Την αρχή έκανε με τοποθέτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, που αφήνει αιχμές για όσους γίνονται «τσίρκολο», φωτογραφίζοντας αλλά χωρίς να ονοματίζει σε ποιον αναφέρεται. Ωστόσο, φροντίζει να αποσαφηνήσει πως όταν κάποιος έχει θεσμικό ρόλο, «και μάλιστα δοτό», τότε «όσα λέει κι όσα κάνει ρίχνουν αναπόφευκτα τη σκιά τους στον θεσμό που εκπροσωπεί», ενώ καταλήγει πως «κάποιος πρέπει να του τραβήξει το αυτί». 

Η πλήρης ανάρτηση του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζεται και να αυτοπροσδιορίζεται με τη συμπεριφορά του.
Ακόμη κι αν γίνεται “τσίρκολο”, όπως λέγανε οι παλιότεροι.
Αυτά όσο είναι μονάδα κι εκπροσωπεί τον εαυτό του.
Οχι όμως όταν έχει θεσμικό ρόλο — και μάλιστα δοτό.
Τότε όσα λέει κι όσα κάνει ρίχνουν αναπόφευκτα τη σκιά τους στον θεσμό που εκπροσωπεί.
Αυτό είναι απαράδεκτο κι ασυγχώρητο — ειδικά οταν η διαδρομή του στον χώρο που λέει ότι θέλει να ανήκει είναι σύντομη κι αμφισβητήσιμη.
Κάποιος πρέπει να του τραβήξει το αυτί. Τουλάχιστον. Χωρις χασιμο χρόνου» .

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης επί κυβερνήσεως Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, που ζήτησε την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτική του εμφάνιση, με αφορμή την αναφορά του ονόματος του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
 
«Στην περίπτωση του Βατοπεδίου όσων τα ονόματα εμπλέκονταν έμειναν εκτός καθηκόντων, χωρίς να παραιτηθούν από τη ΝΔ ή να φύγουν από βουλευτές» ανέφερε ο Γ. Βλάχος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ακόμη, τόνισε πως «είναι ένα θέμα που φαντάζομαι θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος, γιατί ως γνωστόν οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή του προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από εμένα».
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως το μεσημέρι της Παρασκευής, ο σιωπηλός κατά τ' άλλα, πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρενέβη στην έντονη συζήτηση που επικρατεί γύρω από την υπόθεση Novartis, για να υπερασπιστεί τις αναφορές Αβραμόπουλου κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι, σε σχέση με τα μεγάλης σημασίας θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα», με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού να φροντίζει περίτεχνα να υπερασπιστεί μόνον τις αναφορές του υπουργού Υγείας επί κυβερνήσεώς του, και όχι οποιαδήποτε άλλη αναφορά από τη Νέα Δημοκρατία.