Από την πλευρά του ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φαϊζάλ Χάμπαζ Χαμούι κατηγόρησε τρομοκρατικές ομάδες για τη δολοφονία των αμάχων και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παίζουν το παιχνίδι του Ισραήλ.

Στην ομιλία της στην έναρξη της συνόδου, την οποία ανέγνωσε η Μάρσια Κραν, η Πιλάι ανέφερε: «Αυτές οι πράξεις ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα διεθνή εγκλήματα και μπορεί να είναι το σημάδι ενός μοντέλου συστηματικών ή γενικευμένων επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες διαπράττονται ατιμώρητα», σημείωσε η Πιλάι σε μια ομιλία την οποία ανέγνωσε μια εκπρόσωπός της.

Παράλληλα ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει με όλο το βάρος της το σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου (Κόφι Άναν) και να ζητήσει να ξεκινήσουν αμέσως έρευνες για τα γεγονότα στη Χούλα, καθώς και για άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», πρόσθεσε η Πιλάι.

«Διαφορετικά», προειδοποίησε, «η κατάσταση στη Συρία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική σύρραξη και το μέλλον αυτής της χώρας και της περιφέρειας στο σύνολό της μπορεί να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», υπογράμμισε η Πιλάι.

Στη διάρκεια αυτής της ειδικής συνόδου για τη Συρία, της τέταρτης από τον Μάρτιο του 2011, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε το αίτημα που υπέβαλαν το Κατάρ, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, η επιτροπή διεθνούς έρευνας για τη Συρία, η οποία δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2011, να ξεκινήσει «μια ειδική εκτενή, ανεξάρτητη και χωρίς εμπόδια έρευνα» για τη σφαγή στη Χούλα.

Το κείμενο, που προτάθηκε στη διάρκεια του Συμβουλίου, καλεί τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής, που ακόμη δεν έχουν λάβει άδεια από τη Δαμασκό να μεταβούν στη Συρία, να συντάξουν μια έκθεση για τη σφαγή στη Χούλα και να την παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διάρκεια της 20ης του συνόδου, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Ιουνίου.

Χθες Παρασκευή, ο Σύρος εκπρόσωπος Φαϊζάλ Χάμπαζ Χαμούι, επανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές για τη σφαγή στη Χούλα, κατηγορώντας «τρομοκρατικές ομάδες», κάποια μέλη των οποίων δεν είναι Σύροι, ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια 'ζώνη χωρίς νόμους' στα σύνορα με τον Λίβανο.

Παράλληλα εξήγησε ότι «τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούν έχουν κατασκευαστεί στο Ισραήλ» και έκρινε ότι η απόφαση που προτάθηκε από το Συμβούλιο δείχνει «την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει» εκείνοι που την συνέταξαν, ενώ επεσήμανε ότι όσοι την υποστηρίζουν «υποκινούν τον εμφύλιο πόλεμο προς συμφέρον του Ισραήλ» και «καλύπτουν τους πραγματικούς δολοφόνους».

Από την πλευρά του ο Δανός εκπρόσωπος Σόρεν Κράγκχολμ, μιλώντας εξ ονόματος της ΕΕ, δήλωσε ότι επιθυμεί «η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει έντονα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στη Συρία και εξήγησε ότι «επιθυμούμε να δούμε μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αϊλίν Ντόναχοου σημείωσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνήσουν να συνεργαστούν για να σταματήσει η βία στη Συρία, ενώ ζήτησε τον τερματισμό των «φρικτών εγκλημάτων», αλλά και να «λογοδοτήσει το (συριακό) καθεστώς»

Τέλος, η Ντόναχοου υπογράμμισε ότι αυτή «η βίαιη βασιλεία θα τερματιστεί».