Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις «Σκιές πανεπιστημιακής οικογενειοκρατίας στην αυλή του Μητσοτάκη» τις οποίες περιέγραφε λίγο πριν τις περσινές ευρωεκλογές σχετικό ρεπορτάζ του TPP και ελάμβαναν χώρα στους κόλπους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η καταγγελία αφορούσε υποψήφιο Επίκουρο Καθηγητή που έλαβε την έγκριση της Εισηγητικής Επιτροπής, καταφέρνοντας να πρωτεύσει ανάμεσα σε 38 συνυποψήφιους, παρότι σύμφωνα με τεκμηριωμένη καταγγελία που ήταν σε γνώση των αρμόδιων καθηγητών, του Εκλεκτορικού Σώματος και του αρμόδιου τμήματος, η διδακτορική του διατριβή αποτελεί προϊόν λογοκλοπής από αρκετές διαφορετικές πηγές.

Το σχετικό λεπτομερές δημοσίευμα επικαλούταν σχετική τεκμηριωμένη καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέο Πλανόδιον», με σειρά αποδεικτικών για την εκτεταμένη λογοκλοπή σε διδακτορική διατριβή συγκεκριμένου υποψήφιου Επίκουρου Καθηγητή, «παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω καταγγέλθηκαν λεπτομερώς και με τεκμήρια στο Εκλεκτορικό Σώμα της θέσης Επίκουρου Καθηγητή “Ιστορίας της Φιλοσοφίας” στο ΦΠΨ του ΕΚΠΑ, για την οποία ο λογοκλόπος είναι υποψήφιος, η εισηγητική έκθεση των καθηγητών Σιάσου και Πέτσιου (σ.σ. κ. Λάμπρο Σιάσο και κ. Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο) δεν θεώρησε την καταγγελθείσα λογοκλοπή κώλυμα για να προτάξει τον κ. Ρεντίφη για την κάλυψη της θέσης, ανάμεσα σε 39 υποψηφίους!».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα μεταφέρονταν πληροφορίες που που έδειχναν συγκεκριμένο πρόσωπο καθηγητή και συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη και της Ν. Κεραμέως σε θέματα Παιδείας, από τους βασικούς συγγραφείς του προγράμματος για την Παιδεία της Νέας Δημοκρατίας ως αξιωματική αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να είναι εξάδελφος του φερόμενου λογοκλόπου.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα του TPP για το θέμα (αναλυτικά η περίπτωση της λογοκλοπής στο Νέο Πλανόδιον):

Σκιές πανεπιστημιακής οικογενειοκρατίας στην αυλή του Μητσοτάκη

«Δηλαδή, μετά από την τεκμηριωμένη καταγγελία της λογοκλοπής, η εισηγητική επιτροπή εν γνώσει της επιβραβεύει τον λογοκλόπο με την πρώτη θέση εν όψει της εκλογής πανεπιστημιακού καθηγητή» περιγραφόταν ακόμα.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή κατακεραύνωνε τις πολιτικές παρεμβάσεις που λαμβάνουν στο παρασκήνιο της σχετικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον δημοσιογράφο Απόστολο Λακασά να κάνει λόγο για «ασφυκτικές πιέσεις και απειλές από πανεπιστημιακούς και πολιτικούς υπέρ ενός υποψηφίου για μία θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», την οποία μάλιστα καταγγέλλει πλέον πρόεδρος τμήματος. Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή που έχει καταθέσει αρμοδίως πρόεδρος τμήματος του ΕΚΠΑ από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία τονίζει πως «για το έργο ενός από τους υποψηφίους μιας θέσης ΔΕΠ στο τμήμα έχει διαπιστωθεί μεγάλος αριθμός αναμφισβήτητων λογοκλοπών».

Ακόμα, όπως σημείωνε το ρεπορτάζ, η προεδρία του ΕΚΠΑ τονίζει ακόμα πως «πολλοί εκλέκτορες μου μεταφέρουν ότι τους ασκούνται αφόρητες πιέσεις και απειλές, τόσο εκ μέρους γνωστών καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου μας, όσο και από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του». Σημειώνεται δε πως το ίδιο δημοσίευμα συμπληρώνει πως η ηγεσία του τμήματος αναφέρει πως έχει δεχθεί απειλές για μηνύσεις και δικαστικές διώξεις, ενώ παρά το γεγονός πως για το θέμα είναι ενημερωμένη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.

Ζητούνται εξηγήσεις από την Κεραμέως

Όλα τα παραπάνω βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΜέΡΑ25 και της βουλεύτριάς του, Φωτεινής Μπακαδήμα, που πριν από δύο σχεδόν εβδομάδες κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας της εξηγήσεις για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του TPP και της Καθημερινής.

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 ζητά από την υπουργό να απαντήσει κατά πόσο όσα καταγγέλλονται είναι σε γνώση της, και ειδικότερα οι «ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις» από την Νέα Δημοκρατία για την επιλογή προσώπου για τη θέση του πανεπιστημιακού.

Ακόμα, επικαλούμενη και άλλες σχετικές καταγγελίες για περιπτώσεις λογοκλοπής και πολιτικών παρεμβολών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ζητά να δηλώσει το υπουργείο Παιδείας τι προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα, και τέλος, «με ποιους τρόπους προτίθεται να εγγυηθεί το Υπουργείο Παιδείας ότι θα αποφευχθεί η χρήση του αυτοδιοίκητου των ελληνικών πανεπιστημίων ως πρόφαση για αδράνεια από πλευράς πολιτείας σε περιπτώσεις συγκάλυψης ή/και αδιαφορίας για καταγγελθείσες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές εξαπάτησης, για τις οποίες προβλέπονται βαρύτατες ποινές στους κανονισμούς των ιδρυμάτων, πόσω δε μάλλον όταν καταγγέλλονται κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής η ερώτηση και τα ερωτήματα που θέτει μένουν αναπάντητα.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του ΜέΡΑ25 προς την υπουργό Παιδείας: