Η μετάφραση έγινε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας. 

Πρώτον, ο Ασάνζ ήταν πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση από τις σουηδικές αρχές και προσφέρθηκε επανειλημμένα να το κάνει, για πάνω από έξι χρόνια. Ο διαδεδομένος ισχυρισμός από τα ΜΜΕ ότι ο Ασάνζ “απέφευγε” την ανάκριση από τους Σουηδούς είναι εσφαλμένος. Ήταν ο Σουηδός εισαγγελέας ο οποίος για χρόνια αρνιόταν να ανακρίνει τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ: το έκαναν μόνο τον Νοέμβριο του 2016, αφ’ότου τα Σουηδικά δικαστήρια ανάγκασαν τον εισαγγελέα να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Η Σουηδία απέσυρε την έρευνα έξι μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2017.

Δεύτερον, ο Ασάνζ αναζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ το 2012 για να αποφύγει την επικείμενη έκδοση στις Η.Π.Α – όχι για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία ή να αρνηθεί να αντιμετωπίσει τις σουηδικές κατηγορίες. Ο Ασάνζ θα δεχόταν την έκδοση στη Σουηδία αν του παρεχόταν εγγύηση ενάντια στην έκδοση στις Η.Π.Α (όπως τόνισε και η Διεθνής Αμνηστία εκείνο τον καιρό)- αλλά και η Σουηδία και η Βρετανία αρνήθηκαν να παρέχουν εγγύηση πως δεν θα εκδιδόταν στις Η.Π.Α.

Τρίτον, η Σουηδία ήθελε να αποσύρει το ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ το 2013. Ήταν η Βρετανική κυβέρνηση που επέμενε να συνεχιστεί η υπόθεση εναντίον του. Αυτό επιβεβαιώνεται  από emails που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά από μια ένσταση έπειτα από αίτημα βασισμένο στο νόμο περί Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφόρηση. Οι Βρετανοί εισαγγελείς παραδέχτηκαν ότι έσβησαν σημαντικά μέηλ και οτι επιδόθηκαν σε περίπλοκες προσπάθειες να αποκρύψουν την αλληλογραφία από τα πρακτικά. Πράγματι, ο δικηγόρος της Εισαγγελικής Υπηρεσίας συμβούλεψε τους Σουηδούς τον Ιανουάριο του 2011 να μην πάνε στο Λονδίνο προκειμένου να ανακρίνουν τον Ασάνζ. Εάν είχε γίνει τότε η ανάκριση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο της παραμονής του στην πρεσβεία.

Τέταρτον, παρά τις διαδεδομένες ψευδείς αναφορές, ο Ασάνζ ποτέ δεν κατηγορήθηκε για κάτι σχετικό με τους σουηδικούς ισχυρισμούς. Όλη η υπόθεση εξελίχθηκε στα πλαίσια της  «προκαταρκτικής εξέτασης». Η σουηδικές αρχές ανέκριναν τον Ασάνζ δύο φορές, το 2010 και το 2016. Σταθερά δηλώνει αθώος.   

Πέμπτον, κάτι που σχεδόν  εξ ολοκλήρου παραβλέπεται από την κάλυψη των μέσων σχετικά με την υπόθεση, είναι ότι η αρχική προκαταρκτική έρευνα των Σουηδών εγκαταλείφθηκε όταν ο επικεφαλής εισαγγελέας Στοκχόλμης συμπέρανε ότι «τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν καμία ένδειξη βιασμού» και οτι δεν είχε διαπραχθεί «κανένα απολύτως έγκλημα». Στα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των δύο γυναικών και τα οποία αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, δεν  υπάρχει αναφορά σε βιασμό. Αντιθέτως, (τα μηνύματα) δείχνουν ότι οι δύο γυναίκες «δεν ήθελαν να ασκήσουν δίωξη  στον Τζούλιαν Ασάνζ αλλά η αστυνομία ήθελε να τον έχει υπό τον έλεγχό της» και ότι αυτές «ήθελαν απλώς να τον τεστάρουν». Η μία μάλιστα έγραψε ότι «η αστυνομία κατασκεύασε το κατηγορητήριο» και είπε σ’ έναν φίλο της πως αισθάνθηκε ότι είχε «παγιδευτεί από την αστυνομία και άλλους που την περιέβαλλαν».

Έκτον, ο Ασάνζ έφυγε από την Σουηδία αφ’ ότου ο εισαγγελέας του είπε ότι ήταν ελεύθερος να φύγει μιας και δεν ζητούνταν για ανάκριση. Ο Ασάνζ είχε μείνει στην Σουηδία για πέντε εβδομάδες. Αφού έφυγε, η Ίντερπολ περιέργως εξέδωσε ένα Κόκκινο Σήμα για τον Ασάνζ, κάτι που συνήθως γίνεται για τρομοκράτες και επικίνδυνους εγκληματίες- εγείροντας ανησυχίες ότι αυτό δεν ήταν μόνο για τις σεξουαλικές κατηγορίες.

Έβδομον, η ερευνα της Σουηδίας έχει πλέον οριστικά κλείσει. Μπήκε στο ράφι για έξι χρόνια την περίοδο 2010-2016 ενώ ο Σουηδός εισαγγελέας αρνιόταν να ανακρίνει τον Ασάνζ στο Λονδίνο. Το Σουηδικό Εφετείο αποφάσισε ότι η εισαγγελέας είχε παραβεί το καθήκον της, καθώς μια προκαταρκτική έρευνα πρέπει είτε να είναι ανοικτή και ενεργή οδηγώντας σε μια κατηγορία, είτε κλειστή- δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση επίσης συμπέρανε ότι η αδράνεια της εισαγγελέαως είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων από την Σουηδία και την Βρετανία.

Όγδοον, δεν υπήρχε κάποιο τεχνικό εμπόδιο για την εισαγγελέα να προχωρήσει στο να απαγγείλει κατηγορίες στον Ασάνζ αφού ανακρίθηκε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Στις αρχές του 2017, οι δικηγόροι του Ασάνζ ζήτησαν από ένα Σουηδικό δικαστήριο να αναγκάσει την εισαγγελέα είτε να απαγγείλει κατηγορίες στον Ασάνζ είτε να τερματίσει το ένταλμα σύλληψης. Η εισαγγελέας έκλεισε την έρευνα τον Μάιο του 2017 χωρίς να  προσπαθήσει να του απαγγείλει κατηγορίες.

Από την σύλληψη του στις 11 Απριλίου 2019, έχει ασκηθεί σημαντική πολιτική πίεση στην Σουηδία για να ξαναανοιχθεί η έρευνα. Θεωρητικά οποιαδήποτε κλειστή έρευνα μπορεί να ξαναανοιχθεί μέχρι το όριο των παραγραφών να λήξει- ο Αύγουστος του 2020 σε αυτήν την περίπτωση. Τέτοιες προσπάθειες εξυπηρετούν στην μετατόπιση του κρίσιμου ζητήματος της προσδοκώμενης έκδοσης του Ασάνζ στις Η.Π.Α για τις δημοσιεύσεις των WikiLeaks (είτε από την Βρετανία είτε από τη Σουηδία). Επίσης θολώνουν τα κρίσιμα γεγονότα, όπως το ότι οι αρχές στην Βρετανία και την Σουηδία είχαν ενεργά αποτρέψει τον Ασάνζ από το να απαντήσει στις κατηγορίες, το οποίο είναι αντίθετο στις βασικές αρχές της διαδικασίας.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι οι ανανήψασες σουηδικές κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2010 επανήλθαν αφού τα WikiLeaks δημοσίευσαν το Ιρακινό «Collateral Murder» βίντεο τον Απρίλιο του 2010 και τα ημερολόγια πολέμου από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2010. Στην πραγματικότητα, οι δικαστικές διαδικασίες ξεκίνησαν εναντίον του Ασάνζ ήδη από τον Ιούνιο του 2010 και μέχρι τον Ιούλιο, οι Η.Π.Α ήδη περιέγραφαν τα WikiLeaks σαν μία «πολύ πραγματική και πιθανή απειλή». Ο Τσαρλς Γκλας του Intercept μετέφερε πως «πηγές στην Σουηδική υπηρεσία πληροφοριών μού είπαν πως εκείνον τον καιρό πίστευαν πως οι Η.Π.Α  είχαν ενθαρρύνει τη Σουηδία να κυνηγήσει την υπόθεση». Άλλες αναφορές από λίγες μόνο μέρες πριν ανακινηθούν οι σουηδικές κατηγορίες δείχνουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α ενθάρρυνε συμμαχικά κράτη να ξεκινήσουν κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ. Το να τα αγνοήσουμε όλα αυτά, όπως κάνουν πολλά μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι αγνοούμε σημαντικό επιπλέον περιεχόμενο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση, μαζί με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την Κατάσταση των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων ΔΙκαιωμάτων, επιβεβαίωσαν το πόρισμα τους από το 2016 και προέτρεψαν στην αποκατάσταση της ελευθερίας του Ασάνζ. Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την Ιδιωτικότητα και ο Ειδικός Εισηγητής για τον βασανισμό αυτήν την στιγμή ερευνούν την υπόθεση του Ασάνζ.

Περαιτέρω διάβασμα

“Σχετικά με τον Τζούλιαν” – https://defend.wikileaks.org/about-julian/

“Ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον Ασάνζ και τα WikiLeaks”- https://defend.wikileaks.org/2019/03/04/false-statements-about-assange-and-wikileaks/

Η γραπτή κατάθεση του Ασάνζ – https://defend.wikileaks.org/resources/