X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Οι καθυστερήσεις είναι συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία» το μήνυμα της αντιπολίτευσης για την πανδημία

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νέο αρνητικό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που την Τρίτη ξεπέρασαν τους 1.200, και διασωληνωμένων από την πανδημία του κορονοϊού. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως απαιτείται η επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για τις ανάγκες του ΕΣΥ, επισημαίνοντας πως «οποιασδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία». Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών, «διαφορετικά θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί». Το ΜέΡΑ25 καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών και να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με νέα οχήματα, συχνούς συρμούς και προσλήψεις προσωπικού».
George Vitsaras / SOOC
|

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 1.000 σε μία μέρα (ανακοινώθηκαν 1.259 κρούσματα), ενώ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, που έφτασαν τους 102. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση.

Τρομακτικό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τριψήφιος αριθμός διασωληνωμένων

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι αν και η κυβέρνηση είχε τον απαραίτητο χρόνο για να διαχειριστεί την κατάσταση μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, σπατάλησε τα περιθώρια που της έδωσαν οι πολίτες. Υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία.

«Η σημερινή ανακοίνωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Την ώρα που το ΕΣΥ εισέρχεται σε οριακή κατάσταση με τον αριθμό διασωληνωμένων πάνω από 100, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν είναι τα πάντα επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Είχε τον απαραίτητο χρόνο για να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε μια σειρά από απαραίτητα μέτρα σε όλους τους τομείς. Συνειδητά σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Το είδαμε στο άνοιγμα των σχολείων,  στην απουσία μέτρων στους εργασιακούς χώρους, στις ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Εδώ και τώρα απαιτείται η επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, η δωρεάν μαζική συνταγογράφηση των τεστ, η εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας και οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ότι «έχουμε φτάσει σε οριακή κατάσταση με τα κρούσματα της πανδημίας και τους διασωληνωμένους, βρισκόμαστε στο όριο των αντοχών του συστήματος Υγείας» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, να υπάρχει δωρεάν συνταγογράφηση μαζικών τεστ και σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περίπου 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ μπορούν να βγουν στους δρόμους με μικρές επιδιορθώσεις, αυτό να γίνει άμεσα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση».

Για τη στάση της κυβέρνησης τόνισε ότι πέρα από την επίκληση της ατομικής ευθύνης και την επικοινωνία «υπάρχει κάτι βαθύτερο, η κρατική ετοιμότητα και η κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και η εμφάνιση του κ. Τσιόδρα επένδυε στην κυβερνητική αφήγηση περί ατομικής ευθύνης».

Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις και για την οικονομία και για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αλλά «η κυβέρνηση έχει μία αλαζονική στάση». Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια στη δημόσια υγεία κατά 10% και τις ΜΕΘ κατά 120, ενώ είχε κάνει διαγωνισμό για 750 λεωφορεία τον οποίο ακύρωσε η ΝΔ».

«Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ατομική ευθύνη»

Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωση του πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το αφήγημα της ατομικής ευθύνης των πολιτών και να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Η σημερινή εκτόξευση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, αν δεν συνοδεύονται με θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας, εκτεταμένα δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, θα αποδεικνύονται ανεπαρκή κι αναποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει προκλητικά να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και τη «βολική» σύγκριση με τα άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα, γιατί προτάσσουν τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας κι όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, η ελάττωση του συνωστισμού σε σχολεία και μέσα μεταφοράς και η λήψη μιας σειράς μέτρων στους χώρους δουλειάς, που επανειλημμένα έχουν προτείνει τα συνδικάτα, είναι μονόδρομος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί».

Το ΜέΡΑ25 ζητά να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών» με την μετάθεση ευθύνης στους πολίτες και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με νέα οχήματα, συχνούς συρμούς και προσλήψεις προσωπικού. Άφησε αιχμές και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εκκλησία.

«Μετά και την επιβολή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας τα κρούσματα καταγράφουν νέο ημερήσιο ρεκόρ τετραψήφιου για πρώτη φορά αριθμού. Η Κυβέρνηση επιμένει να μεταθέτει τις ευθύνες της είτε στους νέους, είτε στους “ξενύχτηδες”, είτε πιο πρόσφατα στους πολίτες έξω από το Εφετείο. Πρέπει να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών και να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με νέα οχήματα, συχνούς συρμούς και προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι πολυάριθμες σχολικές τάξεις, όπως και οι χώροι εργασίας, αλλά και φυσικά οι δομές προσφύγων, οι φυλακές και τα γηροκομεία με αυξημένη επικινδυνότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας, όχι μόνο με χορηγίες αλλά με πραγματικές δημόσιες δαπάνες και επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Τέλος πρέπει να σταματήσει η Κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια για τους τόπους λατρείας».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις