Οι υποψήφιοι και η διαδικασία για την διαδοχή της Μέι στη Βρετανία

Το κυβερνών βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στα τέλη Ιουλίου, σε μια κούρσα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός νέου ηγέτη, ο οποίος αναμένεται ότι θα επιδιώξει ένα πιο καθαρό διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
|

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος απ' ό,τι σε προηγούμενες κούρσες για την ηγεσία επειδή η Επιτροπή 1922 έκανε αλλαγές στον κανονισμό με στόχο τον παραμερισμό ασθενέστερων υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες παρελήφθησαν χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο διάστημα από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και είναι δέκα, οι εξής:

  1. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
  2. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ
  3. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ
  4. Ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ
  5. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ
  6. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ
  7. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ
  8. O Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι
  9. O Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ
  10. Ο Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

Η διαδικασία

Στη συνέχεια οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα διεξαγάγουν από μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ο νικητής είναι ο νέος ηγέτης.

Το κόμμα έχει δηλώσει πως θέλει να ολοκληρώσει αυτό το στάδιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Το κόμμα έχει περίπου 160.000 μέλη.

Τι θα συμβεί με το Brexit;

Ακόμα και με την αποχώρηση της Τ. Μέι, το Brexit θα παραμείνει στο προσκήνιο και για τους διαδόχους της. Πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές σχετικλα με το Brexit. Πρώτον, όπως ο Ρόρι Στιούαρτ είχε προτείνει, μια επιλογή είναι να περάσει η συμφωνία της Τ. Μέι για το Brexit. Μια δεύτερη απόπειρα διευθέτησης του θέματος είναι η επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που οι περισσότεροι από τους υποψηφίους επιθυμούν, Ωστόσο η ΕΕ έχει επισημάνει ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι δύσκολο να αλλάξει. Δεν υπάρχει επίσης εγγύηση ότι μια αναθεωρημένη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από την προθεσμία για το Brexit, με τον Μπ. Τζόνσον να έχει επισημάνει για παράδειγμα ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου «με ή χωρίς συμφωνία». Μια τρίτη επιλογή είναι να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς κάποια συμφωνία, κόβοντας έτσι οποιαδήποτε σχέση με την ΕΕ, όμως κάτι τέτοιο θα είναι προβληματικό και έχει απορριφθεί από τους βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις