Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr αύριο ξεκινά ο έλεγχος από την πορεία των εσόδων και την πρόβλεψη για το σύνολο του 2012 (πληροφορίες κάνουν λόγο για τρύπα έως 2 δισ. ευρώ αν δεν ληφθούν μέτρα), την πορεία των δαπανών αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στο επίκεντρο θα τεθεί και το ζήτημα της ύφεσης.

Παράλληλα ξεδιπλώνονται κλιμάκια για τα διαρθρωτικά μέτρα. Θα  ελέγχουν την «απόδοση»  του ΤΑΙΠΕΔ, των παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα,  τα κλειστά επαγγέλματα, το ΕΣΠΑ, την υγεία, τα ταμεία αλλά και το κατά πόσο οι «παρεμβάσεις» στους μισθούς… απέδωσαν στην ανταγωνιστικότητα.

Λίστα «εκκρεμοτήτων»

Εντός της εβδομάδας «πιάνουν δουλειά» τα τεχνικά κλιμάκια. Θα ξεκινήσουν «απογραφή» της κατάστασης, θα «τσεκάρουν» τη «λίστα» με τις εκκρεμότητες του Μνημονίου, θα δουν δηλαδή τι έχει και τι δεν έχει υλοποιηθεί και θα ελέγξουν τη δημοσιονομική κατάσταση για να δουν τι μπορεί να γίνει ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η τρόικα θα διαπιστώσει καθυστερήσεις αφού η «λίστα» των όσων έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και τελικά δεν έγιναν περιλαμβάνει πολλά μέτρα-δράσεις του Μνημονίου.

Ιδιωτικοποιήσεις, μισθολογικές μειώσεις, αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Τα βασικότερα επίδικα της διαπραγμάτευσης είναι τα εξής:

Κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με εξειδίκευση μέτρων 11,7 δισ. για την περίοδο 2013-2014.

Προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Εναρξη διαδικασιών πώλησης ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC λιμάνια, αεροδρόμια και Εγνατία Οδό.  Δημοσίευση πρώτης φάσης απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, νέα μείωση συντάξεψν και κοινωνικών παροχών.

Φορολογική μεταρρύθμιση. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα «τρέξει» το νέο οικονομικό επιτελείο το οποίο θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και την σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου.

 Μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια. Το μέτρο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές.

Περαιτέρω εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών, νοσοκομειακών δαπανών και παροχών πρόνοιας.

Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Επίσης, προβλέπονται και παρεμβάσεις για άλλα επαγγέλματα που δεν έχουν προχωρήσει.

Εφαρμογή μέτρων για την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τα περιθώρια δεν είναι και τόσο μεγάλα
 
Η ελληνική πλευρά ζητά ίση μεταχείριση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λελογισμένες παρεμβάσεις τώρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση) και  επικαλείται την υψηλή ύφεση (πάνω από 6,5%) για να έχει την ανοχή των δανειστών σε αποκλίσεις των εσόδων και να υπάρξει 2ετής  παράταση.
 
Η ελληνική πλευρά επίσης  υπόσχεται  μεγάλες αποκρατικοποιήσεις – εξπρές με έμβλημα τον ΟΣΕ αλλά και τον ΟΠΑΠ, ενεργειακές ΔΕΚΟ και μεγάλα ακίνητα, μεγάλο μαχαίρι στο ευρύτερο κράτος,  νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα και στην υγεία. 
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατευνάσει την τρόικα και να πετύχει άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Μνημονίου. Στο παραπάνω, καλό σενάριο, η τρόικα μετά από τον έλεγχο, θα διαπραγματευθεί την επικαιροποίηση του Μνημονίου, θα συμφωνήσει  και θα… φύγει δίδοντας τη δόση. Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια.
 
Οι πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων αλλά και το κλίμα που μεταφέρουν αρμόδια στελέχη σε Ελλάδα και Βρυξέλλες είναι ότι οι δανειστές δεν… βιάζονται. Θέλουν να οριστικοποιήσουν τα (πιθανά) νέα μέτρα, να ληφθούν αυτά σε νέο προϋπολογισμό (που έχει κανονιστεί για τον Σεπτέμβριο) και μετά να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση, αλλά και την επόμενη δόση.
 
Η Ελλάδα όμως βιάζεται έχοντας μία «τρύπα» 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο στα ρευστά της διαθέσιμα η οποία απαιτεί έστω και μεταβατική δόση για να καλυφθεί…