Η κόντρα με τις ΗΠΑ έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την τουρκική οικονομία, με την Άγκυρα να χτυπά τις τελευταίες μέρες την πόρτα της ΕΕ, προσπαθώντας να ανοίξει εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας και να αποκτήσει συμμάχους  στην αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον..

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», ανέφερε πηγή της τουρκικής προεδρίας και πρόσθεσε πως αναμένεται να συναντηθούν σύντομα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών. 

Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμη φορά προς την εξομάλυνση, ενώ ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Ρουχσάρ Πεκτζάν ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ώστε να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο που της έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αύξησε κατά 50% τους δασμούς σε χάλυβα και κατά 20% τους δασμούς σε αλουμίνιο που εισάγονται από την Τουρκία. Η Άγκυρα απάντησε αυξάνοντας τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

Η κόντρα των δύο χωρών ξεκίνησε με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη πριν από 18 μήνες, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε αλλά με περιοριστικούς όρους, χωρίς να μπορεί να γυρίσει στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με τις κυρώσεις, δεσμεύονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν οι δύο υπουργοί στις ΗΠΑ, ενώ τους απαγορεύτηκε και η είσοδος στη χώρα. Ως απάντηση, ο Ερντογάν έδωσε εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Τουρκία «αν υπάρχουν».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, κάλεσε την Τουρκία να αφήσει άμεσα ελεύθερο τον Μπράνσον και να σταματήσει να δοκιμάζει τα όρια του Τραμπ. «Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ».