Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός στην τούρκική πλευρά παρά τις οργισμένες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.

«Οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα. Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, κάνοντας λόγο για λαϊκιστικές δηλώσεις από την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνιζε πως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τέτοιου είδους πλάνα. «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Στη συνέχεια το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον Μ. Τσαβούσγλου, τονίζοντας πως η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, η οποία δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας». Στη συνέχεια ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους και υπουργεία των δύο χωρών, όπου τέθηκε και το ζήτημα δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά.