώσσα σε κλουβί,» είπε ο Μάθιου Ο’ Χάιερ, ο ιδρυτής της Vital Farms, παραγωγού πιστοποιημένων αυγών ελευθέρας βοσκής. «Αν επισκεφθείς μια επιχείρηση που χρησιμοποιούν κλωβούς, είναι πιθανόν να μην ξαναφάς αυγό για όλη σου τη ζωή».

Μυστικοί ερευνητές όπως ο Κάρλσον έχουν βοηθήσει στη μεταφορά αυτής της πραγματικότητας στους καταναλωτές, δημιουργώντας μια αγορά με περισσότερες ανθρώπινες εναλλακτικές και μια θέληση μεταξύ των ψηφοφόρων για μεταρρυθμίσεις.

Το 2008, οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια ενέκριναν τον πρώτο νόμο του κράτους που μεταρρυθμίζει ειδικά τις συνθήκες των κλωσσών στη βιομηχανία αυγών. Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, Πρόταση 2, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, και απαγόρευσε στους παραγωγούς αυγών τις πολιτείας τον εγκλεισμό των κλωσσών σε διαμερίσματα πιο μικρά από το να τους επιτρέπουν να γυρίσουν τον κορμό τους, να σηκωθούν όρθιες, να ξαπλώσουν, και να τεντώσουν τα άκρα τους. Η πρωτοβουλία επέβαλε το ίδιο για τις έγκυες θηλυκές γουρούνες και για τα μοσχάρια.

Προτού τεθεί το μέτρο σε ισχύ το 2015, οι κλώσσες για παραγωγή αυγών της Καλιφόρνια ήταν κατά κανόνα στριμωγμένες σε συστοιχίες κλωβών, ακριβώς όπως αυτές με τις οποίες εργάστηκε ο Κάρλσον στην Αϊόβα. Οι νέες προδιαγραφές προσέφεραν μια ελάχιστη ανακούφιση στις εκατομμύρια κλώσσες της Καλιφόρνια.

Τα έξοδα που απαιτούνταν για την συμμόρφωση στους νέους κανονισμούς όμως, έθεσαν τους παραγωγούς αυγών της πολιτείας σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση σε σχέση με τους παραγωγούς εκτός της πολιτείας που πουλούσαν τα αυγά τους στα μαγαζιά της Καλιφόρνια. Έτσι, την επόμενη χρονιά, για να γίνει πιο δίκαιο το πεδίο, το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια υιοθέτησε έναν νέο νόμο, ο οποίος επέκτεινε αυτές τις προδιαγραφές σε όλα τα αυγά που πωλούνται εντός της πολιτείας, ανεξαρτήτως αν γεννήθηκαν σε εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια ή μεταφέρθηκαν από άλλη πολιτεία. Μαζί, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και ο νόμος που την ακολούθησε αποτέλεσαν την κωδικοποίηση μιας νέας αντίληψης των καταναλωτών πάνω στις συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανική παραγωγή αυγών, και μιας νέας διάθεσης να υποχρεωθούν οι παραγωγοί να υιοθετήσουν πιο ανθρώπινες πρακτικές.

Έπειτα από την ψήφιση της Πρότασης 2, εκλεγμένοι αξιωματούχοι της Αϊόβα και άλλων πολιτειών – παραγωγών αυγών πολεμούν με ζήλο για την υπονόμευση αυτών των νόμων ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση στη γιγάντια αγορά της Καλιφόρνια για τους δικούς τους παραγωγούς αυγών, δίχως να απαιτούν από αυτούς να επενδύσουν σε καλύτερες συνθήκες για τις κλώσσες τους. Το 2013, ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Αϊόβα Στηβ Κινγκ πρότεινε μια τροποποίηση του ομοσπονδιακού νόμου εκτροφής, η οποία θα απαγόρευε σε κάθε πολιτεία να επιβάλει προδιαγραφές στην παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται σε άλλη πολιτεία – ένα μέτρο που στοχεύει απερίφραστα στην εκμηδένιση των προδιαγραφών που τέθηκαν από την Πρόταση 2 της Καλιφόρνια. Η τροποποίηση δεν μπόρεσε να περάσει.

Το 2016, ο κυβερνήτης της Αϊόβα μαζί με τους γενικούς εισαγγελείς πέντε άλλων πολιτειών μήνυσαν την τότε Γενική Εισαγγελέα της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις και την Humane Society, επιδιώκοντας να μπλοκάρουν την επιβολή της Πρότασης 2. Η μήνυση απορρίφθηκε πρωτοβάθμια και στην έφεση, και το Ανώτερο Δικαστήριο αρνήθηκε να την εξετάσει.

Τέτοιου είδους επιτυχίες έχουν κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του τερματισμού της βαναυσότητας απέναντι στα ζώα να προτείνουν νόμους για ακόμη πιο ανθρώπινες συνθήκες. Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια προτείνουν τώρα την επέκταση του ελάχιστου μεγέθους κλωβού της Πρότασης 2, και ακτιβιστές προωθούν μια νέα λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία απαιτεί από ολόκληρη τη βιομηχανία να καταργήσει εντελώς τους κλωβούς.

Καθώς η βιομηχανία παραγωγής αυγών απέτυχε στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την θέληση των ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια, η αναπτυσσόμενη εθνική αγορά για τουλάχιστον οριακά πιο ηθικά αυγά ανάγκασε 100 αλυσίδες τροφίμων και δεκάδες αλυσίδων εστιατορίων και κατασκευαστών τροφίμων – μεταξύ αυτών την Nestle, τα McDonald’s, και τα Walmart – να υποσχεθούν την κατάργηση των κλωβών στην παραγωγή αυγών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι παραγωγοί αυγών σε κλωβούς και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι ξεμένουν από επιλογές για τον περιορισμό της συρρίκνωσης της αγοράς αυγών από εκτροφή σε κλωβούς και καταφεύγουν πλέον σε ακραία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης των αρχών της ελεύθερης αγοράς, τις οποίες κάποτε κήρυτταν ως ιερές. Στην Αϊόβα, η στρατηγική αυτών των εταιρειών πλέον βασίζεται στην παράκαμψη των αναγκών της αγοράς και την ενδυνάμωση της κυβέρνησης ώστε να επιβάλει στα μαγαζιά τι πρέπει να πουλάνε – συγκεκριμένα, να τους απαγορεύει να αρνούνται να πουλήσουν αυγά που είναι προϊόντα τερατώδους βαναυσότητας.

Είναι μια ειρωνική θέση, γιατί αυτό το είδος της παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα ήταν ακριβώς αυτό που πολιτικοί όπως ο Κινγκ κατηγορούσαν την πολιτεία της Καλιφόρνια ότι έκανε με την ψήφιση της Πρότασης 2. Ο Χάιερ, ο ιδρυτής της Vital Farms, εξήγησε ότι όταν οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια υιοθέτησαν το μέτρο, «η απάντηση ήταν ότι πρέπει να αφήνουμε τους καταναλωτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές και ότι δεν μπορείς να τους επιβάλεις τι να κάνουν. Τώρα που οι καταναλωτές επιλέγουν την ανθρώπινη μεταχείριση για τις κλώσσες, αυτή η αξία της ελεύθερης αγοράς πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

«Είναι εξαιρετικά υποκριτικό ότι οι βιομηχανικοί παραγωγοί της Αϊόβα προσποιούνταν τόσον καιρό ότι νοιάζονταν για την προστασία της ελεύθερης αγοράς», λέει ο Κρίς Χόλμπαϊν της Human Society, «γιατί τώρα που η ελεύθερη αγορά γυρίζει εναντίον τους και ευνοεί τους πιο υπεύθυνους παραγωγούς που προσπαθούν να κάνουν το σωστό για τους καταναλωτές και για τα ζώα, οι βιομηχανικοί παραγωγοί θέλουν από την κυβέρνηση να επιβάλει στα καταστήματα τροφίμων να πουλούν ένα προϊόν που είναι και μη ασφαλές και ανήθικο».

Η Μπέκυ Χίγκινς, μια μικρή εκτροφός πουλερικών της Αϊόβα, εξήγησε στην Des Moines Register ότι ο νόμος που μόλις πέρασε στην βουλή της Αϊόβα θα κάνει κακό στους μικρούς αγρότες, το περιβάλλον, την καταναλωτική επιλογή, την υγεία των καταναλωτών, και την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων – ουσιαστικά στους πάντες, εκτός από τη μεγάλη βιομηχανική αγροκτηνοτροφία, στην οποία υποτάσσονται οι νομοθέτες της Αϊόβα:

«Οι ηγέτες της πολιτείας μας είναι έτοιμοι να επεξεργαστούν μια νομοθεσία η οποία θα βλάψει τις οικογενειακές φάρμες της Αϊόβα, όπως τη δική μας, και τους καταναλωτές που υποστηρίζουν αγροτικές πρακτικές οι οποίες είναι βιώσιμες, ανθρώπινες και ηθικές. … Εργοστάσια παραγωγής σαν αυτά βλάπτουν όχι μόνον τα ζώα, αλλά και το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των αγροτικών μας κοινοτήτων. Ως μια περήφανη παραγωγός αυγών της Αϊόβα και μικρή βιώσιμη και παραδοσιακή οικογενειακή αγρότισσα, γνωρίζω από πρώτο χέρι ακριβώς πόσο βλαβερή έχει υπάρξει η βιομηχανική εκτροφή ζώων στον τρόπο ζωής της Αϊόβα.

Τώρα, καταστροφικοί νόμοι περνούν διακριτικά και γρήγορα από το Νομοθετικό Σώμα της Αϊόβα. Χρηματοδοτούμενη από νομοθέτες εξαρτώμενους από τα συμφέροντα της εταιρικής αγροτικής βιομηχανίας, αυτή η νομοθεσία θα υποχρεώσει τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων να πωλούν αυγά από κλώσσες που έχουν βάναυσα εγκλειστεί σε μικροσκοπικές, άδειες συστοιχίες κλωβών. Ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών σαν εμένα έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανύψωση του επιπέδου της μεταχείρισης των ζώων και των εργαζομένων, παράγοντας παράλληλα ασφαλή, ευεργετικά προϊόντα. Όπως εγώ, πολλοί από τους συναδέλφους αγρότες κατά μήκος και πλάτος της πολιτείας, έχουμε υιοθετήσει συστήματα ελεύθερα κλωβών, και άλλοι έχουν επιλέξει να μην ξαναχρησιμοποιήσουν κλωβούς γενικώς. Η ελεύθερη κλωβών παραγωγή είναι πιο ανθρώπινη, καλύτερη για το περιβάλλον, και παράγει ασφαλέστερα, νοστιμότερα και πιο υγιεινά αυγά. …

Επιπλέον της υποστήριξης της συνέχισης της χρήσης απάνθρωπων συστοιχιών κλωβών, αυτοί οι επικίνδυνοι νόμοι θα επιτείνουν επίσης τους κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων για τις οικογένειες της Αϊόβα. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά των επιβλαβών βακτηρίων σαλμονέλας σε αυγά από έγκλειστες σε κλωβούς κλώσσες, σε σχέση με αυγά από ελεύθερες κλωβών κλώσσες. Οι στρεσογόνες συνθήκες ζωής και η αδυναμία των έγκλειστων σε κλωβούς κλωσσών να κινηθούν αδυνατίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθιστώντας τη μετάδοση της ασθένειας πιο πιθανή. Μια σημαντική έκδοση της βιομηχανίας, η Poultry World, έγραψε ότι «η σαλμονέλα ευδοκιμεί σε εκτροφή με κλωβούς». Αν η ίδια η βιομηχανία παραδέχεται ότι τα αυγά από συστοιχίες κλωβών είναι πιο επικίνδυνα, τότε γιατί διάολο βάζουν εν γνώσει τους τις οικογένειες της Αϊόβα σε μεγαλύτερους κινδύνους ασφάλειας τροφίμων;

Για όσο μπορώ να θυμηθώ, η βιομηχανική εκτροφή ζώων προσπαθεί να σταματήσει κάθε ρύθμιση ενάντια στην ακραία βαναυσότητα λέγοντας ότι η «ελεύθερη αγορά πρέπει να αποφασίσει», όμως τώρα που η ελεύθερη αγορά απορρίπτει τις χειρότερες μορφές αγροτικών πρακτικών, η βιομηχανική αγροκτηνοτροφία απαιτεί από την κυβέρνηση να τους ξελασπώσει και να αποκλείσει ένα μέρος της αγοράς από πιο ανθρώπινους και υπεύθυνους αγρότες.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να απαιτεί από τους καταστηματάρχες να πουλούν ένα προϊόν που οι οικογενειακοί αγρότες, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές απορρίπτουν».

Ούτε οι χορηγοί της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ούτε η Ένωση Πτηνοτρόφων της Αϊόβα ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας για κάποιο σχόλιο.

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων έχουν επιτύχει να ενημερώσουν μεγάλα τμήματα του κοινού, που πλέον βρίσκουν απωθητική την ακραία σκληρότητα και βαρβαρότητα των εταιρειών βιομηχανικής εκτροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν ένα τελευταίο όπλο, και μάλιστα ισχυρό: τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την οικονομική τους δύναμη και για να επιβάλουν νόμους, ειδικά στις αγροτικές πολιτείες. Το τελευταίο τους κόλπο επιδεικνύει πόσο απελπισμένοι έχουν γίνει – αλλά και πόσο ισχυροί παραμένουν.

Οι καταναλωτές έχουν τη δική τους δύναμη: την άρνησή τους να επιβραβεύσουν τις βιομηχανικές φάρμες και τις εταιρείες για την πρόκληση ανώφελου και αδιανόητου βασανισμού ζωντανών όντων μη αγοράζοντας τα προϊόντα τους. Αυτό είναι ένα από τα πρωτεύοντα μέτωπα που αντιλαμβάνονται ως κλειδί οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων για την επίτευξη και διασφάλιση μιας πιο ανθρώπινης μεταχείρισης των ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.

Η μετάφραση έγινε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101.