Με τη λήξη των πρώτων επαφών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε μόνο γύρω από τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στη διαρροή του Wikileaks.

Εντωμεταξύ, όλα τα μέτωπα θεωρούνται ανοικτά, καθώς το ΔΝΤ, όπως φάνηκε από την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον πρωθυπουργό, εξακολουθεί να εγείρει θέμα αναγκαιότητας περισσότερων μέτρων.

Συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα σήμερα Τρίτη.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν το ελληνικό πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους.

Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος μεταβαίνει για το λόγο αυτό στο Βερολίνο.

Το περίγραμμα της συζήτησης είναι γνωστό και αφορά τις πιέσεις του ΔΝΤ να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο διαφωνεί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ωστόσο επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κοινή γραμμή

Πίσω στην Αθήνα, την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών αναμένεται να συσκεφτούν επί των κρίσιμων ζητημάτων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία ξαναήρθαν στην επιφάνεια τόσο από τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου όσο και από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ουσιαστικά, τα θέματα στα οποία τα οποία συζητούν είναι:

  • Το αν ο βασικός δημοσιονομικός στόχος θα παραμείνει στο 3,5% και δεν θα περιοριστεί στο 1,5%, όπως φέρεται να επιθυμεί η πλευρά του ΔΝΤ. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, όπως επίσης και οι επιμέρους στόχοι τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 είναι «κλειδωμένοι» από το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τα εθνικά κοινοβούλια το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ, στο τραπέζι φαίνεται να έχει πέσει και το ενδεχόμενο του «διπλού μνημονίου».
  • Ο τελικός λογαριασμός των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τόσο μέσα στο 2016 όσο και στη διετία 2017-2018. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στη βάση ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, κάτι που εμφανώς εξακολουθεί να αμφισβητεί το ΔΝΤ. 


Περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων

Η Αθήνα από την πλευρά της, καταθέτει τις προτάσεις για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εκτός των 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό και 1,8 δισ. ευρώ από το φορολογικό, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί με το κουαρτέτο την Τετάρτη, κατά τη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί.

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αύξηση έμμεσων φόρων. Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, νέα επιβάρυνση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, καθώς και νέα αύξηση του φόρου στον καπνό.

Παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.


Οδικός χάρτης προς 22 Απριλίου

Εξερχόμενος της χθεσινής εξαιρετικά σύντομης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μία εισαγωγική συνάντηση. Μιλήσαμε και για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, και για τον οδικό χάρτη προς τις 22 Απριλίου, στο Eurogroup. Πότε θα τελειώσουμε το ένα πράγμα, για να αρχίσει το άλλο, για να ξεκινήσει το τρίτο».

Όταν ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν έγινε αναφορά στη διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε: «Καθόλου. Δεν το ανέφεραν εκείνοι, δεν το ανέφερα και εγώ».