X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι κλινικάρχες επίταξαν την κυβέρνηση

Μετά τα διπλάσια νοσήλεια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προχωράει σε ακόμα ένα δώρο προς τους κλινικάρχες, αποφασίζοντας τα διπλάσια νοσήλεια και για την απλή νοσηλεία περιστατικών Covid-19. Παράλληλα, οι κλινικάρχες θα αποζημιώνονται ανεξάρτητα από το αν σε μία κλίνη νοσηλεύονται ασθενείς η όχι.
Σύσκεψη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2020.
|

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Το έξτρα αυτό κονδύλι έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης για διπλάσια νοσήλεια σε περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλουν ότι με εντολές των νοσοκομείων, γραπτές και προφορικές, προσωπικό μετακινείται από τα δημόσια νοσοκομεία σε «επιταγμένες» ή ακόμα και μη «επιταγμένες κλινικές». Αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ.

«Την πιο κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα της αγωνιώδους έκκλησης των ανθρώπων του ΕΣΥ για συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στη μάχη για τη ζωή που δίνουν καθημερινά, η κυβέρνηση επέλεξε να “κάνει τα χατίρια” του ιδιωτικού τομέα υγείας», σχολιάζει στη σχετική καταγγελία του ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει

«Αντί να προχωρήσει άμεσα, χωρίς εξαιρέσεις και με όρους δημοσίου συμφέροντος στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, ενδίδει για άλλη και φορά στις προκλητικές απαιτήσεις των κλινικαρχών και τους διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών covid»

Ακόμη χειρότερα, συνεχίζει ο πρ. Υπουργός Υγείας στη δήλωσή του, «θα τους πληρώνει ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύεται ασθενής ή όχι».

Κάνει επίσης λόγο για μία «πραγματικά προκλητική η συμφωνία που δείχνει έλλειμα κοινωνικής ευθύνης των επιχειρηματιών υγείας και απίστευτη ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις απαιτήσεις τους».

«Αν έτσι εννοεί η κυβέρνηση την περιβόητη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) που θα “αλλάξει την εικόνα του ΕΣΥ”, να μας το πει, για να ξέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και πολίτες τι τους περιμένει: απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης, ασυδοσία του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, ανισότητα στη φροντίδα υγείας», σημειώνει, ενώ καταλήγει λέγοντας:

«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με όρους ΕΣΥ, χωρίς επιλογή περιστατικών, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στην ασφάλεια των ασθενών. Για να σωθούν ζωές, να αντέξουν τα νοσοκομεία, να μείνουν όρθιοι οι άνθρωποι της “πρώτης γραμμής”».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις