Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι πιθανόν όλες οι πλευρές να είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις, ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία που τις στηρίζει και οι αντάρτες Χούτι έχουν κάνει ελάχιστες προσπάθειες για να μειώσουν τις ανθρώπινες απώλειες.
 
Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και καταγράφει βομβαρδισμούς σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες αγορές, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στη λίστα των κακοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης βιασμοί, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και «στέρηση του δικαιώματος στη ζωή», όπως αναφέρει ο Guardian.
 
Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συνασπισμών έχουν προκαλέσει τον την πλειονότητα των καταγεγραμμένων θυμάτων, με τις επιδρομές να χτυπάνε κατοικημένες περιοχές, αγορές, κηδείες, γάμους, κέντρα κράτησης, θρησκευτικές τοποθεσίες και ιατρικές εγκαταστάσεις.
 
«Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, συνεχίζουμε να βλέπουμε πλήρη αδιαφορία για τους κατοίκους της Υεμένης» ανέφερε ο Τσαρλς Γκαραγουει, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Ειδική αναφορά γίνεται στον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η Σαουδική Αραβία στη μεταφορά περίθαλψης σε λιμάνια και αεροδρόμια, οι οποίες έχουν σοβαρό ανθρωπιστικό αντίκτυπο, ενώ οι πράξεις αυτές «μαζί με την απαιτούμενη πρόθεση, μπορεί να ισοδυναμούν με διεθνή εγκλήματα».
 
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι έχουν στείλει έναν εμπιστευτικό κατάλογο ατόμων που ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για διεθνή εγκλήματα στον Επίτροπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι έχουν στη διάθεσή τους «ουσιαστικές πληροφορίες» που τους επιτρέπουν να επιβεβαιώσουν ότι «η κυβέρνηση της Υεμένης, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό, όπως και οι δυνάμεις των Χούτι χρησιμοποιούν παιδιά για να μετέχουν ενεργά στις εχθροπραξίες».

 
Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, βομβάρδισε στις 23 Αυγούστου 2018 την Υεμένη, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Ανάμεσα στους 30 νεκρούς βρέθηκαν 22 παιδιά. Την 9η Αυγούστου, τουλάχιστον 40 παιδιά σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αυτού του συνασπισμού, στη βόρεια Υεμένη.
 
Για τους Χούτι η έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι καθυστερούν την ανθρωπιστική βοήθεια και την παροχή αγαθών, ειδικά στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης.

Τέλος, o Guardian μεταφράζει την έκθεση ως έκκληση προς τις Δυτικές χώρες όπως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σταματήσουν να εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία και τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με όπλα που «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις συγκρούσεις».

 
«Καλώ όλες τις πλευρές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να απαλειφθούν οι δυσανάλογοι περιορισμοί στην ασφαλή και γρήγορη είσοδο στην Υεμένη ανθρωπιστικού υλικού και άλλων αγαθών που είναι απαραίτητα στον άμαχο πληθυσμό και οι περιορισμοί στη μετακίνηση ατόμων, κυρίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά», υπογραμμίζει ο Τυνήσιος Κάμελ Τζεντούμπι, επικεφαλής της έκθεσης.
 
Σύμφωνα με τον Guardian, η Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούν στη Σαουδική Αραβία όπλα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Μια υπόθεση που έφτασε το 2017 στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει την έκδοση αδειών ελέγχου εξαγωγών όπλων απέτυχε, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο παραβιάσεων.
 
Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση αυτή, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.000.

*Διαβάστε τη σχετική ανάλυση του TPP: Υεμένη: Η χώρα όπου οι νεκροί δεν μετράνε