Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που υποστηρίζει πως έχει πρόσβαση στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, το ψήφισμα αναμένεται να καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Και οι τρείς χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποίησαν τοξικά χημικά.
 

Τους αντάρτες «δείχνει» η Ρωσία

 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία θα υποστηρίξει η επίθεση, ήταν στην πραγματικότητα μόλυνση που προκλήθηκε από χημικά όπλα των ανταρτών, κατά δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Άλλωστε, η Ρωσία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει δημόσια τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
«Η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας προκειμένου να απελευθερώσουν τη χώρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
 
«Στην εργασία μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία πρόκειται, στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας της, να παρουσιάσει τα γεγονότα τα οποία έχουν ήδη περιγραφεί από τον υπουργό Άμυνάς μας», πρόσθεσε.
 
Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε νωρίτερα πως το δηλητηριώδες αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία είχε διαρρεύσει από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών η οποία επλήγη από συριακά μαχητικά.
 

«Έγκλημα πολέμου» για τη Γερμανία

 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε την Τετάρτη, μέσω εκπροσώπου της, τη «χημική επίθεση» στη Συρία ως «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.
 
«Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
 
Αποφεύγοντας να επιρρίψει απευθείας την ευθύνη για την επίθεση επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπενθύμισε ότι «η ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν».
 
Στο πλαίσιο αυτό, «η γερμανική κυβέρνηση καλεί για πολλοστή φορά τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί των εταίρων τους στους κόλπους του καθεστώτος Ασαντ ώστε αυτός να θέσει τέλος στην πολεμική του εκστρατεία και να σεβασθεί την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί», πρόσθεσε.
 
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναρωτήθηκε από την πλευρά του για το ενδεχόμενο παραβίασης από τη Δαμασκό των υποχρεώσεών της για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Φίσερ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ευθύνη του συριακού καθεστώτος αποδειχθεί, η υπόθεση της ύπαρξης χημικού οπλοστασίου εκεί είναι η πιο αξιόπιστη. Και, στην περίπτωση αυτή, «το συριακό καθεστώς έχει πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα».


 

ΠΟΥ: Ενισχύεται το σενάριο χημικής επίθεσης

 
Θύματα της φερόμενης ως χημικής επίθεσης στη Συρία την Τρίτη (χθες) φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 
«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες», ανέφερε σε δήλωσή του ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο ο απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 70.
 
«Η πιθανότητα έκθεσης σε χημική επίθεση ενισχύεται από μια φαινομενική έλλειψη εξωτερικών τραυμάτων στις αναφερόμενες περιπτώσεις που δείχνουν ταχεία έναρξη παρόμοιων συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων οξειών αναπνευστικών δυσχερειών ως της κύριας αιτίας θανάτου», ανέφερε.
 
Σημειώνεται πως έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρείς επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας. Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.