Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αρθμεί 116 άρθρα, ενώ στην αρχική του μορφή είχε 138. Εκτός νομοσχεδίου, τουλάχιστον προς το παρόν, τέθηκαν τα άρθρα για τη σύσταση δύο Ανώνυμων Εταρειών, που θα αναλάμβαναν τη «διαχείριση και αξιοποίηση» της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (δείτε την ανάλυση από το OpenProject εδώ). Την απόσυρση των σχετικών άρθρων είχε υποσχεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα όμως, εκτός του νομοσχεδίου τέθηκε και μια σειρά από άρθρα πάνω στα εργασιακά. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση πήρε πίσω διατάξεις που προέβλεπαν βαρύτερες ποινές για εργοδότες που απασχολούσαν παράνομα εργαζόμενους από χώρες εκτός Ε.Ε. ή έδινε επιπλέον αρμοδιότητες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ακόμη εκτός νομοσχεδίου είναι τροποποιήσεις στο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και ζήτηματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις σε λεωφορεία και ΚΤΕΛ, όπως πχ η συνταξιοδότηση «οδηγών επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων» στα 67 έτη

Τέλος, η μόνη προσθήκη στο νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή αφορά τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» μέχρι το τέλος του 2016, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

Στο OpenProject συνεχίζουμε την αποκωδικοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το wikileaks δεχόμαστε πληροφορίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.